Thoughts Factory
Lost

Tracks
1. Awakening
2. The Deep Forest
3. Desperation
4. Light
5. Voices From Heaven
6. No Way Out
7. The Mire
8. Death Of A Dream


Band:
Marcus Becker - Vocals
Sven Schornstein - Keyboards
Markus Wittmann - Guitar
Bernd Schönegge - Bass
Chris Maldener - Drums


Discography:
Debut


Guests:


Info:
Engineered by Kristian "Kohle" Kohlmannslehner

Released 2014-02-15
Reviewed 2014-04-14

Links:
thoughtsfactory.com
youtube
bandcamp
melodic revolution records

Har du någonsin funderat på vad som skulle pågå i din tankevärld om du lämnades kvar någonstans, kanske som siste människan på Jorden? Det är vad Tankefabrikens debutalbum fokuserar på, den tyska tankefabriken kanske vi ska addera. Omslaget bör väl kunna beskrivas som hyfsat intelligent med tanke på att det innefattar det som står för en människas intellekt. Intresserad ännu? Jag vet att jag är, filosofiska frågor och klurigheter är egentligen det enda jag är intresserad av, det enda som får mig att kliva upp ur sängen och faktiskt ta mig för att göra något. Det tycks onekligen som att Thoughts Factory trycker på rätt knappar för min del, men frågan är förstås om dessa knappar bara finns i deras tankevärld eller om den också kommer fram genom deras musik.

Att det handlar om progressiv metal lär ju knappast komma som en överraskning för er, eller? Det är inte den överdrivet komplicerade varianten utan lite mer sansad med lite överraskande vändningar och liknande, ett album som är lika enkelt som det är komplext kanske man kan säga. Ett album med djup och ett som håller för många genomspelningar, bra sångare har de dessutom. Väldigt kvalitativ produktion med ren och snygg ljudbild som ändå behåller kraften i den metal de erbjuder. Episk kvalité som ger känslan av att den berättar en historia, den har en dramatisk känsla och kanske lite av en känsla av ensamhet. Lite över en timme musik uppdelat på åtta spår med stor variation utan att för den del bli osammanhängande.

Ett musikaliskt drama som känns kanske aning dystert, lite mörkt. Att bli lämnad bakom, ensam kvar någonstans kan tyckas dystert och mörkt precis som detta album. Jag personligen är inte orolig för att lämnas ensam eller vara ensam kvar någonstans, men jag kan tänka mig hur det känns. Detta album har en skönt mörk, tänkvärd känsla och ett djup som gör att det håller riktigt länge. Definitivt ett album värt att spela om och om igen. Nämnde jag att det var ett grymt bra album?

Ett av de vassare album i år, med åtta väldigt grymma låtar där jag tycker att de två avslutande är albumets starkaste och snyggast höjdpunkter. Definitivt ett album värt att spendera tid att lära känna och att lyssna på, så om ni gillar skön progressiv metal är det definitivt värt att titta närmare på detta väldigt intressanta album. Och betänk också att detta är säkerligen vara början, detta band har definitivt mer att ge. En ny spännande bekantskap, med albumet Lost som en fantastisk startpunkt.

HHHHHHH

 

Label: Melodic Revolution Records/Metal Promotions
Tre liknande band: Dream Theater/Fates Warning/Elritch
Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm

read in english