Long Distance Calling
Stummfilm (Live from Hamburg)

Tracks
1. Into The Black Wide Open
2. The Very Last Day
3. In The Clouds
4. Like A River
5. On The Verge
6. Interlude
7. Out There
8. Apparitions
9. Black Paper Planes
10. 359°
11. I Know You, Stanley Milgram
12. Sundown Highway
13. Flux
14. Metulsky Curse Revisited


Band:
David Jordan - guitar
Florian Füntmann - guitar
Janosch Rathmer - drums
Jan Hoffmann – bass


Discography:
Satellite Bay (2007)
090208 Split (EP 2008)
Avoid The Light (2009)
Long Distance Calling (2011)
The Flood Inside (2013)
Nighhawk (EP 2014)

Trips (2016)

Boundless (2018)


Guests:
Luca Gilles - cello
Aaron Schrade - percussion and electronic beats


Info:

Released 2019-11-01
Reviewed 2019-10-20

Links:
longdistancecalling.de
youtube

insideout

Tyskarna i Long Distance Calling har besökt lite mer udda platser på den turné som förevigas i denna video som fått namnet Stummfilm, just denna är inspelad i en kyrka i Hamburg men även de andra spelningarna under turnén har varit i kyrkor eller teatrar. Med sittande publik och en visuell presentation med mycket videovisning på skärmar har de satt samman en lite mer originell presentation där ord beskrivs som överflödiga.

Ni som känner bandet vet att deras musik är instrumental, åtminstone för det mesta då de använt sångare i albumen från 2013 och 2016 men senaste albumet Boundless var tillbaka till det instrumentala och det är så de framträder på detta livealster. Vi får deras låtar snyggt framträtt och bra producerat, ljudbilden är riktigt snygg – publiken är kanske inte högljudd men tycks imponerad av vad den får höra. Det är väl nästan studiokvalitet på deras ljudbild.

Visuellt är det intressant, kanske främst miljöerna med byggnaden som en imponerande scensammansättning. Det är filmat på ett ganska modernt och typiskt sätt men positivt att de har ett fågelperspektiv som man kan se till och från. Tempot är bra i klippning och kameraföring, det fångar framträdandet på ett imponerande sätt. Det finns inte mycket att klaga på gällande produktionen här.

Det är ett riktigt bra alster detta, snyggt filmat, snyggt framfört, riktigt bra musik. Den som gillar bandet kommer definitivt att gilla detta album men jag tror även att det kan tilltala en ganska bred publik då det är riktigt bra och man behöver inte ha hört bandet tidigare för att uppskatta ett album som detta. Kanske att det blir lite långt i speltid om man bara spelar musiken i telefonen eller vad man nu använder för portabel musikspelare men som video att titta på fungerar det utmärkt, det går också bra att dra på den samtidigt som man gör andra sysslor hemma, ett komplett livealbum helt enkelt.

Ord är onödiga, inleds presstexten och i detta fall kan man nog faktiskt säga att det är sant, det behövs inga ord för att framföra musikalisk storhet. Jag tycker nog att av de alster vi skrivit om när det gäller Long Distance Calling är detta det bästa, det mest minnesvärda och tilltalande – då har vi ändå uppskattat alla album vi skrivit om. Det är bara att lyfta på hatten och konstatera att det kan vara värt att kika på detta, speciellt om du gillar bandet.

HHHHHHH

 

 

Label: InsideOut
Tre liknande band: Pink Floyd/Anathema/Tool

Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english