Faceshift
All Crumbles Down

Tracks
1. Betrayed
2. The Lie
3. Pieces
4. A New Beginning
5. Someone To Be
6. Of Dignity and Shame
7. Awaken
8. Painted Life
9. Stand Alone
10. On The Inside
11. When All Crumbles Down


Band:
Timo Hovinen - Vocals
Petri Tarvainen - Guitar
David Bertilsson - Guitar, Vocals
Stefan Norgren - Drums, Vocals
Mika Kajanen - Bass


Discography:
Reconcile (2007)


Guests:

Info:
Produced by Faceshift
Mixed by Öyvind Voldmo Larsen at Lionheart studio Oslo, Norway

Released: 2015-04-13
Reviewed: 2015-07-23

Links:
faceshiftband.com
youtube
bandcamp
mighty music

Ett svenskt band gömmer sig bakom epitetet Faceshift och de ser allt smulas sönder i sitt andra album som pryds av en violinist på ett snyggt skivomslag. Ett andra album vars inspelningar tog mindre än två veckor och det talas om att bandets storhet ligger i deras bredd och pressinformationen stoltserar med berömmande citat från kompetenta musiker från välkända band. Det kan ju tyckas betryggande men som kritiker kan man inte låta andras påstående påverka ens eget betygssättande så vad tycker då jag om Faceshift och deras andra album?

De tar influenser från många håll sägs det i pressinformationen och det kan ju inte tyckas helt tokigt när man lyssnar på det, det finns en musikalisk vidsträckthet i materialet och det är inte helt lätt att bara sätta dem i ett fack. Det är ganska tungt och rejält men också melodiöst och med en sångare som förnimmer lite om de vi hörde från vissa av grungens stora band, eller kanske stonerrocken. Ganska varierat låtmaterial och bra driv, snyggt producerat. Enkelt att ta till sig med låtar som oftast går rakt på sak och är lätta att hitta in i, refrängerna är ofta av medryckande karaktär och det finns många medryckande riff och melodier. 50 minuter långt album på elva spår, elva spår som visar upp en god variation och bör kunna hålla lyssnaren intresserad hela vägen igenom.

Det är ett bra album, man kan ju lätt ställa sig lite tvekande när det stoltseras med en inspelningstid på under två veckor, det är lätt att tänka hafsverk i sådana fall. Nu tycker jag inte att det är ett hafsverk, det är välgjort och bra producerat och bra låtar med bra energi. Sången var jag lite tveksam till initialt men allteftersom jag hört albumet måste jag tillstå att det är en bra sånginsats som passar väldigt bra på detta album. Helt klart ett album som kan rekommenderas till fans av liknande musik. Det är inte bara enkelt att ta till sig, det finns också ett bra djup i deras musik så det bör ha ganska lång hållbarhet. Jag gillar detta album, väldigt tilltalande och dramatiskt – väl värt att titta lite närmare på.

Flera bra låtar på detta album och Awaken är nog den låt som gör störst intryck på mig men jag tycker att albumet är väldigt trevligt som helhet och ingen låt står väl egentligen ut sådär våldsamt mycket. Det är ett varmt rekommenderat album som är väl värt att titta närmare på för alla som uppskattar den metalliska musiken.

HHHHHHH

 

 

Label: Mighty Music
Tre liknande band: Pantera/Tool/Alice in Chains
Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm

read in english