Northlane
Mesmer

Tracks
1. Citizen
2. Colourwave
3. Savage
4. Solar
5. Heartmachine
6. Intuition
7. Zero-One
8. Fade
9. Render
10. Veridian
11. Paragon


Band:
Marcus Bridge vocals
Jonathon Deiley guitar
Josh Smith guitar
Alex Milovic bass
Nic Pettersen drums


Discography:
Discoveries (2011)
Singularity (2013)
Node (2015)


Guests:


Info:
David Bendeth – production, engineering, mixing, mastering

Released 2017-03-24
Reviewed 2017-04-20

Links
northlaneband.com
unfd

För en knapp månad sedan överraskade Northlane sina fans och musikvärlden genom att släppa sitt nya album Mesmer, helt utan förvarning. Det är ett intressant grepp måste jag tillstå, och kanske ett bra sätt att synas. Men det tar lång tid för sådana som Hallowed att skriva något om deras nya album, ett album som har ett genomgående tema kring magnetismen mellan alla levande varelser och bla bla bla, diverse sådant som man inte ens orkar läsa. De skriver långt i presstexten men egentligen ingenting om det som är intressant, tematiken kan man snudda vid och så vidare och jag personligen tycker inte att tematiken i albumet har någon direkt bäring på musiken.

Det handlar om modern hårdrock, metalcore, post-rock, alternative metal/rock och så vidare. En kombination av melodier och lite ruffigare inslag med hyfsad balans och variation, snygg produktion hyfsad sång. Det finns mycket att tilltalas av när man lyssnar på detta album, men det kan knappast beskrivas som banbrytande eller spännande, med en sådan oväntad presentation hade åtminstone jag förväntat mig något väldigt speciellt när det gällde musiken också. Det är åtminstone inte ett alldeles för långt album så det är ytterligare en positiv aspekt med detta album.

Det är ett schysst album men trots att jag lyssnat på det massor av gånger så är det ingenting som riktigt fastnar i mitt medvetande, det är egentligen bara ett spår som är riktigt bra och resten känns ganska platt. Solar är vad albumets vassaste spår kallas, och det är ett riktigt bra spår och hade alla spåren varit av den kalibern hade det här varit ett alldeles förträffligt album, men alla spår är inte av den kalibern så det är inte så värst förträffligt. Men man ska inte heller avfärda det för det har Solar och det har andra kvalitéer här och där.

Ni som gillar den här typen av musiken kommer säkert att uppskatta detta album, det har som sagt sina positiva sidor men som helhet tycker jag inte att det är ett album som gör ett alltför stort avtryck. Det är helt enkelt så att det var en större hit att släppa albumet helt utan förvarning än albumet någonsin kommer att bli, Northlanes fjärde album kommer helt enkelt att drunkna bland alla andra helt okej album som konstant släpps nuförtiden.

HHHHHHH

 

 

 

Label: UNFD
Tre liknande band: Architects/Karnivool/Cloudkicker

Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english