The Rockford Heroes
The White EP

Tracks
01. Gold encircles the altar
02. Capricious arrows
03. A split second goodbye
04. The fools realm


Band:
Jonas Arvidsson – Guitars
Dan Hultstrand – Vocals
Marcus Johansson – Drums
Andreas Lundgren – Bass


Discography:
Light Scares (EP 2011)


Guests:


Info:
Music and lyrics by Jonas Arvidsson, except track 3 by Dan Hultstrand
Recorded, produced, mixed and mastered in Montroxx Studios, spring 2012 by Jonas Arvidsson

Released 2012-07-26
Reviewed 2012-08-01

Links:
therockfordheroes.com
myspace
youtube
last-fmVar är och vilka är The Rockford Heroes?
Den frågan ställde jag mig i det avslutande stycket till bandets debut EP som går under namnet Light Scares, jag tyckte inte att den riktigt speglade någon identitet utan snarare lät som att de hade lånat stycken från diverse olika artister och lät mer som det än ett eget band. Nu ska man dock säga att de har bra smak och har lånat schyssta stycken så det är inte så tokigt att lyssna på ändå, jag menar när de klassiska styckena från Styx kommer i åtanke är det inte så tokigt. Nu gör de dock en Beatles och spelar in en vit EP, så det är med andra ord en EP som går i Halloweds färger, kan det också vara en som tilltalar Hallowed kritiska granskare?

Jämfört med Light Scares är det tyngre måste jag direkt säga och det är något som slår mig från det inledande spåret. Samtidigt är det i grunden melodiös rock som förnimmer en liten del om Styx men också om mer moderna Power Metalfilurer och med tanke på att Rockford själv har en historia i VII Gates är det kanske inte speciellt oväntat. Vad som dock slår mig ganska snabbt är att den här gången går inte mina tankar i riktning att identifiera vilka stycken som inspirerat bandet utan är snarare fokuserade kring de fyra låtarna. Jag tycker den här tyngre men samtidigt väldigt melodiösa stilen passar dem riktigt bra eftersom det skapar lite av en identitet för dem. Lite grann kan det stilistiskt sägas vara en progression av vad vi fick på den första EPn.

Det ligger någonstans mellan power metal och melodiös rock, sången känns mer power metal nu än på Light Scares vilket förstås betyder att han sjunger med mer kraft än på Light Scares. Knappa arton minuter tar det att spela sig igenom den vita EPn som känns kompetent producerad och välskriven. Jämfört med Light Scares är denna nya EP bättre på alla plan, det är mer underhållande låtar, lägstanivån är betydligt högre och det känns lite grann som att bandet börjar etablera lite av en egen identitet då denna EP känns mer personlig än den första gjorde.

Jag måste erkänna att jag sett fram emot denna nya EP ett tag nu då jag redan från början tyckte att detta band kändes ganska intressant trots sin lilla brist på egen identitet kanske främst för att Rockford själv verkade vara en ganska intressant musiker med bra musiksmak. Men också för att bandet uppenbarligen vet hur man snickrar ihop låtar som är trevliga att lyssna på. Bäst på denna EP tycker jag att inledande spåret är men alla fyra spår håller en riktigt hög kvalité och gör denna EP definitivt värd pengarna, kom bara ihåg att skänka lite pengar till bandet om ni gillar deras musik men den finns att hämta hem helt gratis på bandet hemsida.

Nu saknas bara att de gör något åt sina tråkiga framsidor, logon är bra men inte bilderna. Annars kan man definitivt konstatera att Rockfords hjältar har blivit tyngre, de har blivit mer spännande, de har fixat en mer modern ljudbild och höjt ribban för sin musikaliska skapelse. En riktigt trevlig EP som det inte finns en enda ursäkt för att inte kolla upp, och då menar jag att det inte finns en enda ursäkt för att inte kolla upp denna EP.

HHHHHHH

 

Label: Self released
Tre liknande band: REO Speedwagon/Styx/Led Zeppelin
Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm

read in english