Shout Out Louds - Our Ill Wills

Spår:
1. Tonight I Have to Leave It
2. Your Parents Livingroom
3. You Are Dreaming
4. Suit Yourself
5. Blue Headlights
6. Impossible
7. Normandie
8. South America
9. Ill Wills
10. Time Left for Love
11. Meat is Murder
12. Hard Rain


Band:
Adam Olenius (V&G)
Ted Malmros (B&Perc.)
Carl von Arbin (G)
Eric Edman (D)
Bebban Stenborg (V, Kb, Accordion, glockenspiel & moog)


Diskografi:
Howl Howl Gaff Gaff (Scandinavian 2003)
Howl Howl Gaff Gaff (International 2005)


Inspelningsinfo:
Björn Yttling (Prod.)


Länkar:
shoutoutlouds.com
myspace
budfoxrecordings

Shout Out Louds låter som någon form av death metal, men det är ungefär så långt det kan komma från det och ändå vara kvalificerad att figurera i denna tidning. Shout Out Louds är synth rock, med popdrag och en hel del likheter med Melody Club. För den som inte hört Melody Club, vilket jag kraftigt betvivlar om du bor i Sverige, så är det svängig, synthorienterad mjukrock som är lätt att tralla med i och går i ett sjuhelsikes tempo när det går som fortast. För den som vill svänga på kroppen, här är ett band för dig.

Jag är vanligtvis inte för skivor som stoppar in sin bästa låt först. Shout Out Louds har gjort precis det och jag vet ärligt talat inte vad jag ska tycka om det för när väl låten är passé är också skivans höjdpunkt förbi och vem tusan vill lyssna på en skiva som bara blir sämre efter den punkt du kommit förbi? Det är ju bara dumt, för även om det finns bra låtar efteråt också har du ju redan hört det bästa. Shout Out Louds skiva är bra genomgående, men det finns ingen låt som kan matcha inledande Tonight I Have to Leave It och det är synd.

Nåväl, vad går att höra på denna skiva? Högtonade trallkeyboards, klockspel, durbetonad atmosfär, kvinnosång på enstaka låtar och en och en annan ballad, även om de flesta låtarna är snabba. De flesta låtarna är bra, vissa är riktigt bra och endast någon av dem saknar det där lilla extra. Speciellt andra halvan av skivan faller lite i kvalité, kanske för att man sitter och hoppas på en ny Tonight I Have to Leave It? Kanske för den är lite långsammare tempomässigt och således också ytterligare ett skrik i ansiktet över att de inte tänkt igenom låtordningen. Det ska inte vara fallande skala på kvalitén, intresset ska bestå hela vägen igenom, i alla fall i min värld. Tilläggas bör det visserligen att några guldkorn också finns på halva två, exempelvis avslutande Hard Rain.

Så vad får du om du köper ’Our Ill Wills’ och gillar synthpop/synthrock? Du får trallvänlig, härlig musik från Stockholm som kan svänga till ordentligt. Det är svensk kvalité när den svänger som mest och i sina bästa stunder är t.o.m. Melody Club övertriumferade. För alla de hårdrockare som läser detta är det förmodligen lite väl soft och poppigt, men det är trångsynt att inte ens ge det en chans för det här är hög kvalité och inledande spåret gillar nog mer eller mindre varenda musikfantast. Lyssna, njut och skrik ut högt!

HHHHHHH

Skivbolag - Bud Fox Recordings
Tre liknande band - Melody Club/Kent/Taxi, Taxi
Poäng: HHHHHHH
Recensent: Caj Källmalm