Oktober 2011
Metallica månad på Hallowed

Band:
James Hetfield (Vocals, Guitars)
Lars Ulrich (Drums)
Kirk Hammett (Guitars)
Robert Trujillo (Bass)

Tidigare medlemmar:
Ron McGovney (Bass 1982)
Dave Mustaine (Guitars 1982-83)
Cliff Burton (1983-1986)
Jason Newsted (1987-2001)


Diskografi:
Kill 'Em All (1983)
Ride the Lightning (1984)
Master of Puppets (1986)
...And Justice for All (1988)
Metallica (1991)
Load (1996)
ReLoad (1997)
St. Anger (2003)
Death Magnetic (2008)

Live album:
Live Shit: Binge & Purge (1993)
S&M (1999)
Orgullo, Pasión y Gloria: Tres Noches en la Ciudad de México (2009)
The Big 4 Live from Sofia, Bulgaria (2010)
Live at Grimey's (Live EP, 2010)

Other albums:
The $5.98 E.P.: Garage Days Re-Revisited (EP, 1987)
The Good, the Bad and the Live (Box 1990)
Garage Inc. (cover album, 1998)
Some Kind of Monster (EP, 2004)
The Metallica Collection (Box 2009)
Six Feet Down Under (EP, 2010)
Six Feet Down Under - Part II (EP, 2010)
Lulu (Collaboration with Lou Reed, 2011)

Videos:
Cliff 'Em All (1987)
2 of One (1989)
A Year and a Half in the Life of Metallica (1992)
Live Shit: Binge & Purge (1993)
Cunning Stunts (1993)
S&M (1999)
The Videos 1989–2004 (2006)
Français Pour Une Nuit (2009)
Orgullo, Pasión y Gloria: Tres Noches en la Ciudad de México (2009)
The Big 4 Live from Sofia, Bulgaria (2010)

Awards and nominations
American Music Awards (W 2/nom 6)
Billboard Music Awards (W 3/nom 3)
Grammy Awards (W 16/nom 18)
Juno Awards (W1/nom 5)
Meteor Music Awards (W 0/nom 1)
MTV Europe Music Awards (W 0/nom 4)
MTV Video Music Awards (W2/nom 12)
Radio Music Awards (W 0/nom 2)
Q Awards (W 0/nom 1)
Kerrang! Awards (W 5/nom 5)
Rock on Request Awards (W 2/nom 2)

100+ million sold albums
USAs bäst säljande album sedan Soundscan* (Metallica)

* SoundScan = Ett system som spårar albumförsäljning i USA, introducerat 1991.

Den sista oktober släpper Metallica sitt nya album som de gjort tillsammans med Lou Reed, under namnet Lulu. För att bygga upp spänningen till albumet släpps har vi satt ihop en special med 31 musikvideos, en om dagen, fram till skivan släpps. Här är dagens bidrag:

31:e oktober
The View

Vår sista video i vår Metallicaspecial är ingen direkt video, utan mer av en videolåt utan direkt video. Mer en bild med musik… men till saken. Här är ett prov på Metallicas nya skiva. Det här är väl egentligen inte så jätte mycket Metallica om vi ska vara helt uppriktiga, mer av Lou Reed som tagit hjälp av Metallica att gör musiken till hans skiva. Det är en skiva som inte låter särskilt mycket Metallica någonstans, egentligen. Det är mer Lou Reed så skiner lite Metallica igenom här och där på sin höjd. Som i denna låt som är den kanske mest "Metallica-aktiga" låten på skivan. Men… ingen Metallicasamling komplett utan den, inte sant?

30:e oktober
Broken, Beat & Scarred

Fortsatt mer thrash än på många år med skivan 'Death Magnetic'. Inte en särskilt rolig video med liveklipp sammansatta utan något särskilt spännande någonstans på vägen, direkt. Låten är inte heller särskilt speciell. En av de tråkigaste låtarna vi haft i denna videospecial än så länge, men fortfarande - det är Metallica så det är knappast särskilt tråkigt för det.

29:e oktober
All Nightmare Long

Riktig old school thrash från bandet som vann så många fans på 80-talet genom att låta exakt så här. Videon är också ganska old school, väldigt häftig video med något som ska föreställa gamla sovjetiska militärfilmer. Även om den inte är särskilt trovärdig är den underhållande och häftig och låten är skön hederlig thrash metal utan konstigheter.

28:e oktober
The Day that Never Comes

Idag, fredagen den 28:e oktober har dagen som aldrig tidigare kommit anlänt - första gången Metallica spelar i Indien. Dagen till ära utgörs av att det är första gången någonsin som det körs ett Formel 1 lopp i Indien och Metallica är huvudakten på festivalen F1 Rocks som följer Formel 1 cirkusen runt jorden. Låten är hämtad från albumet 'Death Magnetic' från 2008, fram till på måndag den senaste skivan släppt med bandet, och det var första singeln från albumet. Videon blandar scener från när bandet spelar med scener från soldater i krig som blir beskjutna. Ljudmässigt är det mer thrash än Metallica varit på närmare 20 år och det är naturligtvis goda nyheter för alla som älskade Metallicas första tio år och avskydde de efterföljande 15. Närmare 50 år gamla har Metallica återvänt till rötterna - hurra hurra!

27:e oktober
Some Kind of Monster

Ungefär ett halvår efter att 'St. Anger' släpptes kom en dokumentär ut om Metallica som hette just 'Some Kind Of Monster'. Denna dokumentär handlar om hur 'St. Anger' kom till med inspelning och utgivning av skivan, samt allt det andra. Men det släpptes även en singel med namnet Some Kind Of Monster, vilken släpptes ytterligare ett halvår senare som albumets fjärde singel. Den är lite mjukare, lite långsammare och har ett tungt basgung till en refräng som sätter sig i huvudet på en. Det här är en nedkortat singelversion för radio och videon till skillnad från den nästan dubbelt så långa albumversionen.

26:e oktober
The Unnamed Feeling

Tredje singeln från 'St. Anger' är den stentunga och blyhårda The Unnamed Feeling som nästan är på gränsen till dödsmetall och videon är nästan som hämtad ur en skräckfilm. Ovanligt hård för att vara Metallica, inte bara för att vara Metallica efter 'Metallica' utan ovanligt hård för att vara Metallica. Punkt. Och en låt från 'St. Anger' där trummorna faktiskt inte låter helt hopplöst usla.

25:e oktober
Frantic

Frantic tick tick tick tick tick tock. Frantic tick tick tick tick tick tock… Givande lyrik? Kanske inte, men av singlarna som släpptes från 'St. Anger' är Frantic både den låt jag gillar bäst och den video jag tycker mest om. Singeln gick bättre än St. Anger singeln och det är ett tecken på att inte bara jag fann den mer tilltalande. You live it or lie it.


24:e oktober
St Anger

Efter 'Re-Load' följde en samling covers, en liveskiva, ett medlemsavhopp, rehabilitering, diskussioner, bråk och till slut en ny skiva och på den ett nytt ansikte (Rob Trujillo som dock inte spelade på albumet). 'St. Anger' var Metallicas första riktiga studioalbum på sex år och först ut av de fyra singlarna på skivan var titelspåret som släpptes två veckor efter albumet och videon till singeln är inspelad på ett fängelse i San Quentin i Kalifornien. Tråkig video, inte en fantastisk låt men den råa ilskan och energin är ändå spännande att bevittna.

23:e oktober
The Thing That Should Not Be

Hämtad från 'Master of Puppets' var The Thing That Should Not Be förmodligen den mest oväntade låten som hamnade på detta album. Utan att klaga måste jag nog säga att jag hade föredragit många andra låtar före denna. Flera var i åtanke som dock plockades bort - kanske inte i förmån för denna, men även om jag personligen sett andra låtar före denna på detta livealbum är The Thing That Should Not Be ett välspelat, intressant inslag på skivan. Har ni gillat veckans 'S&M'-videos? Då rekommenderar jag att ni kollar in hela konserten som finns på CD och DVD.

22:a oktober
The Outlaw Torn

En redan fantastisk låt i originalform blev ännu bättre när de gjorde den här på detta sätt. Kanske den bästa låten på hela dubbelskivan. En lång och skön låt från 'Load' som verkligen tar ordet "mäktigt live" till en helt ny dimension. Har du fjorton minuter till övers? Lyssna då på The Outlaw Torn med Metallica tillsammans med San Franciscos symfoniorkester!

21:a oktober
Bleeding Me

Inte en av mina favoritlåtar i studioversionen, men här med orkestern låter den som en dröm. En av de absolut bästa tolkningarna på skivan och Hetfield sjunger dessutom som en gud i låten. Hela låten blir bara fulländad i den här versionen och det är ett perfekt slut på första akten, tillika första skivan av de två som utgör CD-versionen. I'm digging my way to something better…

20:e oktober
Battery

Säg den Metallicakonsert som kan göras utan Battery? Bandet lät fansen ropa in dem en gång till för att bränna av även denna höjdarlåt med symfoniorkestern. Resultatet? Lyssna själva… och njut! Mer behöver jag knappast säga.

19:e oktober
-Human

Andra nya låten specialskriven just för att spela med symfoniorkestern. Förmodligen Metallicas mest unika låt genom hela karriären. Verkligen… annorlunda, för att vara det här bandet. Lyssna bara till inledningen - och refrängen. Bareley breathing, minus human… vad fan betyder det? Ja, låten är i alla fall bra. Men vad i hela helvete yrar Hetfield om efter låten? Är han full eller?

18:e oktober
Nothing Else Matters

Första singeln att släppas från 'S&M' var denna nya version på bandets klassiska singel från 'Metallica' i början av decenniet. Nu med hela symfoniorkestern närvarande genom hela låten fick den ett helt nytt djup som väckte intresset för den klassiska låten ännu en gång. Coverversionerna började hagla fram av oändliga band och även om varken den nya versionen eller gamla sålde särskilt uppseendeväckande bra så vann låten många nya fans i läger Metallica tidigare inte haft särskilt stor respons hos. För mig är det en underbar tappning av låten - och jag skulle kunna lyssna på den dagarna i ända under väldigt lång tid (jag vet för jag har gjort det).

17:e oktober
No Leaf Clover

Denna vecka kommer vi bara köra klipp från 'S&M' och först ut är första nya låten de skrev speciellt för dessa spelningar tillsammans med symfoniorkestern - No leaf Clover. Jag älskade No Leaf Clover - det var min absoluta favoritlåt från 'S&M' och jag fastnade särskilt mycket för det avslutande instrumentala partiet som jag fick större njutning av än någonting annat då jag som 15-åring spelade 'S&M' dagarna i ända över ett decennium sedan.

16:e oktober
...And Justice For All

På '…And Justice For All' fanns det, utöver One, två mastodontlåtar, vilka båda klockar in på över nio minuter. En av dem är titelspåret som vi får lära känna i dagens videoklipp, genom ett liveklipp från turnén som följde albumet. Med Jason Newstedt ny i bandet gjorde Metallica en av sina bästa skivor i min mening. Jag säger det inte som en hädelse av Burton utan som ett faktum - '…And Justice For All' är grym och detta liveklipp visar verkligen hur enorm den är live dessutom. Var extra uppmärksam på scendekoren under sista minuten, riktigt häftigt!

15:e oktober
Master of Puppets

Inte den bästa kvalitén i världen på klippet, men det är ett klipp från Cliffs sista turné i bandet och det börjar med lite intervjuklipp från tiden då vi får se Cliff vid liv tillsammans med de övriga. Master Of Puppets är en av Metallicas största, bästa och mest unika låtar. En låt som inte går att förknippa med något annat band än Metallica och här i "originalform" så att säga, med Burton på plats, är den precis så stark och kraftfull som den var tänkt att vara från början. I liveformat. Denna och övriga liveklipp ni redan sett i videospecialen kommer från DVDn 'Cliff 'Em All' - skaffa den om ni gillar Metallica som thrash-band.

14:e oktober
I Disappear

Filmmusik! I Disappear medverkade i blockbusterfilmen M:I 2 (Mission: Impossible 2) och videon bär märkbara spår av låtens förekomst i filmen. Det blev också det sista som Jason Newstedt gjorde med Metallica innan han marscherade fram till Ulrich och Hetfield och på sitt mest arroganta sätt bara förklarade för dem "I disappear". Newstedt fick nog av att inte kunna ägna sig åt sitt andra band och hur Metallica hanterade hela Napsterhistorien. Låten som sådan är inget jätte märkvärdigt för att vara Metallica, men unik i sig då den inte är särskilt lik någon annan låt bandet skrivit och videon är en av de bästa från bandet i min mening.

13:e oktober
Whiskey in the Jar

Thin Lizzys klassiska tappning på en Irländsk folkvisa fick nytt liv när Metallica valde att göra en cover på covern. Jonas Åkerlund, som regisserad videon till Turn The Page, fick förnyat förtroende men har efter detta inte gjort fler Metallicavideos. Helt rätt, tycker jag - videon för Whiskey In The Jar är riktigt dålig i min mening. Låten däremot är riktigt bra, men bandet lyckades inte göra den lika mycket till sin egen som de gjorde med Turn The Page.

12:e oktober
Turn the Page

På 'Garage Inc.' valde Metallica att göra en dubbel CD med nya och samlade gamla covers på band och låtar som inspirerat dem. Första singeln från albumet var Turn the Page och låten med den video den har väckte stor uppmärksamhet och singeln låg elva raka veckor som etta på Bilboardlistans chart för mainstream rock - det längsta en Metallicasingel toppat Bilboard. Bob Seger gjorde originalet, Metallica gjorde den till sin egen.

11:e oktober
Unforgiven II

Uppföljaren på uppföljaren… The Unforgiven II på 'Re-Load' är uppföljarlåten till The Unforgiven (på 'Metallica') på uppföljarskivan till 'Load' och det är en låt som inte låter särskilt lik vare sig låten den följer upp eller skivan som albumet följer upp. Men trots att den är så olik är den precis lika bra som första Unforgiven. Videon är typiskt Metallica med snabba, korta klipp flimrandes förbi, den här gången på när bandet står och spelar varvat med några mystiska figurer i motljus. Jag gillar skarpt James sång på den här låten - han låter riktigt elak men ändå riktigt bra i rösten.

10:e oktober
Fuel

Gimme fuel, gimme fire, gimme that which I desire… behöver inte sägas så mycket mer, men jag ska ge några korta rader om låten ändå. Öppningslåten på 'Re-Load' är en snabb, arg låt som var hårdare och argare än något vi hört på 'Load'. Och videon består av lika snabba klipp som musiken är. Inte en personlig favorit, men jag vet att låten har många fans där ute - den här är för er!

9:e oktober
For Whom the Bell Tolls

"Do you all know Cliff Burton over here?" frågar James Hetfield först av allt i detta klipp. "Everyone: Hi Cliff - how are you doing?". Bye Cliff skulle det snart bli. For whom the bell tolls (bokstavligt översatt: for vem ringer klockan). Klockan ringde for Cliff Burton. Drygt ett år senare var han död. En obeskrivlig tragedi for hela metalbranschen. Cliffs död var mer än en bandmedlem som dog, det var en person respekterad och omtyckt av fans och kollegor som få andra. Cliff var med och skrev flera av låtarna på skivan, bland annat denna och det är bara att lyssna på introt så förstår ni hans storhet. En av ytterst få basister att nå ikonstatus. Vila i frid, Cliff. Vi älskar dig fortfarande.

8:e oktober
No Remorse

Detta nästan 30 år gamla klipp på grabbarna under sin första turné är väldigt intressant att se med facit i hand på var de lyckades komma med sin musik. No Remorse från första skivan ska döda alla posers och falska människor, menar James innan de börjar spela och även om jag tvivlar på att den är kapabel till att döda någon så kan jag absolut tänka mig att den kan skilja på fans som gillar Metallica enbart p.g.a. Nothing Else Matters och Until It Sleeps från de som verkligen gillar Metallica och allt de gjort. Men det kunde förstås inte James veta då… för då hade de nog inte en tanke på att en dag inte längre spela thrash.

7:e oktober
The Memory Remains

Jag har alltid undrat varför de valde att ha den gamla tanten som trallar sig igenom stora delar av den här låten. Det är knappast som att låten blir bättre av det än om de hade haft en kör eller en riktig sångare eller ens ett litet barn som gjort det. Förutom det tycker jag att låten är hur jävla bra som helst! En fröjd för örat (jag vet, det är omöjligt för örat att fröjdas) och ett musikaliskt mästerverk sett till hur den är skriven, uppbyggd och textmässigt. Och mot slutet gör det faktiskt inte heller något att det är den gamla tanten som trallar - t.o.m. det låter riktigt bra!

6:e oktober
Hero of the Day

Efter gårdagens hädelseuttalande att jag älskar 'Load' antar jag att vi förlorat alla som följer Metallicas videospecial på Hallowed. Hur kan man vara trovärdig i en Metallicaspecial om man gör sådana uttalanden? Ja, hävdar ni det även efter att ni lyssnat på denna låt så kanske jag förtjänar kritiken men Hero Of The Day är en låt jag inte är orolig för att ni skulle säga emot mig då jag säger att det är en grymt bra låt! Och videon är en grymt bra video! Metallica verkligt på topp!

5:e oktober
Until it Sleeps

'Load'. Ett ord som tusentals Metallicafans föraktar och avskyr. Ett ord som Metallicafans över hela världen förknippar med svek, kort hår och förmjukning. Förudmjukning också kanske? Är det allt vi är värda, ställde sig flera fans och kastade sina gamla Metallicaskivor när de fick höra Until It Sleeps. Jag personligen avgudar 'Load'. Jag älskar Until It Sleeps. Jag tycker att den längsta studioskivan med Metallica är en grym skiva fylld med fantastiska låtar som The Outlaw Torn, Bleeding Me och så denna grymma rocklåt. Videon däremot… är ganska mycket mindre fantastisk.

4:e oktober
Wherever I May Roam

Videon för Wherever I May Roam är en kavalkad av korta klipp från i huvudsak Metallicas livespelningar i början på 90-talet. Absolut ingenting märkvärdigt att se, men låten Wherever I May Roam är en av de bästa låtarna på 'Metallica' så den är definitivt värd att höra! Gives me all I need!

3:e oktober
Nothing Else Matters

En av Metallicas mest omtyckta låtar, trots att det är en ballad. Den lugna Nothing Else Matters var en stor singel redan i originalform men då den släpptes som singel igen med San Fransisco Symfoniorkester från skivan 'S&M' blomstrade den till en helt ny dimension, framförallt popularitetsmässigt. Den versionen ska vi stifta bekantskap med längre fram i specialen. I den här versionen har dock Michael Kamen och San Fransiscos symfoniorkester också haft ett finger med i spelet. I videon rullar korta videoklipp från tiden då de spelade in skivan som låten finns på både från i och utanför studion och jag tror detta är låten som James Hetfield verkligen hittade sin sångstil på riktigt för han låter känslofull och riktigt bra här - bättre än någon annan låt Metallica släppt innan. Njut, mina vänner… Njut!

2:a oktober
Enter Sandman

Första singeln och videon från bandets mest framgångsrika album, den svarta 'Metallica'. Det är även en självskriven låt på bandets livespelningar. En godnattvisa omgjord till en hårdrocklåt. Kan det bli mer "evil"? Am I evil? Yes I am… Klassiskt riff, klassisk skiva, klassisk låt. Videon? Nja… sådär, va?

1:a oktober
One

Det tog Metallica fyra album att få till en musikvideo, men den som då kom är fortfarande den bästa bandet gjort. I alla fall en av dem bästa. One är Metallicas Bohemian Rhapsody. Det är Metallicas With Or Without You. Det är låten som är allt och lite till. Som ger rysningar och njutning på samma gång. Som är storslagen men ändå enkel. Som är hårdrock men så mycket mer. Och så som låten är i musikvideon med bilder och ljud är den ännu mer storslagen. Tragisk men ändå vacker. Absolut fantastisk.Read in English

Hallowed tittar närmare på Metallica videos under oktober.

Videos valda och skrivna om av Caj Källmalm