Edguy - Fucking With F***

Spår:
Disc 1
1. Catch of the Century
2. Sacrifice
3. Babylon
4. Lavatory Love Machine
5. Vain Glory Opera
6. Land of the Miracle
7. Fucking with Fire (Hair Force One)
Disc 2
1. Superheroes
2. Save Me
3. Tears of a Mandrake
4. Mysteria
5. Avantasia
6. King of Fools
7. Out of Control


Band:
Tobias Sammet – vocals
Jens Ludwig – lead guitar
Dirk Sauer – rhythm guitar)
Tobias Exxel – bass guitar
Felix Bohnke – drums


Diskografi:
Savage Poetry (1995)
Kingdom of Madness (1997)
Vain Glory Opera (1998)
Theater of Salvation (1999)
The Savage Poetry (2000)
Mandrake (2001)
Burning Down the Opera Live album (2003)
King of Fools (EP 2004)
Hellfire Club (2004)
Superheroes (DVD 2005)
Superheroes (EP 2005)
Rocket Ride (2006)
Tinnitus Sanctus (2008)


Info:
Recorded in Sao Paulo in 2006, during the Rocket Ride World Tour.

Släppt: 090504
Recenserad: 091026


Länkar:
edguy.net
myspace
nuclear blast

Visst, det var fem månader och lite till sedan denna livedubbelskiva släpptes till allmän beskådan. En skiva som spelades in i Brasilien under Rocked Ride turnén. En skiva där bandet åter visar upp sin livesida. Jag såg bandet live en gång, 2001 under Mandrake turnén, då var de faktiskt inte alltför bra men jag har hört att bandet har utvecklats mycket sedan dess. Och visst har de väl det, jag såg dem också nu i år på Rockweekend i Kilafors där de gjorde en rätt bra spelning även om jag då ansåg att Tobias Sammet pratade för mycket. Jag hade inte ens börjat lyssna till den här skivan då trots att jag haft tillgång till den i flera månader, lite samma nonchalans som Handelsbanken i Sveg kan man faktiskt säga.

Nåväl, till sist tog jag tag i skivan och började lyssna och det var förstås samma gamla hederliga rockiga power metal som Edguy brukar bjuda på, ni vet med snabba melodier och förstås väldigt melodiöst. Och förstås med Tobias Sammets hesa röst skapar det Edguys speciella sound och särprägel, de är särpräglade utan att egentligen vara annorlunda, en ganska stark bedrift skulle jag vilja säga.

Denna liveskiva illustrerar faktiskt väldigt väl vad Eguy handlar om live, det gjordes också en DVD om samma sak. Edguy må vara speciella att se live men att lyssna på dem på liveskiva är inte alls samma sak och egentligen inte alls speciellt bra heller med tanke på att Tobias Sammet pratar och spexar alldeles för mycket vilket gör det jobbigt med tanke på att i stort sett alla låtar avbryts av ett eller annat talat parti och det är snack mellan spåren dessutom vilket gör att det på många sätt känns mer som snack än som musik, ganska märklig känsla när man lyssnar på en skiva men det är vad som gäller för denna skiva Edguy satt ihop.

Några intressanta noteringar är att publiken definitivt var med på noterna här och om det inte är en massa trick med publikljud såsom det ofta är på liveskivor verkar den också vara ganska månghövdad. Det vore förstås inte oväntat med tanke på att Edguy verkligen växt sig stora och blivit ett av de absolut största metallbanden i världen.

Mitt slutliga omdöme blir att denna skiva skulle mått bra av att ha mindre prat och mer koncentrerad musik, men om du måste ha denna titel skulle jag vilja påstå att DVDn är klart mer lämplig än CDn.

Edguy rockar och Tobi snackar är nog den bästa beskrivningen av denna liveskiva.

HHHHHHH

Skivbolag - Nuclear Blast
Tre liknande band - Helloween/Gamma Ray/Gotthard
Poäng: HHHHHHH
Recensent: Daniel Källmalm