My Silent Wake
IV Et Lux Perpetua

Spår:
1. Et Lux Perpetua
2. Death Becomes Us
3. Bleak Endless Winter
4. Father
5. Graven Years
6. My Silent Wake
7. Between Wake and Sleep
8. Journey’s End


Band:
Ian Arkley – Guitar, vocals, analogue synth
Kate Hamilton – Bass, vocals, keyboard
Andi Lee – Guitar, vocals, analogue synth
Jasen White – Vocals
Steve Allan – Drums


Diskografi:
Black Lights & Silent Roads (2010)
A Garland of Tears (2008)
The Anatomy of Melancholy (2007)
Shadow of Sorrow (2006)
My Silent Wake (2005)


Guests:


Info:
Recorded at Kewsound Studio, UK.
Produced by Steve Allan and MSW.
Engineered by Steve Allan and Kate Hamilton.
Mixed by Arttu Sarvanne at Studio Watercastle, Jyvaskyla, Finland.
Mastered by Mika Jussila at Finnvox Studios, Helsinki, Finland.

Släppt: 2010-11-01
Recenserad: 2010-10-18


Länkar:
mysilentwake.co.uk
myspace
darkbalance

Från Storbritannien härstammar bandet My Silent Wake som i mitt tycke har ett intressant namn och en skivomslag som skvallrar om dragningar mot den gotiska sidan av metallen. Denna nya skiva är faktiskt deras andra som släpps detta år och vi kan om vi sneglar på diskografin se att de varit flitiga de senaste åren när det gäller att släppa skivor.

Dessa tysta vakare spelar melankolisk och mörk gotisk metall med dragningar åt det extremare och råare till och från samtidigt som det håller sig melodiöst skivan igenom. Tempot är lågt skivan igenom och tar aldrig riktigt fart och känslan blir nästan hypnotisk, ungefär som Opeth kan vara ibland.

Jag blir förstås lite sådär tveksam när det gäller skivor från Gordeon eftersom de sällan bjuder oss på intressanta skivor när det gäller deras promotion men My Silent Wake är en positiv överraskning måste jag säga. Kanske den bästa vi fått från Gordeon, det finns några konkurrenter men den tillhör definitivt toppen.

IV Et Lux Perpetua är en mycket välgjord och elegant skiva med nästan hypnotiska egenskaper, detta mycket tack vare en väl genomtänkt atmosfär som genomsyrar hela skivan från första till sista ton. Detta kan nog också tillskrivas en väl genomförd produktion av skivan.

Allt är dock inte frid och fröjd och fantastiskt, skivan har ett stort problem i att det saknas några riktiga hitspår, någonting som greppar tag i mig som lyssnar och drar mig i riktning mot skivan. Det är habilt och alla spår håller ungefär samma goda kvalité men det här med ett saknat hitspår känns ganska mycket och påverkar en när valet av skiva förestår, då känns inte Et Lux Perpetua som det givna förstavalet och det kan nog tillskrivas avsaknaden av hitspår.

På det hela taget är dock My Silent Wake ett intressant band och denna senaste skiva är en bra skiva som bara skulle haft ett spår som har det där lilla extra det där du minns efter att skivan är slut, den där speciella känslan som skapar ett intresse för en skiva.

För er som gillar goth metal eller är lätt melankoliskt lagda i er musiksmak tror jag att detta kan vara ett mycket gott val, för min del känns det som att det är en bra skiva men inte mer än så vilket troligen kommer att innebära att det blir högen för den och att den troligen inte får spinna runt så mycket mer i min spelare.

HHHHHHH

Skivbolag - Dark Balance/Gordeon Music
Tre liknande band - Opeth/Paradise lost/My Dying Bride
Betyg: HHHHHHH
Recensent: Daniel Källmalm