Rendezvous Point
Universal Chaos

Tracks
01. Apollo
02. Digital Waste
03. Universal Chaos
04. Pressure
05. The Fall
06. The Takedown
07. Unfaithful
08. Resurrection
09. Undefeated


Band:
Geirmund Hansen - vocal
Nicolay Tangen Svennæs - keyboard
Petter Hallaråker - guitar
Gunn-Hilde Erstad - bass
Baard Kolstad - drums


Discography:
Solar Storm (2015)


Guests:


Info:
Produced by Rendezvous Point
All drums recorded at PhatCat Studios, except «Undefeated», recorded at Urban sound studios.
Grand Piano recorded at Spira Kultursenter.
Mixed by Bjarne Stensli
«Undefeated», mixed by Chris
All songs pre-mixed by Nicolay Tangen Svennæs
Mastered by George Tanderø
Drum engineering by Sigve Bull
Drums on «Undefeated» engineered by Thomas Wang
All vocals engineered by Nicolay Tangen Svennæs
Photography by Stian Raa
Artwork and layout by Hicham Hamzi

Released 2019-05-24
Reviewed 2019-09-06

Links:
bandcamp
long branch records


Norsk progressiv metall, Pagan’s Mind eller Leprous är ju stora namn man kommer att tänka på – Rendezvous Point är ett sådant band också och de släpper sitt andra album. Universal Chaos kallas det och det bjuder väl kanske inte på så värst mycket kaos utan snarare väldigt starkt välordnad musik. Omslaget är för övrigt roligt och visste ni att bandet delar namn med en udde i Kanada? Nu vet ni det och det är en plats där det regnar mycket precis som i Kristiansand där Rendezvous Point väcktes till liv.

Tänk Leprous med mindre dynamik, ungefär så beskrivs detta album bästa. Det är progressiv metall med stark produktion och hygglig dynamik, schysst sångare, bra variation och ganska tungt överlag – det är ofrånkomligt att komma att tänka på landsmännen i Leprous. Men de har kanske också lite av en känsla av rymd och universum utan att för den skull vandra mot Ayreons domäner. Kompetent utfört och snyggt instrumenterande, det hörs att det är ett band som vet vad de gör och som är skickliga på vad de gör – dock är de väl inte direkt ett band som bjuder på det oväntade, när man lyssnar känns det kanske förutsägbart och tillrättalagt.

Det saknas äventyrslust, det skulle kunna slå mig som första gången jag hörde Leprous då jag recenserade deras album Bilateral men det gör det inte. Det känns inte nyskapande och framförallt har de inte en lika vass sångare eller lika stark dynamik som Leprous. Det blev mycket namndroppande av deras landsmän men har man hört en sådan konkurrent är det svårt att inte känna att Rendezvous Point saknar det där lilla extra som gör det bra bandet/albumet till något alldeles speciellt.

Gillar du progressiv metall kommer du gilla detta album, jag tycker att det håller bra klass och är hyfsat underhållande att lyssna på. Det lyfter dock aldrig och även om det inte har några svagare låtar blir ändå bristen på de riktigt vassa låtarna till en liten svaghet för albumet. Känslan är dock att den som uppskattar band som exempelvis Leprous ska ta sig en titt på detta album eftersom det bjuder på välgjord och snygg progressiv metall, och sådant är ju kul för det mesta så norrmännen lär nog inte göra någon direkt besviken även om de kanske inte heller får någon att slå glädjevolter.

HHHHHHH

 

 

Label: Long Branch Records/SPV
Tre liknande band: Leprous/Karnivool/Vola
Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english