Ethersens
Your Wandering Ghost

Tracks
1. Two for One Mind
2. Same Goodbye
3. This is Where You and I Part Ways
4. Livin' Memory
5. Mourning Light
6. Reflect
7. Waking Disorder
8. To Live is to Forget


Band:
Laurent Mora - Vocals
Mickaël André - Guitars
Johan Bourrut - Guitars
Remy Boyer - Bass
Stephane Nestiri - Drums


Discography:
Ordinary Days (2008)


Guests:


Info:
Julien Soula - Recording, Mixing
Cover art by Romain Barbot

Released 2014-01-20
Reviewed 2014-03-25

Links:
ethersens.com
bandcamp
scarlet records

Franska avantgarde metalbandet Ethersens är tillbaka med sitt andra album, det ser lite undflyende och gäckande ut får man väl ändå tillstå. Det följer lite över fem år efter bandets debutalbum som beskrivs som kritikerrosat. Ett album som beskrivs som personligt för sångaren och ett konceptuellt album som avhandlar en relation mellan två personer som får en tragisk utgång. De beskrivs som innovativa och känslosamma och som ett band som står ut i dagens musikaliska landskap. Det låter ju onekligen bra, men är det verkligen så? Jag vill ju inte gärna ogilla ett album med personlig innebörd så jag hoppas att det lever upp till löftet.

Avantgardistisk metal, post metal tror jag kanske att vissa skulle kalla det också. Hyfsat tungt, ganska odramatisk ljudbild, sånginsatsen är desto mer dramatisk och sångaren tycker jag gör ett väldigt bra jobb. Produktionen är väl sisådär, inget som slår mig egentligen i någon bemärkelse. 55 minuters speltid är dock svår ignorera, albumet känns i längsta laget. Variationen är väl där men ändå inte tycker jag, låtarna tenderar till att vara ganska svåra att gripa tag i och det kan ta ett tag innan man får en ordentlig bild av albumet.

Jag säger Hmm, och sedan säger jag att jag inte ser storheten i detta album. Vad talar vissa recensenter om? vad är det som är så bra? jag får inte något grepp om albumet och lyssnar mest efter något som kan väcka mitt intresse och jag hittar i stort sätt ingenting. Det är inget direkt fel med albumet, inget känns direkt dåligt, sångaren är riktigt bra till exempel men helheten saknar något. Det lämnas ett tomrum och när albumet lämnar över för nästa i musikspelaren har det inte lämnat efter sig något intryck alls. Kanske ett av undran: vad var det egentligen jag lyssnade på nyss?

Jag finner mig ibland tittandes på iPoden för att se vad det är jag lyssnar på, eftersom bandet jag spelade nyss knappast lät så. Det är ett album som får tankarna att vandra till annat, som får mig att fundera på vad jag ska skriva i recensionen av ett annat band och det är därför jag hoppat över att recensera detta band trots att jag lyssnat på dem sedan december 2013 och fortfarande har de inte givit mig något att ta på. Ett ganska trist album helt enkelt, låter hyfsat välgjort men trist.

HHHHHHH

 

 

 

Label: Scarlet Records
Tre liknande band: Karnivool/Katatonia/Tool
Betyg: HHHHHHH (3/7)
Recensent: Daniel Källmalm

read in english