Endstille - Endstilles Reich

Spår:
1. Mong Our Glorious Existence
2. Endstille Reich
3. Der Ketzer
4. Vorwärts (Sturmangriff II)
5. I am God
6. No Heaven over Germany
7. The One I Hate
8. Scars
9. Erase
10. Endstille (Realität)


Band:
L. Wachtfels (G)
Iblis (V)
Mayhemic Destructor (D)
Cruor (B)


Diskografi:
Lauschangriff (splitt CD 2006)
Navigator (2005
Dominanz (2004)
Frühlingserwachen (2003)
Operation Wintersturm (2002)
DEMOn (2001)


Länkar:
endstille.com
myspace
regain

Senast en Endstilleskiva recenserades i Hallowed sågades den med motiveringen ”Bwraaaargh, Graaaah, Gaaaaah, Bwaaaa!” och gick iväg med noll poäng av tio möjliga från Daniel Källmalms omdöme. Riktigt så dålig tycker inte jag att denna skiva är, men inte är den bra!

Blastbeat metal á la Nifelheim, Dark Funeral eller vilket annat av dessa ”hälla blod på sig själva för att se tuffa ut” banden som finns. Musiken är monotom, entonig och enformig, de flesta låtarna låter precis som låtarna omkring låten och ”sången” är outhärdlig och irriterande.

Det är så långtråkigt att det är löjligt. Skivan är dessutom lång, närmare 50 minuter så hela skivan är en outhärdlig pina. Det är inte bara så att de spelar enformiga låtar, partierna i låtarna är också enformiga, så hela massan blir just en massa. En väldigt tråkig sådan!

Men en sak fungerar faktiskt Endstille bra till – de är utmärkta för att fylla tystnaden. Om man bara vill sitta och läsa eller skriva eller något och inte vill ha helt tyst eller behöva riskera att komma av sig av att det man lyssnar på tar ens uppmärksamhet – där är Endstille utmärkta! Deras ensträngda stränginstrument, konstanta – men taktiska – hamrande på trummorna och entonlägessångare gör verkligen bara musiken till en enda stor ljudfyllare där det är omöjligt att distingera det ena från det andra och därmed passar det utmärkt att ha på lite halvlåg volym medan man gör något annat.

Detta är ingenting att satsa på – det är en massa ”Bwraaaargh, Graaaah, Gaaaaah, Bwaaaa!” och en jäkligt trist skiva hela vägen igenom. Den låter som en motorsåg – inga kontraster, inga variationer bara ett enformigt låtande. Kanske för de mest inbitna svart metallarna, men Endstille plockar inga guldstjärnor med denna sörja.

HHHHHHH

Skivbolag - Regain Records
Tre liknande band - God Dethroned/Satyricon/Celtic Frost
Poäng: HHHHHHH
Recensent: Caj Källmalm