Kebnekajse
Idioten

Tracks
1. Barfota
2. Fäbodpsalm
3. From-Olle
4. Idioten
5. Senegal Beat
6. Tax Free
7. Hans & Greta
8. Senpolska
9. Stockholmspolka
10. Sangenuten


Band:
Kenny Håkanson (guitar)
Mats Glenngård (violin)
Göran Lagerberg (bass)
Thomas Netzler (bass)
Pelle Ekman (drums)
Hassan Bah (percussion)


Discography:
Resa mot okänt mål (1971) (Journey to an unknown destination)
Kebnekajse II (1973)
Kebnekajse III (1975)
Ljus från Afrika (1976) (Lights from Africa)
Elefanten (1976) (The elephant)
Vi drar vidare (1978) (We press on)
Electric Mountain (1993) - Compilation album
Resa mot okänt mål (remastered) (2001)
Kebnekajse (2009)


Guests:


Info

Released 2011-02-25
Reviewed 2011-02-22


Links:
kebenekajse.se
myspace
subliminal sounds

Ibland kan jag bara inte undgå att förvånas över vad skivor som dyker upp på vår tröskel. Det kan vara både det ena och det andra och en del väldigt långt från vad vi sysslar med som rock-/hårdrockmagasin. Ändå försöker vi i mån av tid även ta oss igenom sådant som inte känns helt rätt. Kebnekajse känns definitivt som ett av dessa malplacerade band, ett band som var som mest aktivt under proggrörelsen på 70-talen men har sedan dess gjort comeback och släppte en skiva 2009 och nu en ny 2011 som går under namnet Idioten.

Vad som kännetecknar denna idiot förutom att den har tio spår är att den inte innefattar någon sång och att den är i grund och botten en folkmusikskiva, dock skall nämnas att bandets rötter som progressiva rockare fortfarande kan höras, det är så att säga en slags fusion mellan rock och folkmusik där folkmusiken tagit en dominerade roll i motsats till hur det oftast ser ut.

Jag funderade länge över liknande band och så vidare men kom att tänka på att det egentligen vore rätt ovettigt att nämna folkmusikaliska konstellationer, det kändes lite vettigare att bara skriva svensk folkmusik där vilket jag förstås gjorde, det känns som att det borde beskriva rätt väl vad det hela handlar om.

Inledande Barfota tycker jag känns som ett rätt skönt spår med schyssta melodier och så vidare, faktum är att det mesta känns helt okej och melodierna är bra rakt igenom. Dock tycker jag att allt smälter samman allt mer ju längre in i skivan jag kommer och tillslut blir allt bara ett virrvarr av folkmusikaliska toner där jag inte längre orkar separera ett spår från ett annat och jag känner mig väldigt trött bara och vill helst höra på något helt annat under de kommande dagarna.

Inget ont om Kebnekajse eller deras skiva Idioten, jag tror bara att jag, eller våra läsare inte riktigt tillhör den målgrupp som kommer att tilltalas av denna skiva, det känns mest som att den tillhör en helt annan kategori. Visst kanske detta tilltalar bandets gamla fans, det kan jag inte svara på eftersom jag inte var med under proggrörelsen och kan inte direkt påstå att jag är någon större kännare av något av banden från den tiden.

Jag skulle dock vilja påpeka att bandet gör vad de gör väldigt bra och skickligt, men för mig känns detta som att det inte har någon riktig riktning, som att det inte riktigt vet vart det är på väg, men det kanske har att göra med att det gjordes en hel del improvisationer under inspelningarna av låtarna och det kanske bidrar till denna känsla av att det saknar en given riktning.

Jag måste erkänna mig som en stor fan av progressiv musik och visst finns det en del progressiva element i den musik som Kebnekajse gör men det är inte den typen som fungerar för mig. Jag föredrar ändå musik med sång eftersom det varit ytterst sällan jag ens accepterat instrumental musik som något bra. Det finns potential i Idioten till att just ett sådant där band som fungerar riktigt bra instrumentalt, låtarna är dock lite för likriktade för att det skulle kunna fungera fullt ut över en skiva. Som några enstaka spår skulle det säkert kunna lanseras på ett positivt sätt.

Idioten är ingenting för mig, jag ser ändå nog av dem i min vardag så jag behöver inga fiktiva heller för den delen.

HHHHHHH

Label - Subliminal Sounds/Triada
Tre liknande band - Swedish folk music
Betyg: HHHHHHH
Recensent: Daniel Källmalm