CCD
Winter in Paradise

Label: Slick City Slackers Production
Tre liknande bands: Vagh/Optimystical/Iron Maiden

Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm
Tracks
01 Death Angel
02 Right Back at You
03 Obstacles
04 Narcissus
05 Mysterious Ways
06 Temple of Mammon
07 Into Dystopia
08 Hell is Loving You
09 Fighter
10 Party Crasher
11 Black Crystal Ball
12 Other Side of Heaven


Band:
Robin Vagh - guitar, keys, programming
Jan-Åke Jönsson - bass
Jay Matharu - guitar
Lars Granat - guitar
Peter Highmountain - vocals


Discography:
Mindfuckness (2017)


Guests:


Info:
Preproduced ain Slick City Slackers Studios, Norrköping
Mixed by Ricardo Borges at Fascination Street Studis
Mastered by Tony Lindgren at Fascination Street Studio
Artwork by BoBooks at Fiverr.com

Released 2020-03-20
Reviewed 2020-02-20

Links:
ccdisorder.se
youtube


read in english

När jag ser termen CCD tänker jag på fotografering, före CMOS-sensorerna brukade systemkamerorna ha CCD-sensorer. Men det kan också vara Colony Collapse Disorder som ni förstås känner till, och lite annat. Det här bandet kallar sig just CCD som i deras fall betyder Compulsive Composing Disorder är vad de förkortat till CCD så förvänta er inget bildskönt. Deras andra album, som jag nu skriver om, delar titel med en bok och kallas Winter in Paradise. Debuten kallades Mindfuckness och om man jämför är Winter in Paradise ett steg framåt, omslaget är snyggare och musiken betydligt snyggare – sångaren är bättre, egentligen är nog allt bättre.

Musikaliskt kan man beskriva det som en heavy metal av det melodiösa slaget, kanske lite som heavy metal, eller NWOBHM (denna roliga förkortning) kombinerad med AOR. Mycket melodi, ganska klämkäckt och faktiskt ganska fräscht med god variation och hyfsat djup. Speltiden är sansad och fördelat över ett dussin spår och det börjar med Death Angel och slutar Other Side of Heaven och en massa andra kul titlar på vägen, Björn Ledelius har hjälpt till att skriva lyrik till dessa kul titlar men det är bandets Mastermind Robin Vagh som står för idéerna i huvudsak.

Albumet är bra med flera vassa låtar, energin är bra och sångaren vass. Det är ett underhållande album med trevliga låtar, bra djup och så vidare. Jag gillar speciellt Narcissus, Temple of Mammon, Black Crystal Ball och Death Angel, men alla spår på albumet är bra och det finns ingen direkt svaghet, kanske att produktionen inte är av samma kaliber som det allra bästa inom genren men det spelar ingen större eftersom man bör vara extra petig för att notera det när låtarna är så bra som de är på detta album.

Jag tycker definitivt att man kan kika närmare på vad CCD har att erbjuda, det är både kompulsivt och underhållande, lite som en vinter i paradiset kanske. Dessutom tycker jag att det är en positiv överraskning, alltid kul när det dyker upp något oväntat och spännande i brevlådan.

HHHHHHH