Svarta Stugan
Islands/Öar

Tracks
1. Islands III
2. Islands Unknown
3. Inner Space
4. Islands V
5. Islands I
6. Islands II
7. Prospects / Quatsi


Band:
Emanuel Svensson
Alexander Ringbäck
Filip Bagewitz
Henrik Toresson


Discography:
Ep 1 (2012)
Ep 2: A Mutation and A Madness (2013)
Ep 3: Aspects of our future selves (2014)
Ep collection Ep 1, Ep2, Ep3 (2016)


Guests:


Info:
Mixed by Christoffer Johansson
Mastered by Oskar Karlsson at Element Studios
Produced by Christoffer Johansson and Henrik Toresson

Released 2018-12-14
Reviewed 2019-03-14

Links:
bandcamp
wooaaargh

Ibland dyker de upp, de där julklapparna man inte fick. Denna svarta stuga finns någonstans i Sverige och detta album har fått namnet Öar på två olika språk. Mörkt omslag som kanske hyfsat väl illustrerar bandets soniska äventyrlighet, eller åtminstone vilken typ av äventyr som de har att erbjuda. Kvartetten jämförs med post-rockare men också med filmmusikkompositörer som Badalamenti och Morricone, och de bjuder på sju musikaliska äventyr ungefär som soniska målningar på de svarta stugväggarna.

Post-rock brukar det kallas, instrumental och atmosfärisk rockmusik byggd på ett äventyrligt tema. Det är välgjort och spännande med stark produktion och ett stort djup. Det känns lite filmiskt och hade säkert fungerat väl som ackompanjemang till något filmiskt, eller så kanske man bygger sin egen saga utifrån vad man hör och det kan ju bli något väldigt spännande. Det känns som ett fantasifullt och väl genomtänkt album som är ganska varierat och de håller dessutom speltiden sansad då de sju spåren tar strax över 40 minuter att spela sig igenom – eller kanske drömma sig igenom om du har en lika fantasifull själv som mig.

Kanske är det albumet man borde lyssna till när man sitter i den svarta stugan och läser spännande romaner eller något annat kul. Riktigt vass post-rock som man gärna lyssnar på flera gånger om. Det kanske inte är albumet för den som söker enkla hitlåtar eller den typen av musik, det är lite djupare än så och kanske kräver att man lägger lite uppmärksamhet på den för att få ut det bästa. Jag skulle definitivt säga att Svarta Stugan är både bra och fräscha, ett fantasifullt band med bra känsla för musikaliska äventyr.

Om man gillar post-rock och gillar att resa till olika spännande öar med olika terräng, väder och allt det där. Sju distinkta äventyr som alltså tar oss till flera spännande platser, det är ett album som kan vara väl värt att titta närmare på för den som uppskattar lite äventyrligare musik. Man kanske kan påstå att det är värt att besöka den Svarta Stugan.

HHHHHHH

 

 

 

 

Label: WOOAAARGH
Tre liknande band: Vangelis/Earth, Angel/Bandalementi

Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english