Bullet
Highway Pirates

Tracks
01. Highway Pirates
02. Back On The Road
03. Stay Wild
04. Blood Run Hot
05. Fire And Dynamite
06. Down And Out
07. Knuckleduster
08. Heavy Metal Dynamite
09. Citylights
10. Into The Night


Band:
Hell Hofer - Vocals
Hampus Klang - Lead Guitars
Erik Almström - Lead Guitars
Gustav Hjortsjö - Drums
Adam Hector - Bass


Discography:
Heading For The Top (2006)
Bite the Bullet (2008)


Guests:
Biff Byford (whistle)
Per Svensson (backing vocals)


Info
Recorded by David Persson Hansen and Carl Johan Erlandsson at Racetrack Studios
Mixed by Tobbe Lindell
Mastered by Henke Jonsson

Released 2011-02-04
Reviewed 2011-02-15


Links:
bullet.nu
myspace
black lodge

1975 kom debutskivan High Voltage av AC/DC, detta välkända australiska band som förundrat världen med att göra skivor som är så lika varandra att 96% av materialet är återvunnet sedan tidigare och att skillnaden mellan den första och den sista skivan är så låg som strax under 15%. AC/DC är också ett band som för mig representerar vad som är fel med skivindustrin, att återvinna samma skiva om och om igen verkar vara något som gäller de flesta större band inom rockgenren. Att fansen dessutom köper detta är ju rätt otroligt egentligen, efter två skivor skulle jag inte köpt någon mer skiva om de två hade låtit näst intill identiska.

Varför denna korta introduktion till AC/DC? det kanske du nu frågar dig och svaret är enkelt, för Bullet är AC/DC de stora idolerna och de anstränger sig till det yttersta för att låta så lika dessa som möjligt. Och det med allt vad det innebär, musikaliskt är det bluesriffande hårdrock med tydliga refränger och med kråksång i bästa AC/DC-anda om man nu kan tala om sådant.

Bandets andra skiva Bite The Bullet lät som mer eller mindre en karbonkopia av favoritbandet, nya skivan Highway Pirates är lite annorlunda, sången är lika kraxig som tidigare, grunderna finns där men känslan är klart mer modern och egen än bandets tidigare material. Det betyder dock inte att du inte enkelt förväxlar detta band med favoritbandet längre, det låter fortfarande väldigt mycket som favoritaustralierna.

Jag måste säga att jag tyckte bandet var extremt fula på pressbilder och skivomslag från Bite the Bullet, deras utseende är definitivt ett lyft från denna skiva, nu ser de mer ut som riktiga rockers och inte patetiska småglin. Även musikaliskt är det lite av ett lyft, men ett betydligt mindre sådant än deras fotografier. Vad jag inte gillade med den tidigare skivan är fortfarande kvar, vi har hört det förr och vi har hört det gjort bättre förr också. Det fanns ingen bra låt på Bite the Bullet, på Highway Pirates är det näst sista spåret Citylights är faktiskt hyfsat bra vilket är något som måste benämnas som ett riktigt lyft, överlag visar Highway Pirates upp ett mer erfaret och mer utvecklat band med klart mer kunskap än de hade när Bite the Bullet spelades in. De låter inte helt och hållet meningslöst denna gång och jag har faktiskt lite mer positiva känslor i riktning mot bandet denna gång. Jag måste säga att numer är min huvudtanke och mitt huvudproblem med detta band sångaren och sången, för mig förstör sången vad som skulle kunnat vara en hyfsad skiva med en okej sångare.

Kanske är jag lite hård mot sångaren och säger att han inte är något vidare men faktum kvarstår att det inte spelar någon roll hur populärt eller hur stort bandet är runt om i världen, jag tycker att denna sångare förstör bandets musik genom att låta som en kråka, kraxa ut orden på ett sätt som kontrasterar för mycket mot den musik bandet spelar och även om jag för något ögonblick finner ljusglimtar försvinner dessa nästan direkt så snart sången kommer igång. Det näst sista spåret Citylights är så pass bra dock så att där kan jag till och med till stor del svälja denna horribla sång som presteras.

Med Highway Pirates blir det som så att även om det känns som en klar förbättring av bandets musik och deras kunnande blir kvalitén gäckad av sångaren som uppenbarligen inte tagit några som helst sånglektioner eller ens studerat konsten att sjunga någon gång. Personligen tycker jag att detta är väldigt synd men för dem som gillar AC/DC måste detta vara ännu en guldgruva från Bullet, det är just trots allt mer eller mindre som att få tillgång till ännu en skiva från australiensarna.

Highway Pirates är definitivt inte en besvikelse för mig, det är inte en bra skiva men den är ett klart lyft från tidigare skivsläpp och också ett lyft från vad jag hade förväntat mig men trots detta är det en tråkig skiva vilket främst beror på en sångare som inte håller måttet men också på grund av att de tittar för mycket på vad andra gör och skapar för lite eget unikt material.

Med en annan sångare och kanske lite mindre stölder från andra band skulle detta band helt klart kunnat vara hyfsat bra men nu känns det mest bara som att de försöker men inte riktigt kan. De hade lika gärna kunnat vara ett AC/DC-coverband så om du gillar AC/DC kan det definitivt vara något för dig, om du gillar någon annan typ av musik borde detta kännas rätt onödigt för dig.

Highway Pirates är måhända ett lyft i kvalité för Bullet men de har fortfarande långt kvar till att bli ett bra band.

HHHHHHH

Label - Black Lodge/Sound Pollution
Tre liknande band - AC/DC / Accept / Judas Priest
Betyg: HHHHHHH
Recensent: Daniel Källmalm