September 2011
Status Quo månad på Hallowed

Band:
Francis Rossi - vocals & guitar
Rick Parfitt vocals & guitar
Andy Bown - keyboard
John 'Rhino' Edwards - bass
Matt Letley - drums

Previous members:
Alan Lancaster
John Coghlan
Jess Jaworski
Roy Lynes
Pete Kircher
Jeff Rich


Discography:
Picturesque Matchstickable Messages from the Status Quo (1968)
Spare Parts (1969)
Ma Kelly's Greasy Spoon (1970)
Dog of Two Head (1971)
Piledriver (1972)
Hello! (1973)
Quo (1974)
On the Level (1975)
Blue for You (1976)
Rockin' All Over the World (1977)
If You Can't Stand the Heat (1978)
Whatever You Want (1979)
Just Supposin'' (1980)
Never Too Late (1981)
1+9+8+2 (1982)
Back to Back (1983)
In The Army Now (1986)
Ain't Complaining (1988)
Perfect Remedy (1989)
Rock 'Til You Drop (1991)
Thirsty Work (1995)
Don't Stop (1996)
Under The Influence (1999)
Famous in the Last Century (2000)
Heavy Traffic (2002)
Riffs (2003)
The Party Ain't Over Yet (2005)
In Search of the Fourth Chord (2007)
Quid Pro Quo (2011)

Live album:
Live! (1977)
Live At The N.E.C. (1984)
Live Alive Quo (1992)
Live at the BBC (2010)

Compilations:
Status Quo-Tations (1969)
12 Gold Bars (1980)
From the Makers Of... (1982)
12 Gold Bars Vol. 2 (1984)
Rocking All Over the Years (1990)
Whatever You Want - The Very Best of Status Quo (1997)
Essential Status Quo (2001)
XS All Areas - The Greatest Hits (2004)
Pictures - 40 Years of Hits (2008)

Selection of Achievements:
64 British hit singles (more than any other band)
34 British hit albums
2 Silver Clef Award
Brit Awards
World Music Awards
2 Guinness World Records
OBE (Rock and Francis)

 

30:e september
Rock 'n' Roll 'n' You

Status Quo visar att de håller än och rockar lika hårt nu som förr, från det senaste albumet Quid Pro Quo. Det här är ett av mina absoluta favoritspår med Status Quo, så löjligt enkelt men ändå så bra.

 

29:e september
Two Way Traffic

Inledande spåret på senaste albumet Quid Pro Quo, släppt enbart som nedladdningssingel. Ett stilmässigt ganska klassiskt Status Quo spår som inleder Quid Pro Quo på ett energiskt sätt.

 

28:e september
In the Army Now 2010

Ny version av den klassiska hitlåten från 1986, tillsammans med armékören. En låt som gjordes till förmån för välgörenhetsorganisationer för militärer med olika problem. Alla intäkter från singlen gick till organisationerna British Forces Foundation och Help For Heroes. Denna låt avslutar också det senaste albumet Quid Pro Quo.

 

27:e september
Jump That Rock (Whatever You Want)

En singel som släpptes tillsammans med tyska Scooter som Scooter Vs. Status Quo. Ett lite udda samarbete för britterna och den släpptes inte på något av deras album, däremot på Scooters Jumping All Over the World. Singeln kom 2007 och blev väl ingen större hit.


26:e september
Beginning of the End

Början på slutet? Kanske är detta, bandets femte årtionde det som de räknar med är det sista, från albumet In Search of the Fourth Chord 2007 där det är första spåret. Videon spelades in i en av kupéerna på den välkända London Eye.

 

25:e september
The Party Ain't Over Yet

Det är vad Status Quo konstaterar med denna singel som är titelspåret från albumet med samma namn. Släpptes 2005, kanske ville de bara påminna om att de inte var klara ännu eller att de fortfarande kan festa som förr. Självklart var det också för att fira deras 40 år som band, ett album som för övrigt fick ganska fina recensioner så ett bra sätt att fira och av videon att döma vet bandet både hur deras musik ska göras och hur de ska fira.

24:e september
You'll Come Around

2004 kom denna singel som nådde 14:e plats på den brittiska topplistan, från albumet XS All Areas - The Greatest hits. För att få ljud på denna video får du ändra kvalitén från 360p till 240p, det var den enda jag kunde länka in så beklagar besväret.

 

23:e september
Jam Side Down

Om ni trodde Status Quo var ett stenseriöst band, då kanske ni kan sluta fundera i de banorna eftersom de är gamlingar med humor vilket de visar i denna låt och video. Från 2002 och albumet Heavy Traffic, nådde som bäst 17:e plats på de brittiska singellistorna. En typiskt positiv Status Quo låt som får fansen på gott humör.

22:a september
Little White Lies

1999 kom detta spår på albumet Under The Influence, en medelframgång kanske den kan beskrivas som rent försäljningsmässigt, singelförsäljningarna för Status Quo hämtade sig aldrig riktigt efter nedgången under nittiotalet, med få undantag låg singlarna mellan plats 30-50 på brittiska topplistorna. Little White Lies är dock en fin låt att avsluta 90-talet med.

 

21:a september
Don't Stop

Don't Stop från albumet med samma namn är en cover på Fleetwood Mac, den nådde plats 35 på singellistan i hemlandet och får avrunda 90-talets cover låtar på denna lista.

 

20:e september
Burning Bridges

Burning Bridges från albumed Ain't complaining blev en stor hit för bandet, speciellt i hemlandet. Den är baserad på den traditionella engelska folksången Darby Kelly, skrevs av Rossi och Brown. Det är också en låt som omarbetades och släpptes som singel tillsammans med det engelska fotbollslaget Manchester United, då under titeln Come on You Reds då den blev den enda lagspeciefika låt som toppat den brittiska singellistan och det är något som gäller en idag.


19:e september
Fun Fun Fun

En låt som i original gjorde av Beach Boys och som i Status Quos version som släpptes 1996 gjordes tillsammans med Beach Boys som backupsångare. Det var också en låt som ledde till att bandet hamnade i en konflikt med BBCs Radio 1 som vägrade spela låten. Trots detta nådde den ändå en hyfsad framgång på singellistorna i hemlandet, dock inget speciellt utomlands.

 

18:e september
When You Walk in the Room

Under nittiotalet dalade Status Quos popularitet ordentligt och de kan väl inte själva beskyllas för att vara det mest intressanta bandets samtidigt då de spelade väldigt mycket covers under denna tid. Detta är en av dessa skriven och framförd av Jackie DeShannon på sextiotalet och sedan 1995 av Status Quo, nådde bara hitlistorna i hemlandet.

17:e september
Anniversary Walz

Är namnet på två medleysinglar som släpptes 1990 där den första delen var lite mer framgångsrik än den andra. Det är en samling hitlåtar från 1950-, 1960- och 1970-talet, låten The Wanderer av Dion hade bandet redan släppt som singel tidigare. Det spelades in live i studion som ett spår men delades sedan upp för att forma två singlar, här får ni dock ta del av det i sin helhet som det släpptes på 12".
Låtarna som förekommer är (låtförfattare inom parentes): "Rock 'n' Roll Music" (Berry), "Lover Please" (Swan), "That'll Be the Day" (Allison/Holly/Petty), "Singing the Blues" (Endsley), "When Will I Be Loved" (P Everly), "Let's Work Together" (Harrison), "You Keep a Knockin'" (Penniman), "Long Tall Sally" (Johnson/Blackwell/Penniman), "Let's Dance" (Lee), "Red River Rock" (Kind/Mack/Mendlesohn), "No Particular Place To Go" (Berry), "The Wanderer" (Maresca), "I Hear You Knocking" (Bartholomew/King), "Lucille" (Collins/Penniman), "Great Balls of Fire" (Hammer/Blackwell)

 

16:e september
Red Sky

Den andra singeln från In the Army Now som producerades av Dave Edmonds och skrevs av John David, det gjordes och speciella kaffemuggar för att marknadsföra denna singel som trots det greppet inte nådde högre än 19:e plats på singellistan i hemlandet.

 

15:e september
Rollin' Home

Rollin' Home från albumet In The Army Now, blev en hyfsat framgångsrik singel. Den skrevs av John David som spelade bas till vardags i Dave Edmunds' band och producerades av Dave Edmunds.


14:e september
The Wanderer

The Wanderer, ännu en cover, det blir några i den här listan men det är en låt som illustrerar att bandet är mer än den boogie rock alla förknippar dem med, kul video också. Och jag lovar, det finns fler än tre ackord här...


13:e september
A Mess of the Blues

Ännu en Status Quo cover som blivit singel, denna låt spelades in av Elvis Presley 1960 och sedan alltså av Status Quo på albumet Back to Back 1983 så nu har vi haft back to back av låtar med Blues de senaste två dagarna. A Mess of the Blues nådde hyfsade listpositioner i Storbritannien och Irland.

12:e september
Ol' Rag Blues

Från 1983 och albumet Back to Back kommer denna bluesdoftande låt som skrevs av Alan Lancaster som ursprungligen också sjöng på spåret innan Francis Rossi fick sjunga in sången för den slutgiltiga inspelningen som sedermera blev den vi fick höra på denna singel. En singel som visar upp den lite mer melodiösa sida av bandet som de flesta av oss inte direkt förknippar med Status Quo, det kan ju förstås bero på att de singlar som inte bär det uppenbara sound Status Quo är kända för sällan lyckas något vidare på singellistorna och denna singel väl inte direkt något undantag även om den gick bra i Storbritannien och Irland.

 

11:e september
In the Army Now

Vad passar väl bättre denna dag än denna låt? I mitt tycke en av de absolut bästa låtar som någonsin gjorts, dock har inte Status Quo själva skrivit låten, den skrevs av Rob och Ferdi Bolland från Sydafrika (födda i Nederländerna). Men det är en låt som Status Quo gjort till sin egen precis som Rockin' All Over The World, vem minns vilka som skrev den? Från albumet med samma namn som släpptes 1986, singlen nådde stora framgångar med många topplaceringar på singellistorna.


10:e september
Dear John

Från album 1+9+8+2 kommer denna singel, värt att notera med den är att de lyckas få till ett så pass schysst sound trots att någon bytt ut deras mikrofoner mot bananer. Inte bandets direkt mest framgångsrika singel men den nådde topp tio i hemlandet, gissa vilket år albumet är från.

 

9:e september
What You're Proposing

En väldigt framgångsrik singel för Status Quo, av någon anledning var det omöjligt för mig att hitta den officiella videon, youtube är full med covers och livevideos men inte den officiella men denna är från ett av deras många Top of the Popsframträdanden, denna i januari 1981.

 

8:e september
Living on an Island

Också från albumet Whatever You Want men långt ifrån samma framgång som titelspåret. En video med pingviner kan dock alltid vara roligt.

 

7:e september
Whatever You Want

Kanske den bästa rocklåten någonsin enligt många, släpptes 1979, från albumet med samma namn. Ett ikoniskt riff, ett ikonsikt sound och en låt jag tror alla känner igen är det i alla fall.

 

6:e september
Mystery Song

Singeln efter Rain som vi hade igår, ingen direkt framgångrik singel med mellan tionde och tjugonde plats på listorna men en låt som är populär bland många av bandets fans. Från albumet Blue For You 1976, också denna precis som Rain skriven av Rick Parfitt. En låt som handlar om en ung mans möte med en prostituerad.

 

5:e september
Rain

Från albumet Blue For You, släppt 1976 kommer Rain som är skriven av Rick Parfitt, första av de vi har i videospecialen som är det. En hårt rockande bilåkarhymn att ta med sig på vägarna, ett spår som går rakt på sak utan krusiduller. Nådde topp tioplaceingar på singellistorna i många länder men ingen riktig topplacering. Var ursprungligen tänkt att släppas på albumet On the Level men Parfitt var inte klar med spåret då så det fick vänta till senare.

 

4:e september
Rockin' All Over The World

En av bandets riktigt stora hits som nådde toppplaceringar på hitlistorna runt om i världen, bortsett från USA och något enstaka undantag. Topplaceringar nåddes bland annat i Irland, dock inte i hemlandet Storbrittanien där de nådde en tredjeplats. Låten inledde den stora LiveAid galans 1985 där den också användes som inofficiell låt för galan när BBC annonserade om sin sändning från densamma. Status Quo har dock inte skrivit detta spår utan det är en cover av John Fogertys låt från 1975. Albumet och låten kom 1977, Alan Lancaster bandets dåvarnade bassist var i Australien när de spelade in videon till låten och hade ingen lust att komma dit, hans roll togs istället av en docka med en bas.


3:e september
Down Down

1974 i november släpptes singeln Down Down som en förlaga till albumet On the Level som släpptes 1975. Detta blev bandets första singel som nådde första platsen i hemlandet, en av två som hittills gjort det. Det var deras första nummer ett singel överhuvudtaget och det skedde även i till exempel Nederländerna och Belgien samt flera andra topp tre positioner likaså, bland annat här i Sverige. Sett till topplistorna är det en av bandets mest framgågnsrika singlar.

 

2:a september
Caroline

En tid framåt sett från den första videon, från albumet Hello från 1973. Caroline blev Status Quos första topp fem hit och är en populär låt bland bandets fans och spelas dessutom flitigt på bandets livespelningar. Videon är från Top of the Pops där Status Quo är stamgäster. Caroline släpptes också som singel igen 1982, då i liveversion som ni kan se nedan.

 

1:a september
Pictures of Matchstick Men

Låt oss börja från början. Det var med denna singel allt började, den toppade på plats sju på brittiska singellistan. Året var 1968, albumet heter Pictoresque Matchstickable Messages from the Status Quo. På denna tid kallades bandet faktiskt The Status Quo efter att de genomgått åtskilliga namnbyten sedan allt verkligen började 1962. Videon är från ett av deras över 100 framträdanden på BBCs Top of the Pops där de är det band som spelat flest gånger. Plus en bonusvideo från 2009 av samma låt.
Status Quo, alla deras låtar låter exakt likadant? följ med så får du se.

 

read in english

Hallowed väljer i September att visa upp ett av de riktigt stora rockbanden genom världshistorien. Brittiska Status Quo.

Videos har valts och skrivits om av Daniel Källmalm