IAMX
Volatile Times

Tracks
1. I Salute You Christopher
2. Music People
3. Volatile Times
4. Fire and Whispers
5. Dance with Me
6. Bernadette
7. Ghosts of Utopia
8. Commanded by Voices
9. Into Asylum
10. Cold Red Light
11. Oh Beautiful Town


Band:
Chris Corner


Discography:
Kiss + Swallow (2004)
The Alternative (2006)
IAMIXED (2008)
Kingdom of Welcome Addiction (2009)
DOGMATIC INFIDEL COMEDOWN OK (2010)


Guests:


Info
Produced, mixed and mastered by Chris Corner

Released 2011-03-18
Reviewed 2011-03-31


Links:
iamx.eu
myspace
bmg

Volatile times, det antar jag att man kan säga om den tid vi lever i, alltid är det något. Det är också något man kan säga om det senaste alstret från IAMX eftersom det bär just detta namn, Volatile Times. IAMX är ett soloprojekt signerat Chris Corner som är känd från Sneaky Pimps. "There seems to be a point in life when you open a door and you can never close it again. The door is open, I hate what I see and I write about it." så säger skaparen Chris Corner om sitt projekt och visst kan det höras för den som intresserar sig för lyriken att det handlar om just detta. Även musikaliskt kan det spåras, denna stämning av mörker men samtidigt finns där mer positiva element.

Det är faktiskt inte den lättaste sak att i ord beskriva hur IAMX låter men det finns några element vi kan ta fasta på. Först och främst är det väldigt elektroniskt, där finns mycket atmosfär och en pampig känsla av att befinna sig någonstans i rymden eller utanför tid och rum. Dead Soul Tribes självbetitlade debut och första delen av Universal Migratorskivorna av Ayreon är artister jag kommer att tänka på när jag bekantar mig med musiken på denna skiva. Mycket atmosfär och en lite tung, mörk känsla av kabaret finns där inbäddade i ett moln av mörkt vakuum och fjädrar som badats i tjära. Den bakgrund som går på skärmen när min PS-maskin spelar denna skiva passar väldigt bra faktiskt, det är bilder på universum som vandrar förbi med jorden, solen och så vidare, det passar.

Volatile Times är 49 minuter lång och har elva spår och ett skivomslag som nästan kan misstas för ett Shadowskepp, men bara nästan. Det är ett spännande omslag i alla fall som att Ken Hensley snubblat och spillt svart färg på ett vitt pappersark. Annars slås jag mest av andra ting än hur skivomslaget ser ut faktiskt. Till exempel kan nämnas att det inledande spåret I Salute You Christopher är ett riktigt grymt spår som inleder denna skiva på näst intill bästa tänkbara sätt. Det är ett riktigt atmosfäriskt och långsamt spår som leder mina tankar mot Nederländerna. Jag måste tillstå att det spåret är riktigt starkt, detsamma gäller nästa spår som kallas Music People som har riktigt mycket intressanta saker som pågår i låten med många bra läten och fantastisk sång. Så med dessa två spår som inledning borde ju ett toppbetyg vara nära och visst är det väl det, kanske inte den sexa eller bättre som kommer i huvudet vid dessa två spår men det är riktigt bra även i fortsättningen. Titelspåret som kommer efter dessa två nämnda är till exempel riktigt bra, speciellt refrängen i låten men också känslan den förmedlar.

Det finns dock en del spår som känns lite väl tungrodda och näst intill sega på denna skiva och jag hade inte haft något emot att dessa skulle ha plockats bort eftersom det hade gjort skivan ungefär 40 minuter lång vilket vore idealiskt, inte för att de 49 känns direkt jobbiga nu men ett par spår känns som ganska mycket utfyllnad. Jag bör nog också bland spår jag namnger nämna Ghosts of Utopia som är ett annat sådant där spår som får mången lyssnare att geniförklara musikern, vilket förstås aldrig kan vara helt sant med tanke på att musikaliskt kunnande inte är samma sak som intelligens vilket normalt är ett krav för geniförklaring men å andra sidan, musikaliskt geni kan han väl kallas för den som vill. Jag föredrar dock att inte sträcka mig så långt som till musikaliskt geni men definitivt musikaliskt begåvad.

Ett tag hade jag ställt mig in på att kanske överväga en sexa till denna skiva men de där spåren som känns som utfyllnad tycker jag förstör den saken och jag bestämde mig för det lite lägre betyget fem. Med det vill jag ha sagt att IAMX i Volatile Times lyckats skapa en riktigt bra skiva som jag i nuläget håller som en av årets bästa.

Jag återvänder gärna till I Salute You Christopher, vilken skön inledning så varför inte börja om igen?

HHHHHHH

Label - BMG/Triada
Tre liknande band - Dead Soul Tribe/Ayreon/Sneaker Pimps
Betyg: HHHHHHH
Recensent: Daniel Källmalm