Fear Factory
Genexus

Tracks
01. Autonomous Combat System
02. Anodized
03. Dielectric
04. Soul Hacker
05. Protomech
06. Genexus
07. Church of Execution
08. Regenerate
09. Battle for Utopia
10. Expiration Date


Band:
Burton C. Bell – vocals
Dino Cazares – guitar, bass guitar
Mike Heller – drums
Deen Castronovo – drums on "Soul Hacker


Discography:
Soul of a New Machine (1992)
Demanufacture (1995)
Obsolete (1998)
Digimortal (2001)
Archetype (2004)
Transgression (2005)
Mechanize (2010)
The Industrialist (2012)


Guests:
Laurent Tardy – piano
Mister Sam – spoken word
Tony Campos- Bass Guitar


Info:
Rhys Fulber – production, engineering, samples
Andy Sneap – mixing, mastering, production
Damien Rainuad – programming
Giuseppe Bassi – samples, keyboards
Drew Fulk – vocal recording
Anthony Clarkson – artwork, layout

Released 2015-08-07
Reviewed 2015-10-07

Links:
fearfactory.com

youtube
nuclear blast

Amerikanska Fear Factory är tillbaka med nytt album, det första på metallscenens gigantbolag Nuclear Blast. Det är bandets nionde album totalt och på detta album har de en ny trumslagare. Genexus kallas albumet kanske efter programmerings-verktyget med samma namn, det är ett verktyg som trots allt introducerades bara ett år innan bandet Fear Factory föddes, kan det verkligen vara ett sammanträffande? Hursomhelst så har jag satt tänderna i detta album och ska nu knappa ner vad jag upptäckt.

Modern "groovig" dödsmetall är väl min initiala känsla, lite progressivt, känslan är precis som omslaget indikerar en känsla av science fictiontematik. Bra driv och energi bjuds vi på, riktigt snygg produktion med en intressant ljudbild och en bra sångare. Det hörs att det handlar om ett väldigt kompetent band med lång erfarenhet och rutin, det hörs att de vet vad de gör. Albumet är också ganska varierat, det finns mycket att hitta för den som vill lyssna – ganska bra djup skulle jag nog vilja säga och man upptäcker lite nya saker varje gång man lyssnar. Inte så långt album heller vilket är positivt, jag tror nog inte så många hinner tröttna på det.

Det är ett schysst album, inget snack om det. Jag gillar ljudbilden som är riktigt snygg, dock tycker jag inte riktigt att de har låtar att backa upp ljudbilden och albumet når därför kanske inte upp i riktigt samma nivå som produktionens kvalité. Det är snygga låtar men de är inte minnesvärda, egentligen känns det som att det borde vara bra men det känns förvånansvärt intetsägande. Kanske är de lite för försiktiga, kanske vågar de inte ta ut svängarna ordentligt och därför blir det lite blekt. Det är en solid produktion med sköna låtar och allt det där men för att nå våra högsta betyg behövs det mer än så, det behöver kännas unikt och minnesvärt och det gör inte detta album.

Jag tycker inte att något spår står ut i vare sig positiv eller negativ bemärkelse, det är en jämngod kvalité på låtmaterialet. Albumet i sig är kvalitativt, fans lär inte bli besvikna men samtidigt kanske den som hade hoppats på något lite extra spännande inte finner albumet sådär överdrivet tilltalande. Fear Factory har gjort bättre album förr och genren har bjudit på bättre album, detta ligger någonstans strax över medel och lär knappast gå till världshistorien även om det är ett riktigt välproducerat album. Kort sagt kan jag konstatera att Genexus är mer intressant som programmeringsverktyg än som Fear Factory-album.

HHHHHHH

 

 

Label: Nuclear Blast
Tre liknande band: Chimaira/Six Feet Under/System Divide

Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm

read in english