Family
Portrait

Tracks
1. Bridge & Tunnel
2. Daddy Wronglegs
3. Bopsky
4. Illegal Women
5. Delphonika
6. The Wonder Years
7. Othermother
8. Exploding Baby


Band:
Steven Gordon - guitar
Kurt Applegate – bass, vocals
Josh Lozano – guitar
Jody Smith - drums


Discography:
Debut


Guests:
John Lamacchia - guitar


Info:
Engineered and mixed by Justin Mantooth at Translator Audio
Mastered by Alan Douches at West West Side Music

Released 2012-10-30
Reviewed 2012-11-27

Links:
familyslays.com
myspace
reverbnation
bandcamp
pelagic records


Nyligen var det far och son, nu handlar det istället om familjen som är ett amerikanskt band, ett sådant som bjuder oss på ett porträtt. Kanske är det ett familjeporträtt, kanske ett annat sådant men det är ett musikaliskt sådant vilken form av porträtt det än är. Omslaget är en målning av klassiskt stuk vilket känns intressant och musikaliskt droppas idel välkända band i pressinformationen så onekligen torde vi ha något väldigt spännande att ta oss an i och med detta album som ska vara progressivt blandat med ordentlig tyngd och klassiska hårdrockselement, det är dessutom ett konceptalbum om en dysfuntionell familj som utvecklar superkrafter.

Musikaliskt är det modern metal med vrålande sång som sedan utspädes med delar progressivitet, delar klassisk hårdrock och delar av familjeband och liknande. En ganska intressant mix måste jag säga och de har verkligen fångat en fängslande ljudbild med sitt verk, och underbyggt med en hypnotisk hårdrockartyngd. Produktionen känns modern och bra, sången mindre bra dock eftersom jag inte riktigt tycker att den har någon kraft eller dynamik. Albumet är inte sådär överdriver varierat över speltiden på 47 minuter vilket känns en aning skumt för ett band som kallas progressivt, de påminner mig förutom de tre liknande banden också om landsmännen i Stealing Axion som gav mig lite av samma känsla som detta album ger.

Portrait är ett bra album, det har en intressant ljudbild och en kompetent produktion och överlag en väldigt lyckad premiss. Resultatet känns dock inte så bra som det hade kunnat vara då albumet känns lite väl statiskt och blir nästan lite sövande i längden, inte variationsfritt eller tråkigt men en aning statiskt vilket bidrar till att hålla betyget lite längre än jag initialt hade tänkt mig. Dessutom tycker jag att allt känns som att jag hört det förr, det finns ingen riktig känsla av spänning och djup som jag vill ha i alla album jag hört vilket också gör att jag tycker att albumet inte är så bra som de hade kunnat vara för jag tycker att Family har grunden i och med vad de gör på detta album men de skulle ha behövt bygga något lite mer intressant på den grunden för nu blir det ett album som för mig försvinner lite grann bland allt annat liknande som finns. Jag säger inte att det vimlar om liknande musik och jag kan också konstatera efter ett besök på bandets webbsida att de fått många positiva recensioner så det kanske bara är jag som hört en hel räcka band vars namn jag inte minns, som låter väldigt likt vad detta band just släppt.

Men om du gillar något av de liknande banden, Stealing Axion, The Safety Fire eller Snailking för att nämna några jag kommer att tänka på på rak arm kanske ni bör ta er en närmare titt på detta, om inte så kan jag inte se vad dessa skulle kunna ge er som inte nämnda band redan givit. Kort och gott kan vi konstatera att Family står för ett solitt och bra album som ger känslan av att det finns mer att ta av men i väntan på det får jag helt enkelt gå vidare för det är inget man direkt fastnar på.

HHHHHHH

 

Label: Pelagic Records
Tre liknande band: Led Zeppelin/Mastodon/Tool
Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm

read in english