Birdeatsbaby
The World Conspires

Tracks
1. Hold your Breath
2. Painkiller
3. ZeroFortyThree
4. The World Conspires
5. Lady Grey
6. How do I
7. Box of Razorblades
8. Esmerelda
9. Hurricane
10. Whisper
11. Ropes
12. Dido’s Lament
13. Kill no one
14. Bad Blood
15. Look away


Band:
Mishkin Fitzgerald - Piano, Vocals
Hana Maria - Violin, Cello, Vocals
Garry Mitchell - Bass, Guitar
Anna Mylee - Drums, Percussion


Discography:
Here She Comes a Tumblin' (2008)
Feast of Hammers (2012)
The Bullet Within (2014)
Tanta Furia (2016)


Guests:


Info:
Produced by John Fryer
Mastered by Bob Macchiochi in the Black Needle Noise Emporium Studio in Los Angeles
Artwork by Jack Flamel

Released 2019-10-18
Reviewed 2019-12-04

Links:
birdeatsbaby.co.uk
youtube
bandcamp
dr music records

Världen konspirerar när Birdeatsbaby släpper sitt nya album, ett femton låtar starkt album som adderar till deras som påbörjades för över ett decennium sedan. The World Conspires är ett album vars omslag målats av steampunk-konstnären Jack Flamel som sägs vara en legend inom området, det ser ganska spännande ut. Namnet är ju också rätt roligt, kanske att vi skulle haft mer fåglar som käkade småbarn för att hålla populationerna i schack. Men vad ska man då säga om musiken? Med femton spår är det ett ganska långt album.

Det är progressivt, lite punkigt och med lite orkestrala inslag. Deras musik är faktiskt ganska originell och känns fräsch, de kommer med oväntade inslag och stor variation – både lite komplext men också med flera medryckande inslag. Lite känsla av nattens mörker och egenheter finns att höra, sångerskan är bra med fin passion i stämman. Det är ett album med starka atmosfärer och vass produktion, kanske lite långt i speltid men det känns inte som att lyssna på ett så långt album. Det kan tänkas att man behöver spela genom albumet ett par gånger för det kanske inte är det mest lättillgängliga album som släppts.

Imponerande album på många sätt, finurliga låtar, minnesvärt, snyggt och tilltalande. Det enda lilla man kan anmärka på är att det nog kunde ha varit lite kortare, femton spår är lite mycket även om det är femton bra sådana. Jag gillar atmosfärerna och djupet, det är ett väldigt fint nyaserat album som känns äventyrligt och fräscht och det är ett album man gärna återvänder till då det lockar med sin hypnotiserande snygga musik. Däremot kanske det inte finns någon riktigt distinkt hitlåt men Lady Grey är riktigt bra och den tidigare singeln Painkiller känns också som ett spår värt att nämnas – men alla spår på albumet är spännande och bra så inget av dem sticker ut sådär våldsamt mycket.

The World Conspires måste sägas vara en av de mer positiva överraskningarna under året, kanske inte helt fantastisk men riktigt vass, underhållande och finurlig, ett album jag gärna lyssnar på både en och två gånger. Jag kan varmt rekommendera att ni tar er en närmare titt på detta album då det känns väldigt tilltalande och underhållande – det vimlar ju inte direkt att originell musik så bara därför tycker jag att detta band ska lyftas fram. Bör inte missas.

HHHHHHH

 

 

 

 

Label: Dr. Music Records
Tre liknande band: Anathema/Tool/Nick Cave

Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english