Glyder
Backroads to Byzantium

Tracks
1. Chronicled Deceit
2. Long Gone
3. Fade To Dust
4. Even If I Don't Know Where I'm Gonna Go
5. Don't Make Their Mistakes
6. Down And Out
7. Something She Knows
8. Two Wrongs
9. End Of The Line
10. Motions Of Time


Band:
Jackie Robinson – Vocals
Bat Kinane – Guitars and Backing Vocals
Pete Fisher – Guitars
Graham McClatchie – Bass
Des McEvoy – Drums


Discography:
2006 Glyder
2008 Playground for Life
2010 Yesterday, Today & Tomorrow
2011 Black Pearl - A Collection of Rough Diamonds


Guests:


Info
Recorded in Bluebird Studios, 2011
Produced by Declan Lonergan and Glyder
Mixed by Peter Brander
artwork by Mark Wilkinson

Released 2011-10-10
Reviewed 2011-11-01

Links:
glydermusic.com
myspace
youtube
spv

Irländska Glyder satsar stenhårt på musik för vägarna, de visar upp en lastbil på omslaget och talar om bakvägarna till Byzantium, kanske är de intressanta vägar att köra på, kanske har namnet inget med den saken att göra. Backroads to Byzantium är bandets fjärde album enligt uppgifter och det sägs ska handla om melodiös rock, kanske för resan, kanske bara att sitta ned och lyssna till. Jag måste dock säga att omslaget är ganska snyggt men med en lastbil på framsidan lovar det inte speciellt gott dock med tanke på att man kan gissa att det är ”trucker”-musik vilket sällan är speciellt intressant men som vanligt när jag recenserar ett album går jag in förutsättningslöst och de fakta jag nu skriver är sådant jag märkt efter att jag redan beslutat mig för vad jag ska säga om bandets musik.

Glyder spelar i alla fall melodiös rock, trallvänlig och enkel sådan. Det är inte mycket i form av utspel eller konstigheter vi får utan rak och melodiös rock med medryckande refränger och simplistiskt byggda låtar. Produktionen håller god klass och ljudbilden är riktigt bra, sångaren har en ganska klassisk rockröst så du lär knappast bli överraskad när han börjar sjunga i första låten. Backroads… är ett album med tio spår och 39 minuter musik, ett album som alltså gärna håller sig inom tidsramarna för en vinylskiva och de är dessutom stilmässigt väldigt rätt för att passa på en vinylskiva med tanke på att de har mycket klassisk åttiotals lastbilsrock i sin musik.

Backroads är en ganska bra skiva som passar bra att lyssna på bakom ratten, det är inte direkt någon krävande musik att ta in och den blir en aning tröttsam att bara lyssna till. Som bakgrundsmusik är det riktigt bra eftersom det är bra nog att faktiskt lyssna till en stund men det gör ingenting om du långa stunder fokuserar på annat än musiken. Glyder bjuder helt enkelt på enkel musik som du lätt tar till dig och gärna har på i bakgrunden. Några spår som Fade to Dust och Even If I Don’t Where I’m Gonna Go kan dock sägas vara lite mer än det mesta på albumet och faktiskt ett rätt bra spår som fångar mitt intresse längre än resten av albumet. Annars är det lite grann in genom ett öra och ut genom det andra, inte mycket som stannar kvar även om lyssningsupplevelsen är ganska bra så kommer inte mycket minnesvärt utav den vilket i och för sig är ganska typiskt för genren.

Jag kan inte säga att detta album överhuvudtaget gjort något större intryck på mig, det är lättsmält och det är lätt glömt, musiken i sig är bra men ingenting överdrivet fantastiskt och jag finner mig ganska likgiltig till det hela. Det märks att Glyder har en bra känsla för melodi och lättsmälta rocklåtar men på Backroads to Byzantium känns det som att de är lite väl lättsmälta, lite grann så att de bara sväljs utan att ens tuggas först vilket gör albumet till ett ganska intetsägande sådant även om det har två spår som ändå är relativt vassa.

Men på det hela taget är Backroads… ett album som fungerar bäst bakom ratten där du egentligen främst vill ha lättsmält musik för att underlätta körupplevelsen. Så för dig som kör mycket bil kan detta album vara rätt kul, eller om du har ett behov av lättsmält bakgrundsrock i annat syfte kan det också vara rätt album, annars är det ganska intetsägande Glyders fjärde album.

HHHHHHH

Label: SPV/Steamhammer
Tre liknande band: Thunder/Gotthard/Y&T
Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm

Read in english