1984

30 andra klassiska 30-åringar (presenterade i bokstavsordning):

A
Armored Saint: March of the Saint (1984)
BC
Celtic Frost: Morbid Tales (1984)
The Cult: Dreamtime (1984)
D
David Bowie: Tonight (1984)
Deep Purple: Perfect Strangers (1984)
Depeche Mode: Some Great Reward (1984)
EF
Fates Warning: Night on Bröcken (1984)
GH
Hanoi Rocks: Two Steps from the Move (1984)
Helix: Walkin' the Razor's Edge (1984)
IJ
Jefferson Starship: Nuclear Furniture (1984)
Joan Jett and the Blackhearts: Glorious Results of a Misspent Youth (1984)
K
Kiss: Animalize (1984)
Krokus: The Blitz (1984)
L
Loudness: Disillusion (1984)
M
Manowar: Hail to England (1984)
Manowar: Sign of the Hammer (1984)
Marillion: Fugazi (1984)
Meat Loaf: Bad Attitude (1984)
Mercyful Fate: Don't Break the Oath (1984)
Molly Hatchet: The Deed Is Done (1984)
NOQ
Queen: The Works (1984)
R
REO Speedwagon: Wheels Are Turnin' (1984)
S
Sammy Hagar: VOA (1984)
Simple Minds: Sparkle in the Rain (1984)
Stryper: The Yellow and Black Attack (1984)
Survivor: Vital Signs (1984)
TUV
Voivod: War and Pain (1984)
W
Whitesnake: Slide It In (1984)
XYZ
Y&T: In Rock We Trust (1984)
Yngwie Malmsteen: Rising Force (1984)

Vilken skiva och vilken låt toppade då listan på Cajs faktiska födelsedag? Här kommer de fem viktigaste ländernas ettor när Caj föddes:
Sverige
Singel: Stevie Wonder - I Just Called To Say I Loved You, följt av The Never Ending Story veckan efter Caj föddes
Album: Stevie Wonder: The Woman In Red, följt av soundtracket till Chess veckan efter Caj föddes, komponerad av bland annat Björn och Benny från Abba
USA
Singel: Wham!: Wake Me Up Before You Go-Go, toppade veckan före, under och efter Cajs födelsedag
Album: Prince & The Revolution: Purple Rain, dominerade hela 1984 från augusti och en bit in på 1985
England
Singel: Chaka Khan: I Feel For You, toppade 2/3 av November, de 2/3 där Cajs födelsedag ligger mitt i
Album: Wham!: Make It Big, toppade de två veckorna runt Cajs födelsedag
Australien
Singel: Stevie Wonder: I Just Called To Say I Loved You, toppade hela November inklusive tre veckor i oktober och en i december
Album: Midnight Oil: Red Sails In The Sunset, toppade hela November
Tyskland
Singel: Jermaine Jackson & Pia Zadora: When the Rain Begins to Fall, toppade i stort sett hela november
Album: Sade: Diamond Life, toppade hela november och december

Published November 2014


30/11 U2: The Unforgettable Fire (1984)
Song: The Unforgettable Fire
Video: Official video

U2 tillhör Cajs absoluta favoritband och därför känns det logiskt att runda av med dem. Vi kunde naturligtvis ha valt skivans mest framgångsrika singel (Pride (In The Name Of Love)) om vi velat då det också råkade vara skivans första singel… men helt ärligt, ska vi plocka ut en låt från den här fantastiska skivan är inte den ens en kandidat. Titelspåret däremot… bättre än en orgasm! Och den får avsluta vår videospecial för den här gången.

29/11 Metallica: Ride The Lightning (1984)
Song: For Whom The Bell Tolls
Video: Partly live, unofficial video

Metallica på tiden då Metallica spelade thrash metal, hade Cliff Burton i bandet och fortfarande gjorde Dave Mustaines låtar. For Whom The Bell Tolls är en av deras mest omtyckta låtar och 'Ride The Lightning' är ett av bandets mest klassiska skivor. Om man nu kan säga så om Metallicas skivor (är inte alla klassiker)?

28/11 Queensrÿche: The Warning (1984)
Song: Warning
Video: Live clip

Vi hade faktiskt en debut kvar att ta upp i vår special och det är den elfte debuten på den här listan, vilket kanske skvallrar om mängden talang som debuterade 1984. Det finns även flera på "B-listan" till vänster, bl.a. Fates Warning som tillsammans med Queensrÿche (och Dream Theater) anses som de riktigt stora inom progressiv heavy metal. Warning från skivan 'The Warning' visar måhända ett tidigt Queensrÿche men visst visar de att de kunde redan från början?

27/11 The Cure: The Top (1984)
Song: The Caterpillar
Video: Live clip

Vad vore gothgenren utan The Cure? Vad vore emo utan The Cure? Vad vore filmer The Crow eller Edward Scissorhands utan The Cure? Absolut ingenting på alla tre frågorna! Bandets femte album var varken det mest minnesvärda eller det mest framgångsrika av bandets 13 album men singeln, dagens video, är definitivt en av de mest minnesvärda singlarna.

26/11 Madonna: Like A Virgin (1984)
Song: Like A Virgin
Video: Official video

Precis som med Bruce Springsteen kan vi inte bara "glömma bort" att det här året fanns det vissa musiker som sålde lite mer än de andra och Madonna var årets bäst säljande kvinnliga artist och det här albumet, den här singeln cementerade hennes position som "the queen of pop" efter framgångarna med debuten och albumet har sålt i över 20 miljoner exemplar. Singeln kan vi bara spekulera i hur många gånger den spelats.

25/11 R.E.M.: Reckoning (1984)
Song: So. Central Rain (I'm Sorry)
Video: Official video

Andra albumet för amerikanska R.E.M. blev också deras kommersiella genombrott. Med efterföljande skivor gick det naturligtvis ännu bättre och under 90-talet var de ett av världens absolut största band med topplaceringar på listorna och mängder av platinum. Men det var här det lossnade och singeln (dagens video) kom in på Billboards topp 100 med en 85:e plats.

24/11 Bruce Springsteen: Born in the U.S.A. (1984)
Song: Born In The U.S.A.
Video: Official video

Hallowed är en hårdrockspublikation men vi är också en musikpublikation och vad vore egentligen en videospecial för att fira musikåret 1984 utan det årets bäst säljande album? Bruce Springsteen, arbetarklassrockaren som säljer i miljontals - det här är nog hans mest kända låt.

23/11 Steve Perry: Street Talk (1984)
Song: Oh Sherrie
Video: Official video

När Journey tog en paus i mitten på 80-talet passade sångaren Steve Perry på att göra en soloskiva som blev väl mottagen och Oh Sherrie tog sig så långt upp som en tredjeplats på Billboardlistan. Perry saknas än i dag i Journey av fans runt hela jorden men hans soloprojekt har trots det inte varit i närheten av framgångarna med debuten de senaste 20 åren.

22/11 Toto: Isolation (1984)
Song: Stranger In Town
Video: Official video

Från en AOR-gigant till en annan går vi vidare med ännu ett klassiskt namn inom arenarocken. Stranger In Town hör kanske inte till det här bandets mest kända låtar och albumet 'Isolation' är kanske inte deras mest kända album men det är det enda albumet med Fergie Frederiksen på sång och det var framgångsrikt i både Sverige och Norge med topp tio-placeringar på albumlistorna och hade en andraplats i Japan som bäst.

21/11 Foreigner: Agent Provocateur (1984)
Song: I Want To Know What Love Is
Video: Official video

Den som någon gång varit kär och inte hört I Want To Know What Love Is av Foreigner har inte upplevt kärleken till fullo. Så enkelt är det. 'Agent Provocateur' är bandets mest framgångsrika album på albumlistorna och I Want To Know What Love Is är deras mest kända singel. Efter det här albumet gick det dock bara utför för bandet.

20/11 Dokken: Tooth and Nail (1984)
Song: Alone Again
Video: Official video

Don Dokken släppte sitt andra album 1984 efter det mindre framgångsrika debutalbumet och det var med 'Tooth And Nail' som bandet fick sitt genombrott med över en miljon sålda album, topp 50 på Billboard och en hitsingel i dagens videolåt. Alone Again är fortfarande bandets mest framgångsrika singel och albumet lade grunden för de framgångarna som följde med de efterföljande två albumen.

19/11 Alphaville: Forever Young (1984)
Song: Big In Japan
Video: Official video

Debutalbumet från Alphaville har de än i dag inte ens varit nära att matcha framgångsmässigt och det är lätt att förstå när man tittar på låtarna på skivan. Den första av de fyra singlarna från skivan var Big In Japan, som kanske inte blev jätte stor i just Japan men en hitsingel världen över. Även andra och tredje singeln toppade singellistor, albumets titelspår (tredje singeln) var t.ex. etta i Sverige och det var det enda landet som den var etta i.

18/11 Europe: Wings of Tomorrow (1984)
Song: Dreamer
Video: TV-appearance

Europe innan framgångarna med 'The Final Countdown' var fortfarande ett relativt stort band, åtminstone i Sverige och utöver den låten var det balladerna som bar bandets framgångar, så även på 'Wings Of Tomorrow' som dagens klipp, Dreamer, visar.

17/11 Dio: The Last in Line (1984)
Song: Last In Line
Video: Official video

Lilla Dio med den stora rösten var redan 1984 en veteran inom rockgenren med flera stora framträdanden i bl.a. Elf, Rainbow och Black Sabbath samt solo och med band som bar hans namn. När han 1982 återgick till band med eget namn är nog frågan om han ändå inte fick sina största klassiker, som utöver dagens videospår inkluderar We Rock, Holy Diver, Rainbow In The Dark, Hungry For Heaven och King Of Rock 'N' Roll. Även We Rock kommer från 'The Last In Line'.

16/11 Twisted Sister: Stay Hungry (1984)
Song: I Wanna Rock
Video: Official video

De skruvade systrarna hade släppt två mindre framgångsrika album innan det brakade loss på riktigt för bandet med 'Stay Hungry' 1984, mycket tack vare singlarna We're Not Gonna Take It och dagens videolåt I Wanna Rock. Tillsammans bar de skivan till multiplatina och flera miljoner sålda skivor - deras mest framgångsrika skiva än i dag.

15/11 Scorpions: Love at First Sting (1984)
Song: Rock You Like A Hurricane
Video: Official video

Scorpions blev en symbol för det enade Tyskland på 90-talet med framförallt låten Wind Of Change men hade redan innan dess stora hitlåtar. 'Love At First Sting' blev deras största framgång i USA och även i Europa sålde både skivan och singlarna som skorpiongift till giftmördare. Rock You Like A Hurricane spelas fortfarande regelbundet på radio och sportevenemang men framförallt flyguppvisningar.

14/11 Grave Digger: Heavy Metal Breakdown (1984)
Song: Heavy Metal breakdown
Video: Live clip

Chris Boltendahl ger ett levande bevis på att även de sämsta sångarna kan bli långlivade inom hårdrocken. Hans "speciella" röst har nu ekat inom hårdrocken i 30 år trots att den lät lika illa då som nu. Med åren har Grave Digger blivit ett av Tysklands största metalband från 80-talet och det var här det hela började.

13/11 Running wild: Gates to Purgatory (1984)
Song: Genghis Kahn
Video: Live clipp

Tysklands mest kända pirater debuterade 1984 med skivan 'Gates To Purgatory' och satte fart på hela deras piratkantade karriär, även om pirattemat på riktigt kom in i bandet först tre år senare på deras tredje skiva 'Under Jolly Roger' så fanns det en hel del piratröj redan på den här tiden - vilket är lätt se i videon.

12/11 Warlock: Burning the Witches (1984)
Song: Without You
Video: Live clip

Doro Pesch och Warlock debuterade också 1984 och snart blev den blonda tyskan drottningen av heavy metal, en titel hon fortfarande ohotad håller. 'Burning The Witches' var självfinansierad av bandet men plockades snabbt upp av skivbolaget Vertigo som hjälpte bandet att nå framgångar på bl.a. Billboardlistan med kommande album.

11/11 Bathory: Bathory (1984)
Song: Satan My Master
Video: Picture video

Jag är egentligen emot att välja in videosekvenser som dessa i videospecialen, videos utan rörlig bild, men det finns helt enkelt inga liveklipp eller officiella videospår från Bathory att välja på från den här skivan och att skippa en av, om inte den, mest betydelsefulla skivorna för och inom black metal vore inte särskilt klokt när vi plocka ut guldkornen från 1984.

10/11 Red Hot Chili Peppers: The Red Hot Chili Peppers (1984)
Song: True Men Don't Kill Coyotes
Video: Official video

Red Hot Chili Peppers har i över 20 år varit ett av rockvärldens största band och 1984 fick världen lära känna dem genom deras självbetitlade debutalbum. Skivans mest kända låt är förmodligen Get Up And Jump men den psykedeliska videon till True Men Don't Kill Coyotes är desto roligare att titta på.

9/11 Ratt: Out of the Cellar (1984)
Song: Round And Round
Video: Official video

Medan thrashen slog igenom gjorde pudelrocken samma sak och Ratt var ett av de tidiga banden i genren. Round And Round är bandets bäst placerade singel på Billboardlistan och debutalbumet 'Out Of The Cellar' är deras mest framgångsrika album försäljningsmässigt med den delat högsta albumplaceringen på Billboard av bandets hittills tio släppta album.

8/11 Anthrax: Fistful of Metal (1984)
Song: Deathrider
Video: Official video

Ett av de "big four", men kanske det av dem som haft mest tur att få komma med där. I stor konkurrens med Exodus, Death Angel, Testament och diverse andra Bay Area band lyckades ändå Scott Ian och hans manskap ro ihop en riktigt framgångsrik karriär som fick en nytändning på 2000-talet tack vare Al-Qaeda då de bevisade det gamla talesättet att all publicitet är bra publicitet.

7/11 W.A.S.P.: W.A.S.P. (1984)
Song: I Wanna Be Somebody
Video: Official video

Med sin självbetitlade debut skapade W.A.S.P. genast hysteri för visst var väl W.A.S.P. en förkortning av We Are Satans People, eller? Men var det så var det ju någonting som inte kunde tillåtas! Under alla dessa år har jag dock alltid undrat varför man inte var lite fyndigare med titeln på singeln och dagens videospår. De kunde ju ha haft två E:n så hade det blivit dubbelt så kul!

6/11 Bon Jovi: Bon Jovi (1984)
Song: Runaway
Video: Official video

Bon Jovi är ett av världens största hårdrocksband och det var med den här skivan och den här singeln som allting började. Genombrottet lät inte att vänta på sig och efterföljande skivor som 'New Jersey' och 'Slippery When Wet' är i dag två av världens bäst säljande album genom tiderna. Men Bon Jovi var inte det enda bandet som debuterade detta år, kommande dagar ska ni få en kavalkad av debuter som förmodligen förvånar även den mest kunnige hårdrockaren.

5/11 Spinal Tap: This Is Spinal Tap (1984)
Song:
Video: Trailer

Remember remember the fifth of november… Mockumentaryn This Is Spinal Tap är en klassiker inom hårdrocksvärlden och i samband med filmen släpptes även soundtracket, inspelad med Spinal Tap som bandet var. Harry Shearer som gör flera röster i Simpsons är en av medlemmarna i bandet/filmen och bandet var också med i ett avsnitt av The Simpsons.

4/11 Iron Maiden: Powerslave (1984)
Song: Aces High
Video: Official video

Heavy metal-genrens största band släppte alla album 1984 - Saxon, Judas Priest och Iron Maiden. Men det var alltid Iron Maiden som hade grepp om vad som säljer. Judas Priest hade utstyrseln, Saxon temat men Iron Maiden hade helhetsbilden och lite mer sofistikerad musik än de andra. Aces High börjar med ett klipp från Churchill och handlar om Brittiska flygvapnet under andra världskriget.

3/11 Saxon: Crusader (1984)
Song: A Little Bit Of What You Fancy
Video: Live clip

Heavy metal-veteranerna som presenterade krigstemat på riktigt i hårdrocken. De flesta av Saxons album och låtar var direkt kopplade till krigsteman och är det än i dag. A Little Bit Of What You Fancy är dock inte en krigslåt, men den har ett riktigt skönt drag likväl.

2/11 Judas Priest: Defenders of the Faith (1984)
Song: Freewheel Burning
Video: Official video

Av alla Judas Priest klassiska låtar står sig Freewheel Burning definitivt högt i rang och känns tillsammans med låtar som Metal Gods, Breaking The Law, Painkiller och några andra som självskriven på deras topp tio. Videon ger en bra inblick i hur tv-spelen såg ut för 30 år sedan… lite skillnad mot World Of Warcraft och Grand Theft Auto V.

1/11 Van Halen: 1984 (1984)
Song: Jump
Video: Official video

Vi börjar denna videospecial med albumet som bär årets namn i sin skivtitel, det känns helt enkelt som det enda alternativet. Jump är en av Van Halens mest kända låtar och det lätt igenkännbara keyboardspelet i låten går inte att blanda ihop med något annat band. Välkommen till 1984, och vår videospecial!

I november 2014 fyller Halloweds skapare 30 år och det firar vi med att titta på 30 album som också släpptes för 30 år sedan. Dessa låtar från dessa skivor demonstrera väl hur gammal en 30 åring verkligen är. Men när man går igenom den här listan inser man vilket otroligt musikår 1984 var. Debutalbum från Queensrÿche, Anthrax, Fates Warning, Bathory, Bon Jovi, Running Wild, Red Hot Chili Pepers och Grave Digger; året då band/artister som Foreigner, Van Halen, Bruce Springsteen, Scorpions, Madonna och Twisted Sister fick sina största framgångar; året då band som U2, R.E.M och Dokken slog igenom. Året då vi fick två album av Manowar. Året då Spinal Tap kom som både film och skiva. Året då både W.A.S.P. och Alphaville släppte både debutalbumet och sitt mest klassiska album (i samma album förstås). Året då Journeys sångare Steve Perry gick solo och lyckades väldigt bra. Ja, 1984 är året då det kom så många klassiska album att det faktiskt varit riktigt svårt att begränsa urvalet till bara 30 album. Men här är det, 30 klassiska 30 år gamla skivor för 30-åringen! Det är bara att njuta av de klassiska tongångarna.

read in english