Graveworm - Diabolical Figures

Spår
1. Vengeance is sworn
2. Circus of the damned
3. Diabolic Figures
4. Hell's creation
5. Forlorn Hope
6. Architects of hate
7. New disorder
8. Message in a bottle
9. Ignoreance of gods
10. The reckoning


Band:
Stefan Fiori - Vocals
Sabine Mair - Keyboard
Martin Innerbichler - Drums
Harry Klenk - Bass
Eric Righi - Guitar
Thomas Orgler - Guitar


Diskografi:
1997 When Daylight’s Gone
1999 As the Angels Reach..
2001 Source Of Malice
2003 Engraved In Black
2005 (N)utopia
2007 Collateral Defect


Info:
Producer Andy Classen @ Stage One studios in Borgentreich, Germany

Släppt: 2009-06-16
Recenserad: 2009-10-26


Länkar:
graveworm.de
myspace
massacre

Gravorm som det heter i översättning till svenska, vilket förstås är små ormar som kryper omkring i gravar och äter på skelett, om du har några finns ormarna där också… vad är det du säger? betyder worm inte orm? vad betyder det då? Mask? knäppskalle, så du menar att namnet antyder att de maskerar de döda med en gravmask, låter helt knäppt. Inte den masken säger du? Du menar att det är en sådan där lite mask som krälar runt och äter på skelett? Okej vi säger väl det då.

De här maskarna är i alla fall italienska och krälar mest runt i gravarna och käkar på de döda, detta på en kyrkogård i Italien. Det är rätt skoj egentligen att ett gäng maskar från någon grav någonstans i de mörkare delarna av Italien skapar en skiva, visst vittnar sången om att de svalt en hel del jord under sina år under densamma och det kanske är därför bandet inte är sådär superkända även om de lyckats rätt bra kommersiellt.

Förutom sång kryddad med jord spelas förstås gammal hederlig hård dödsmetall passande nog med tanke på kyrkogårdstemat. Det är lyckligtvis inte hela sanningen dock, det är inte enligt den gamla primitiva och äkta skolan, detta är mer sofistikerat med starka keyboardmelodier och också lite lån från den klassiska musiken och så vidare.

Så nu vet ni en massa bakgrund, men är det en bra skiva? Jag har hört en skiva tidigare av detta band, nämligen 2003-års release som gick under namnet Engraved in Black. Det var en skiva jag inte gillade, kanske var det på grund av den anskrämliga covern av R.E.M.s Loosing My Religion som dock sedermera inte fick vara med på skivan, det blev istället Pet Shop Boys Its a Sin som fick bli cover på den skiva. Så det var förstås inte med alltför stora förväntningar jag startade denna skiva.

När inledningen kom igång blev jag ändå milt positivt överraskad, vilket förstås betyder att jag blev någotsånär positivt överraskad av den låten och detsamma gäller faktiskt resten av skivan också, det är inte så anskrämligt som jag ansåg att den tidigare skivan jag hörde var. Jag tycker faktiskt till och med väldigt mycket om den popmusikcover de klämt in på denna skiva, en låt tidigare gjord av bandet The Police, en låt som går under namnet Message in a Bottle. Så med en sådan fin sång kan man inte klaga alltför mycket på denna skiva.

Jag finner mig i slutändan faktiskt mer positiv till denna skiva än jag tidigare trott att jag skulle vara när jag såg att jag hade fått den i nedladdningsportalen för Massacres promoskivor. Vilket förstås är en bra sak.

Visst finns det massor att önska när det gäller denna skiva men den är inte så töntig som dödsmetall brukar vara och den har rätt snygga spår och framförallt en riktigt schysst cover, visst kan man alltid önska sig mer, jag hoppas att de till nästa skiva har ytterligare en cover så att de kör två rock-/pophits som covers på den nya skivan då skulle de nå ännu närmare den övre halvan av betygsskalan.

HHHHHHH

Bolag - Massacre Records
Tre liknande band - Agathodaimon/Disbelief/At the Gates
Betyg: HHHHHHH
Recensent: Daniel Källmalm
rage1.html