Legio Mortis
The Human Creation
and the Devil's Contribution

Tracks
1. Intro
2. Unholy Four
3. Avenger Of The Oppressed Souls
4. Buried Love
5. Pity The Sadness (Paradise Lost Cover)
6. Mass Murder
7. From Throat To Cunt
8. Wir Brauchen Keine Hirten
9. Blood Fantasy
10. I_Am Your God
11. Life Denied
12. Legio Mortis
13. Thorn In My Eye


Band:
Marco - vocals
Kalti - bass, vocals
Tommy - guitar
Matze - guitar
Steffi - keyboard
OD - drums


Diskography:
Servants of Satan (2001)
Legend of Humanity's Fall (2004)
Theatre of Morbid Visions (2009)


Info
Mixed and mastered by Alexander Krull

Guests:
Liv Kristine (vocals)


Released 2011-04-15
Reviewed 2011-04-19


Links:
mortis.n1-style.de/mortis/
myspace
label/dist
massacre

Tidigare i år var det de fördömdas legion, nu har turen fallit på att recensera dödens legion; det känns som att legionerna som massaker sänder hamnar någonstans på den mörka sidan hela tiden. Atrum, malum quod validus kan man spontant säga om bandets musikaliska inriktning, jag tycker också att man kan slänga in lite gothic i det hela för sakens skull. Dark/Death Metal säger Massacre som står för promotionen av denna skiva, jag kan väl hålla med om den saken. Det är nämligen en lite dunkel stämning som vilar över hela skivan, lägg sedan till riffande som är hämtat ur den extrema textboken och ondskefulla knappt märkbara keyboardslingor som toppar av allting för att skapa en stämningsfull atmosfär i musiken. Det finns en del symfoniska inslag också men det tar inte upp någon direkt märkbar plats. Bandet har två sångare, en huvudsaklig och sedan basisten som gör en andra stämma i låtarna. Sångsättet är ett av plecto aliquem capite i kombination med någon form av kväsande paddlik stämma i brist på en bättre beskrivning. Liv Kristine från Leaves Eve gästa på ett av spåren också för att addera lite kvinnlig fägring till det hela.

Det hela börjar med ett intro som känns totalt fel när jag sedan presenteras för resten av skivan, det är som att de presenterar en form av musik i detta intro och sedan bjuder på något helt annat när de väl sätter igång det musikaliskt. Första spåret Unholy Four har en fin nick i riktning mot de snabba gitarrslingor som ofta präglar svart metall, det är i övrigt ett rätt hyfsat spår faktiskt. Även efterföljande spår tre känns rätt hyfsat, Avenger of the Oppressed heter det spåret, keyboardmattorna i det spåret känns riktigt fina att gå barfota på även om det ligger en del glasskärvor och sådant på dem så att du har ändå blodiga fötter trots den fina mattan och detta beror främst på vrålsången som jag inte alls kan med genom det mesta av denna skiva. Det saknas artikulation och sluddras en hel del från båda sångare, med sång som närmar sig den mer traditionella vrålsången kanske i kombination med thrashvrål skulle detta vara så väldigt mycket bättre.

Nu är det inte så att dessa legionärer skär sig själva med rostiga bajonetter och sedan faller huvudstupa i lera, nej hjälmarna är rena och bajonetterna är väl polerade även om bandet skär sig själva lite grann, något i still med sådana som skär sig själva i dagens samhälle.

För att visa sin gotiska sida har bandet också skapat en cover av Paradis Losts Pity the Sadness vilken är en av de bästa spåren på skivan men det är för det inte en speciellt bra cover om jag ska vara ärlig, visserligen är det en annorlunda version av originalet men originalet är bara så mycket bättre att den känns onödig på något vis och den tillför väl egentligen inte något nytt och spännande.

Jag finner mig själv inconditus när jag ska försöka komma fram till en enhetlig bild och en klar bedömning av denna skiva. Det finns spår som jag tycker är rätt bra men samtidigt finns det spår som är quisquiliarum quare Legio Mortis i slutändan känns som hyfsade med dragning mot det lite sämre. Spåret Life Denied är lite av en räddning för dem dock med gästsång av Liv Kristine men det är väl det klart bästa också.

När det gäller denna mänskliga kreation som influerats av djävulen känns det som att legionen inte riktigt kan bära upp vad de sätter an rent musikaliskt eftersom sången inte alls klarar av att bära det hela och i vissa fall faller det platt och i andra fall håller stämningen upp kvalitén. Bandet lyckas att sätta upp en mörk stämning med de subtila keyboardmattorna och arrangemangen, de misslyckas kapitalt med sången och spår som From Throat to Cunt gör ju knappast att någon blir mer positivt inställd till banded, bortsett kanske från den finniga tonåringen som tycker att dödsmetall är det coolaste som finns och hatar allt annat. Men ärligt talat, det finns en del som talar för bandet men också en del som talar emot och i det stora hela tar de väl mer eller mindre ut varandra med kanske en viss dragning åt övervikt för det mindre bra. Dessa legionärer borde faktiskt allvarligt fundera på att göra något åt sånginsatsen, den är förskräckligt dålig eller quisquiliarum som de skulle sagt på sitt eget språk.

Legio Mortis planto inconcinnus pervideo.

HHHHHHH

Label - MDD/Alive/Massacre Promotion
Tre liknande band - Sothis/Wither/Dimmu Borgir
Betyg: HHHHHHH
Recensent: Daniel Källmalm