Ewigkeit
Land of Fog 20/20 ReVision

Label: Death To Music Productions
Tre liknande bands: In The Woods/Old Forest/Jaldaboath

Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm
Tracks
1. Land of Fog
2. Supersonic Blue Thunder
3. Not All There
4. The Only Way
5. Interlude
6. Tired Face
7. Yesterday's Rain
8. The Doomsday Machine
9. Escapologies


Band:
James Fogarty - All instruments, Vocals


Discography:
Battle Furies (1997)
Starscape (1999)
Land of Fog (2003)
Radio Ixtlan (2004)
Conspiritus (2005)
Return to the Land of Fog (EP 2006)
Back to Beyond (2013)
Cosmic Man (2017)
Battle Furies 2.017 (2017)
DISClose (2019)

Starscape 2.019 (2019)


Guests:


Info:
All music, lyrics, production & artwork by James Fogarty
Mastered by Kjetil Ottersen (Vektor Facilities)

Released 2020-03-02
Reviewed 2020-02-08

Links:
bandcamp
death to music productions


read in english

Fogarty tycks vara starkt upptagen med att fräscha upp alla sina gamla Ewigkeit-album, vi skrev om 1999-års Starscape som fick nytt liv förra året. Detta album kom 2003 vilket för det till lite av ett avsteg för Fogarty i hans nyskapande då de första två kommit 20 år efter de ursprungligen släpptes medan detta bara kommer 17 år efter. Nyutgåvor som inte markerar jubileum av något slag stör mig lite, det blir lite frågan om varför nu och inte 2023? Det är ju knappast så att denna nyrestaurerade version är så bra att den är för bra för att vänta på, inte heller är den en tydlig uppföljare till Starscape som kom i nyutgåva förra året, så varför inte en fräsig 20-årsutgåva? Omslaget är kul, inte lika snyggt som det på Starscape men tydligt indikerande att detta album tar ut en annan riktning.

Det var episk black metal när det handlar om föregångaren, detta album är mer psykedeliskt, rymdrock/metal, det finns fortfarande svarmetallinslag men det är mer äventyrligt och svävande. Kanske en lite oväntad uppföljare som dock känns betydligt mer spännande och starkare producerad. Det känns inspirerat av Hawkwind och den typen av musik och kan ske att resan vänder sig inåt det egna psyket istället för rymdutforskandet som det föregående albumet stod för. En del riktigt flotta atmosfäriska keyboards och stämningar kryddar anrättningen och det finns en del tidlösa kvalitéer även om det faktiskt känns lite daterat men inte så att det känns som en irrelevant skapelse.

Land of Fog är bra, ett dimmigt och ganska spännande äventyr. Men det är kanske inte ett äventyr som riktigt glänser hela vägen, en aning daterad ljudbild förtar lite av känslan och överskuggar den tidlösa kvalitén i låtarna. Med fräschare ljudbild hade detta album kunnat vara alldeles fantastiskt, nu känns det som att det inte riktigt når fram hela vägen till de bästa album jag hört.

Man kan säga en del positivt om Fogarty, han har god fantasi tycks det och är inte rädd att gå vidare med sin musik när han släpper nytt. Dessutom är hans Ewigkeit ett enmansband som undviker att falla i de fallgropar som gör många enmansprojekt urtråkiga, det kan väl faktiskt påstås att hans Ewigkeit tillhör de bästa av enmansprojekten, speciellt de som sprungit ur svartmetallgenren. Jag tycker att Land of Fog har sina höjdpunkter och kan vara värt att kika närmare på, däremot skulle jag inte direkt vilja påstå att den är en tidlös klassiker eller att denna återutgåva känns överdrivet välmotiverad. Det är en solid historia helt enkelt.

HHHHHHH