Grass
Fresh Grass

Tracks
1. Amnesia / My Wall
2. Black Clouds
3. Fire
4. Runaway
5. Easy Rider


Band:
Phil Anton – vocals
Jon Brandom – drums
Josh Peterson – bass guitar
Joe Stuppiello – guitar


Discography:
Debut


Guests:


Info:

Released 2019-02-22
Reviewed 2019-07-20

Links:
bandcamp

Man kan ju undra om det är ett tecken på att det finns för många band eller att detta band har något lätt underlig idé om vad som är ett bra bandnamn, det förstnämnda borde innebära att det var enda namnet som fanns att välja på medan det sistnämnda skulle vara lite underligt bara. New York-kvartetten kallar sig Grass och de har varit så fyndiga att de givit debutalbumet namnet Fresh Grass, vilket förstås luktar succé – eller kanske inte. Att välja vissa saker som namn och sedan dessutom välja en titel som inte sticker ut leder till att man lätt drunknar i informationsflödet på nätet, en sökning på Grass band ger exempelvis ingenting på detta band. När man inte heller bryr sig om att bygga en webbsida och så vidare så blir det ju än svårare att synas. Men samtidigt är det ju inte svårigheten att gräva fram information om bandet som ska bedömas utan musiken och den är väl kanske inte riktigt så fräsch som titeln skulle kunna indikera.

Det handlar om ganska klassisk stoner rock/metal, lite doomiga inslag osv. Klart inspirerat av exempelvis Black Sabbath. Tunga riff, mässande röst, kraftfull musik såsom är standard i genren, bandet gör ett starkt hantverk inom genrens riktmärken men kan knappast beskyllas för att hitta på något nytt eller göra något våghalsigt. Det är fem spår och dryga 25 minuter som känns en aning förutsägbara efter att man hört de första minuterna, eller egentligen redan när man sett logon och omslaget.

Det må vara förutsägbart men hantverket är gott, och det känns lika gediget som högar av nyslaget gräs även om det lite känns som att det slagits med ganska dåligt vässad lie. Det går att variera även denna genren, det går att skapa fräscha grejer även här men kvartetten väljer den säkra vägen som troligen också leder till en fortsatt obskyr tillvaro i musikbranschen. Heter man Grass måste man nog hitta på något alldeles speciellt för att märkas och det tycker jag inte att de gör.

Ett album för de närmast sörjande? Ja, kanske för genrefansen och sådär då det känns lite för försiktigt. Det är ett album av ett band som inte vågar ta några risker och det leder till ett album som antagligen får svalt positiva omdömen men också snabbt glöms bort och jag skulle gissa att ingen kommer att minnas Fresh Grass när de färdigställt det nya albumet de sägs arbeta på.

HHHHHHH

 

 

 

 

Label: Independent
Tre liknande band: Black Sabbath/Kal-El/Monster Magnet

Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english