Giant Dwarf
s/t

Label: Sound Effect Records
Tre liknande band: Nebula/Uncle Acid/Deadbeat

Betyg: HHHHHHH (3/7)
Recensent: Daniel Källmalm
Tracks
1. Golden Walrus
2. Black Thumb
3. Disco Void
4. Kepler
5. Repeat After Defeat
6. Strange Wool
7. High Tide Blues
8. The Deluge


Band:
Aaron Soppo - Vocals
Luke Drag - Drums / Percussion
S John Paterson - Bass
Rick - Guitar / Sitar
Russ Tee - Guitar / Didgeridoo


Discography:
Debut


Guests:


Info:

Released 2019-10-18
Reviewed 2020-01-21

Links:
bandcamp
sound effect records


read in english

Är inte gigantisk dvärg lite av en motsättning, om det inte är en kortväxt jätte det handlar om förstås. Bakom epitetet döljer sig ett band från Perth i Australien, så man får väl hoppas att de varit förskonade från de massiva skogsbränder som drabbat det landet under lång tid. Detta album med en valross på framsidan är deras debut som innehåller nio spår av fuzzig, proggig, stoner rock, typ. Omslaget är ändå hyfsat kul och bandnamnet är relativt intressant, frågan är ju bara om något av det sedan översätts till intressant musik.

Det är ett relativt kort album om man ser till speltiden som är 36 minuter ungefär. Känslan är att ljudbilden känns relativt ordinär för ett band i genren och att de knappast bryter någon ny mark, snarare trampar de i andras fotspår på redan väl intrampande stigar. Vilket förstås betyder att det är ett album som inte överraskar utan snarare är ganska förutsägbart, vilket i sig inte behöver vara negativt men som ofta har en tendens att verka entusiasmdämpande vilket inte brukar vara positivt.

Problemet för Giant Dward är att de egentligen inte kommer med något riktigt vasst, eller originellt. Det avslutande spåret tycker jag är av god kvalité men resten av albumet är faktiskt ganska tråkigt, ganska sömnigt och framförallt intetsägande. Ofta lyssnar jag på detta album utan att höra, kanske för att jag hört allt bandet gör tidigare och ofta gjort bättre. Men visst är de ett band som är för bra för att ta fram den vassaste sågen även om mitt intryck till sist ändå hamnar på vår undre halva då albumet förutom en väldigt kort stund helt misslyckas med att väcka mitt intresse.

Ett högst ordinärt Fuzz-/Stoner rock-album, det kan säkert fungera för den som uppskattar genren otroligt mycket men för en annan som lyssnar på ett väldigt brett spektrum av musik lär det knappast vara mer än en axelryckning. Det är ett alldeles för försiktigt och intetsägande album för att nå fram, därför tycker jag att vi kan lämna Giant Dwarfs debutalbum i butikshyllorna och hoppas att de kanske lyckas bättre nästa gång – det är ett ganska tråkigt album helt enkelt.

HHHHHHH