Skansis
Leaving You

Tracks
1. Next To Mine
2. Leaving You
3. Never Walk Alone
4. I Don’t Believe
5. I Want You
6. Coming Out
7. Rock All Night
8. Carry You On
9. Hear Now
10. Just Another Day
11. Back From War
12. Anything


Band:
Reist Reto (Vocals)
Joss Daniel (Acoustic guitar)
Menz Pfister (Bass)
Hagmann Matthias (Drums)
Heiniger Beat (Guitars)


Discography:
Take your Chance (2007)


Guests:


Info
Produced by: Bax Heiniger
Recorded at Powerride studios (CH)
Mixed by Thom Blunier (Shakra)
Mastered at MSM studios in Munich (DE)

Released 2011-06-03
Reviewed 2011-07-15


Links:
skansis.ch
myspace
escape-music

Skansis är inte en benämning på färdig is du kan köpa i affären, unikt gjord på Skansen i Stockholm. Skansis är ett Schweiziskt band som precis som sina landsmän i Gotthard tror att rätt väg att gå för att göra riktigt bra musik är att ha en sångare som låter som han är febersjuk och vrålförkyld. Heisios roestus kallade jag den här typen av sång en gång i tiden (sångaren i Asperity på deras debut 'The Final Demand') och jag säger det igen - heisios roestus, latin för att vara rocksångare med hes röst. Ofattbart populärt då det låter lika illa som att blåsa i flaskor och spela på överkanten av glas istället för att spela riktiga instrument jämfört med att ha en sångare som faktiskt kan sjunga. Nåväl, vi ska inte hänga upp oss på Reists röst (Reist rimmar förvånansvärt bra på hest förresten). Det här är andra skivan från Schweiz nya hårdrocksfavoriter nu när Gotthard ligger lite i skärselden med att sörja sin avlidne sångare och att hitta en ny röst för bandet. Skansis erbjuder lite tyngre rockmusik med heavy metal-gitarrer och ett sound som andas 80-tals hårdrock i det nya seklets tappning.

Min spontana reaktion var rätt och slätt "bra musik och usel sångare" men med tiden har jag lärt mig acceptera Reists röst mer och mer. Den är inte alls bra men i sammanhanget sitter den ändå ganska rätt där den är så som den låter. Ändå kan jag inte hjälpa att undra hur det här hade låtit med en sångare som inte svalt riktigt så många ark med sandpapper, utan kanske bara en fem-tio stycken, om det inte hade låtit bättre då? Ja, det är frågan det. Det är, på grund av det, svårt att inte haja till lite när man hör Skansis. Jag tänker "vad fan? Det här lät ju riktigt bra, men vad fan är det för sångare de grävt fram?" så lyssnar man lite till för man dras så lätt med i de medryckande melodierna och den sköna ljudbild bandet har. Hade man gjort det lika lätt om de haft en dussinsångare utan den individuella röstkaraktär Reist har? Kanske - kanske inte. Men det finns mer än heshet i den. Det finns karaktär, känsla och kvalitéer också. Däremot tycker jag att den är för högt mixad i förhållande till musiken. Den dominerar lite för mycket i ljudbilden för att låta som den gör.

'Leaving You' innehåller 12 låtar och 44 minuter musik. Heavy metal skulle jag vilja kalla det, eller hård rock, och ungefär hälften av låtarna på skivan tilltalar mig mycket eller väldigt mycket. Jag tycker de fyra första låtarna är riktigt bra och därefter tycker jag även att Just Another Day och Back From War är värda din uppmärksamhet. Flera låtar känns dock mycket som utfyllnad och några av låtarna är okej men inget speciellt. På det stora hela blir det emellertid något som står stabilt på godkänt hur man än vänder på det och dessa Schweizare tycker jag är minst lika bra som sina bergsinspirerade MC-galna landsmän.

Negativt då? Förutom hesheten i Reist. Framförallt då dussinlåtarna. Sedan produktionen som mixat upp Reist röst så. Dessa saker har jag redan nämnt. Utöver detta finns det inte så mycket. Låtarna är på det stora hela sköna och inbjudande. Musiken har mycket känsla och lever. Den lockar till rörelse och njutning, mer så än vad man först förväntade sig. Jag tycker definitivt att Skansis märks jämte sina konkurrenter inom genren. Musiken är bra, sången annorlunda och helheten över medel och de sticker ut utan att vara överdrivet unika. Helt klart ett av de bästa heavy metal-banden jag stött på i år. Och förra året. Och kanske även året innan det. Men jämfört med för fyra år är de skit.

För fyra år sedan var det inte ens någon som ville göra heavy metal, känns det som. Genren har verkligen blomstrat de senaste åren och Skansis är en av de finaste blomster vi kan skörda - trots att de har en heisios roestus att kämpa med. Hade det inte känts som att skivan blev så enformig någonstans i mitten på skivans andra halva hade jag tyckt det var ett kanonalbum! Men det är fortfarande riktigt bra och för alla er som gillar heavy metal, Gotthard och heisios roestus - definitivt värt att kollas upp!

PS. Hoppas ni inte misstycker att jag tar in lite skamlös hyllning till Steve Lee när nu Skansis ändå inte har någon egen video. DS.

HHHHHHH

Label: Escape/Connecting Music
Tre liknande band: Shakra/Gotthard/Human Zoo
Betyg: HHHHHHH
Recensent: Caj Källmalm
Read in english