Solitude
The Revival

Tracks
1.Last Division
2. Break Through
3. The Revival
4. When Memory Calls


Band:
Patrik Larsson - Vocals
Dennis Warelius - Guitar/Clean Vocals
Christoffer Apell - Guitar
Niclas Staberg - Bass
William Turner - Drums


Discography:
debut


Guests:


Info
Henrik Udd (producer, Mixer)

Released 2010
Reviewed 2010-06-29


Links:
myspace
deadtreemusic

Vi kunde ju onekligen ha fått en sämre första skiva från bolaget Dead Tree Music. Denna EP/singel från Solitude är nämligen den första vi fått från Dead Tree Music och det är Solitudes första release och kanske en försmak inför det album som planerats att släppas under 2011.

Men vi ska väl backa bandet lite och förklara lite mer. Solitude är alltså ett svenskt band från lilla Värnamo i Småland, de spelade 2009 in sin EP ‘The Revival’ i Sudio Fredman där den producerade och mixades av välkände Henrik Udd som har bland annat In Flames och Soilwork på meritlistan. Det är också ett band som fått en del uppmärksamhet redan då de toppat Aftonbladets Myspacetoppen under några veckor i april/maj och de har dessutom enligt promoinfon intensiv trafik på sin webb, så kanske kan de bli mer än något i högen om man ska tro indikationerna.

Nåväl med den korta bakgrunden kan jag säga att musikaliskt påminner Solitude en del om de band jag tidigare nämnde med hård och tung musik med vrålsång som kombineras en del med klarsång så som brukligt är i dagens moderna extremmetall. Produktionen är klar och snygg samtidigt som den lyfter fram bandets styrkor, jag skulle också vilja säga att melodierna spelar en rätt stor roll i bandets musik.

Allt inleds med spåret Last Division som är det bästa på skivan och lovar mycket inför resten av spåren. De klarat inte riktigt att leva upp till vad som sätts upp i det inledande spåret men det är starka spår alla fyra med det sista som lite svagare än de andra, skulle nog faktiskt kalla det ganska medelmåttigt faktiskt, den saken vägs dock enkelt upp av det faktum att det första spåret som jag redan nämnt är fantastiskt bra. Så med två riktigt bra spår, ett grymt och ett ganska medelmåttigt spår kan man inte klaga och det faktum att det bara är fyra låtar gör det hela till en mer kompakt och intensiv upplevelse som bara korta skivor kan skapa.

2011 sägs det att bandet ska släppa sin kommande skiva, men med ‘The Revival’ kan man undra om de kommer att kunna överträffa sig och göra ett bra album, jag hoppas i så fall att de kan hålla musiken på totalt runt 40 minuter så att känslan blir kompakt, tre av spåren på detta släppa kan dessutom vara med på denna väntande skiva så de behöver bara runt fem ytterligare spår.
Solitude har onekligen varit en positiv överraskning med denna skiva, de visar upp ett stort kunnande och levererar stark musik med mycket känsla och mycket skicklighet. De är så bra att jag inte kan göra annat än att rekommendera denna skiva till er läsare.

Det är med tillförsikt Hallowed nu väntar på den kommande skivan, om ‘The Revival’ är någon indikation kommer debutalbumet att vara fantastisk.

HHHHHHH

Bolag - Dead Tree Music
Tre liknande band - In Flames/Soilwork/The Haunted
Betyg: HHHHHHH
Recensent: Daniel Källmalm