Love.Might.Kill
Brace For Impact

Tracks
01. Tomorrow Never Comes
02. Calm Before The Storm
03. Pretty Little Mess
04. Caught In A Dream
05. Through The Dawn
06. Brace For Impact
07. We Are The Weak
08. Down To Nowhere
09. Pray To Your God
10. Reach Out
11. The Answer
12. Will Love Remain


Band:
Vocals – Jan Manenti
Guitars – Christian Stöver
Guitars – Stefan Ellerhorst
Bass – Jogi Sweers
Drums – Michael Ehré


Diskography:
Debut


Info
Produced by Michael Ehré
Mixed and mastered by Markus Teske

Released 2011-06-17
Reviewed 2011-06-16


Links:
lovemightkill.com

myspace
massacre

Kärlek kan döda, om vi väljer att översätta och om den saken råder det nog inga som helst tvivel. Med kände trumslagaren och producenten Michael Ehre som initiativtagare och ledande själ kanske inte jag hade de allra största förväntningarna det är inte direkt så att band som Metalium eller Firewind imponerat alltför mycket på mig men vem är jag att kritisera? Dessutom hade jag ingen aning om att Ehre stod bakom allt förrän jag började samla in fakta för någon timme sedan idag. Vad jag då fått erfara är att detta är bandets första album och att det har ett rätt snyggt skivomslag och att titeln tydligen skall härstamma från vad piloten på flygplanet som spektakulärt landade på Hudsonfloden I New York 2009 skall ha sagt, inte direkt för att det skulle vara första gången någon sagt den saken, för den som tittat på Star Trek har hört den frasen massor av gånger och förstås även i andra sammanhang och promoinfon säger att det finns inte mycket bättre sätt att namnge sin debut.

Jo, det finns det definitivt.

Musikaliskt sett är det rätt traditionell hårdrock/heavy metal med ganska typiska lyriska teman och så vidare. Det handlar om tolv spår som tar dig ungefär 48 minuter att spela igenom. Ljudbilden bandet har är ren och snygg, sådär lagom polerad men ändå med en lite rockig känsla som skiner igenom. Jag skulle inte vilja säga att Love.Might.Kill direkt sticker ut om du ser till det rent stilmässiga men sångaren Jan Manenti har ett gott röstomfång och sjunger med en självklarhet som många rocksångare saknar.

Jag skulle vilja säga att även om bandet inte utmärker sig rent stilmässigt så har det ändå många små inslag som gör att de inte känns som bara ännu ett band, som att de faktiskt är något mer, något riktigt spännande. Sångaren Jan Manenti är ett riktigt fynd med ett riktigt bra omfång och riktigt stark röst bär han det musikaliska på ett imponerande sätt. Men också spåren, den självklarhet som genomsyrar allt på detta album. Vi har genomgående spår av hög kvalité, några riktigt hitbetonade spår och några spår som bär helheten på ett riktigt bra sätt. Jag måste erkänna att jag verkligen uppskattar Brace For Impact, det finns så mycket att ta in och så många fler lager än de som upptäcks vid en första genomlyssning.

Albumet inleds med ett spår som går under namnet Tomorrow Never Comes som är ett väldigt bra inledningsspår trots att det är över sex minuter långt. Det är ett spår som tydligt indikerar vad som komma skall på senare spår och framförallt skapar det en nyfikenhet och en vilja att fortsätta lyssna, precis som man önskar att ett bra inledningsspår skall göra. Jag är riktigt svag för albumets tredje spår Pretty Little Mess som ni själva kan höra som video längst ned i denna recension. Jag gillar verkligen refrängen, hur snyggt sångaren Jan bär upp den. We Are the Weak är ett annat spår jag gillar och detsamma kan sägas om avslutande Will Love Remain som avrundar på ett snyggt sätt och gör att jag lämnar med en positiv känsla. Med en bra inledning och avslutning sluter bandet cirkeln på ett riktigt bra sätt och skapar som sagt en väldigt positiv känsla till sitt album.

Två synpunkter hittade jag dock, inte speciellt stora men i alla fall. Först tycker jag att bandet ofta inleder med något riff eller så med en del energi för att sedan gå ned väldigt i tempo precis innan första versen, något ni faktiskt också kan höra i videospåret men som också gäller flera andra spår på detta album. Det är dock inte så extremt eller så dåligt gjort som jag hört från vissa andra band, så egentligen är det ett litet problem. Sedan tycker jag att det mot slutet innan avslutande spåret känns en aning långt, som att de borde slutat bara en aning tidigare, kasta spår elva och jag skulle nog varit mer nöjd.

Men till slut återstår bara att inta kraschpositionerna för detta album är riktigt bra och kan säkerligen göra ett djupt avtryck i sin genre. Jag ser fram emot efterföljande album redan nu eftersom känslan är att de bara börjat och att det finns mycket potential för förbättringar. Brace for Impact är ett riktigt bra album och helt klart värt både den tid och pengar ni bör lägga på densamma.

 

HHHHHHH

 

Label: Massacre Records
Tre liknande band: Rainbow/Metalium/Gamma Ray
Betyg: HHHHHHH
Recensent: Daniel Källmalm
Visit hallowed.seRead in English