Speaker Bite Me
Future Plans

Tracks
1. Act
2. Sweet Expectation
3. This Song Is Gonna Kill You
4. Ruin
5. Future Plans


Band:
Martin Ilja Ryum - vocals and guitar
Kasper Deurell - bass
Emil Landgren - drums
Signe Høirup Wille- Jørgensen - vocals and guitar


Discography:
1997 Recorded (EP)
1997 Inner Speed
1998 Smukke Kvinder Med Kærlighedskort
2000 If love is missing it must be imposed
2001 Four Days In September
2007 Action Painting


Guests:


Info:
Recorded in Sauna Studio in Copenhagen with Nils Bysted
Produced by Nils Bysted and Speaker Bite Me
Mastered by ET Mastering
Photos/video stills: Anna Maria Helgadóttir
Artwork and cover design by Hrafnhildur Halldórsdóttir

Released 2018-10-12
Reviewed 2018-10-31

Links:
ponyrec

Det kan tyckas att det var lite tunt med framtida planer för danska Speaker Bite Me efter deras senaste album Action Painting som kom för elva år sedan men nu kommer en uppföljare. Det är ett album som tittar på situationen i deras hemland med växande klyftor och polarisering, ungefär som vi upplever här också. De tycker att en plan för framtiden behövs för att lösa dagens problem. Det kan nog mycket väl vara sanning, och kanske att alla som tror att allt är uselt bör ta sig en liten reality check för att se att det inte är så illa som de påstår – men med framgångar för extremhögern runt om i världen kanske det är på väg att bli så dåligt som det är enligt deras världsbild. Men det är förstås inte politik det ska handla om utan det danska bandets musik.

Alternativ eller experimentell rock är vad det handlar om, fem låtar bjuds vi – fem ganska långa låtar. Tempot varierar men är för det mesta ganska lågt, sången varieras mellan en snubbe och en snubbinna som har ganska bra dynamik tillsammans. Bra produktion. Bra variation. Kanske att det ibland segas ner lite, det blir lite trött till och från – lite mer dynamik hade definitivt inte varit av ondo. Men albumet hålls ganska kort så man kanske kan ha lite överseende med en lång speltid.

Schysst album som jag tycker ger ett överlag positivt intryck, låtmaterialet är bra överlag. Det negativa kan väl sägas vara att det till och från känns som att albumet blir en aning segt, det finns lite sega perioder som man kanske hade kunnat vara utan om man säger så. Annars är andra spåret Sweet Expectations det mest intressanta, eller kanske det mest minnesvärda på albumet. Positivt är också att det faktiskt väljer att göra sin grej och inte bara kopiera andras musik såsom alltför många gör.

Ett bra album helt enkelt, det kanske inte är fantastiskt men det går helt klart att lyssna på. Ganska tänkvärt, ganska intressant, välgjort och finurligt. Ett album som man faktiskt kan titta närmare på, kanske inte titta närmare på omslaget men på det musikaliska.

HHHHHHHH

 

 

 

 

 

Label: PonyRec
Tre liknande band: Murmur/Jomi Massage/I Am Bones
Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english