Guilt Machine -
On This Perfect Day

Spår
1. Twisted Coil
2. Leland Street
3. Green and Cream
4. Season of Denial
5. Over
6. Perfection?


Band:
Arjen Anthony Lucassen - Guitars, keyboards, backing vocals
Jasper Steverlinck - Lead vocals
Chris Maitland - Drums
Lori Linstruth - Lead guitars


Diskografi:
Debut


Guests:
Ben Mathot - Violin
David Faber - Cello


Info
Mixed, produced and recorded by Arjen Anthony Lucassen
Mastered by Peter Brussée
Music by Arjen Lucassen
Lyrics by Lori Linstruth

Släppt 2009-08-31
Recenserad 2010-03-23


Länkar:
ayreon.com
myspace
mascot

Arjen Anthony Lucassen, mannen med de många projekten och de många idéerna vad det verkar. Ett musikaliskt geni utan dess like och hans senaste release med Ayreon imponerade storligen på mig i alla fall men många fantastiska spår och grym musik. Den mannen vet onekligen vad han gör.

Guilt Machine är lite grann vad Stream of Pasion var, mer av ett riktigt band med en sångare och inte en hel ensemble, men tro för den delen inte att det kreativa och oförutsägbara försvunnit. Guilt Machine bär definitivt spår av vad Arjen skapat tidigare och så fort jag lyssnar kan jag konstatera att det skriker Arjen om detta. Visserligen är det samtidigt lite annorlunda mot vad han gjort tidigare, Guilt Machine är lite mörkare och den handlar inte längre om Sci-fi eller fantasy utan snarare om det mörker vi har inom oss med ånger, skuld och de mörka hemligheter vi döljer för oss själva. Idealiskt för den med det mörka sinnet då?

Skivan sätter igång med spåret Twisted Coil som är över tio minuter långt, faktum är att skivans alla spår är mycket långa, det kortaste sträcker sig över sex minuter och trots att skivan bara består av sex spår är den strax över 57 minuter lång. Och jag som brukar gnälla över skivlängden, men i detta fall är faktiskt 57 minuter lite väl kort faktiskt med tanke på hur grymma de spår skivan innefattar är.

När jag lyssnar till detta kan jag heller inte undgå att imponeras av mannen bakom det hela, Arjen vet onekligen hur man skapar fantastisk musik. Och inte bara det, skivomslaget är som vanligt ett utmärkt konstverk och en spegling av vad vi kommer att höra när vi börjar spela denna skiva.

Av någon anledning missade jag denna skiva när den kom ut, kanske på grund av att vi inte har någon kontakt med bolaget Mascot så vi får inga nyheter därifrån man nu har jag införskaffat skivan och spelat igenom den ett antal gånger och trots allt kan vi inte skippa denna recension med tanke på hur bra denna skiva är och någon av er kanske fortfarande funderar på att införskaffa. Nåväl, nog om den saken nu, man kan trots allt inte alltid ha koll på allt.

När vi sedan återvänder till skivan kan vi konstatera att det i denna skiva finns en massa spännande talade partier på diverse olika språk, bland annat kan vi återfinna ett svenskt parti och ett norskt, jag tror att finska också var representerat här.

Det finns inget tråkigt spår på skivan, faktum är att de alla är fantastiska, inte i det att de är sing-alongvänliga med tralliga refränger som etsar sig fast direkt utan i sitt utmärkta sound och atmosfäriska stil. Det bästa spåret skulle jag nog vilja säga är det avslutande spåret som går under namnet Perfection? mycket tack vare de snygga instrumentala partier det spåret har.

Guilt Machine är definitivt det bästa album jag recenserat under 2010, det är dock inte det bästa från 2010 med tanke på att det kom för ett halvår sedan, och lite till.

Fantastiskt, äntligen en skiva med samma mörker som min person, tack för det Arjen och jag ser redan fram emot nästa projekt. Det är nog bäst att jag kollar in Ayreon.com lite oftare så att jag inte missar det nästa gång.

HHHHHHH

Bolag - Mascot Records
Tre liknande band - Ayreon/Star One/Stream of Passion
Betyg: HHHHHHH
Recensent: Daniel Källmalm
rage1.html