Meshuggah - ObZene

Spår
1. Combustion
2. Electric Red
3. Bleed
4. Lethargica
5. obZen
6. This Spiteful Snake
7. Pineal Gland Optics
8. Pravus
9. Dancers to a Discordant System


Band:
Jens Kidman – vocals
Fredrik Thordendal – lead guitar and synthesizers
Mårten Hagström – rhythm guitar
Tomas Haake – drums, spoken vocals, artwork
Dick Lövgren - bass guitar


Diskografi:
Contradictions Collapse (1991)
Destroy Erase Improve (1995)
Chaosphere (1998)
Nothing (2002)
Catch Thirtythree (2005)


Länkar:
meshuggah.net
myspace
nuclearblast

Föregångaren Catch 33 är ett imponerande storverk som jag håller högt. Jävligt högt. Jag sa till trummisen Thomas Haake i Hallowed-intervjun att den är på min top-fem lista vad gäller svenska skivor. Det var en lögn. Jag ville inte smöra för mycket. Faktum är att den är den helt enkelt är bäst.

Därför är besvikelsen stor när nya skivan klingar ut ur stereon. Medan Catch 33 var teknisk och progressiv metal med riff som vänder ut och in på hjärnan känns Obzene rätlinjig thrash metal. Visst är de inledande Tool-flirtarna mycket inbjudande och lockande men sen när man väntar sig att saker och ting skall hända så maler låtarna på. Det blir monotont och trist. Och låter ungefär som Meshuggah (med ett stort undantag) brukar låta: monotont och trist.

Jag förstår att detta är låtar som lämpar sig väl live men min stero säger bara njet, njet, njet. Och jag kan bara hålla med: jösses amalia vad trist det är när människor slutar vara lekfulla.

Messhugah-grabbarna är tokiga i hockey och hängivna Modo-fans, men nog borde de titta in de ryska hockey-spelarna istället: Ovetchkin och Kovalchuk och Malkin och Kovaljev men givetvis även Semin (utalas Siomin) bjuder på stor underhållning. Något som varken Modo eller Meshuggah 2008 kan stoltsera med.

HHHHHHH

Skivbolag - Nuclear Blast
Tre liknande band - Anthrax/Metallica/Tool
Poäng: HHHHHHH
Recensent: Robert Ottosson