Enchantya
On Light and Wrath

Tracks
01. Turn of The Wheel
02. Last Moon of March
03. The Beginning
04. Poet’s Tears
05. Near Life Experience
06. Alma
07. Downfall to Power
08. Hide Me
09. Deception (Since you Lied)
10. Once Upon a Lie
11. From the Ashes


Band:
Rute Fevereiro - Vocals and growls
Bruno Santos - Guitar
Fernando Barroso - Bass
Fernando Campos - Guitar
Pedro Antunes - Piano, Keys and Orchestrations
Bruno Guilherme - Drums


Discography:
Moonlighting The Dreamer (EP 2005)
Dark Rising (2012)


Guests:


Info:
Recorded, mixed and mastered by Fernando Matias at the Pentagon Audio Manufacturers
Album cover by ​Phobos Anomaly Design

Released 2019-05-24
Reviewed 2019-06-01

Links:
enchantya.com
myspace
youtube
reverbnation

inverse records

Det handlar om ljus och vrede när Enchantya släpper album nummer två, kanske en logisk tematik när samtiden tycks kretsa väldigt mycket kring just vrede. Det första albumet släpptes 2012 och togs emot ganska ljummet av oss, ganska tråkigt har jag läst mig till att jag tyckte då – albumet i fråga har jag sedan länge förträngt då det lämnade mig totalt oberörd. Många år har gått sedan det albumet kom, inte för att det är en garant för något men det kan innebära personlig utveckling som i sin tur kan innebär musikalisk utveckling. Om inte annat så har produktionstekniken utvecklats och album som släpps nu låter bättre än de som släpptes 2012, generellt sett alltså. Of Light and Wrath kommer på finska Inverse Records som ibland kommer med lite guldkorn, frågan är bara om Enchantya har blivit tillräckligt polerade för att passera som guldkorn.

Kvinnofrontat är det, det bjuds också på en del vrålande – stilistiskt är det väl ganska mycket som senast. Gotiskt, lite symfoniska och progressiva undertoner, bra produktion. Jag skulle vilja påstå, utifrån att ha spelat en eller två låtar från förra albumet, att produktionen är betydligt bättre denna gång. Men som då tycker jag att de kunde skippa de mest extremmetalliska inslagen för de tillför ingenting. Den kvinnliga sången är bra medan vrålsången är skitkass, värdelös, usel och så vidare – det största sänket för detta album är helt klart extremmetallinslagen, de hade kunnat hoppa över dem. Annars finns det bra variation, hyfsat djup, bra melodier och så vidare – det är just den där vrålsången som sabbar lite.

Överlag ett positivt album, speciellt jämfört med föregångaren som var betydligt sämre. De har gått framåt på många sätt, dock finns det fortfarande mindre positiva inslag såsom vrålsången, en del extremmetallinslag och vissa ganska sömniga partier. Det känns dock som att det finns något här och om bandet träffar rätt finns potential för något speciellt – de träffar dock inte riktigt rätt denna gång, tavelträff kanske men inte så mycket mer. Det kanske var lite hårt för detta album är bra med bra låtar, en del riktigt vassa inslag faktiskt även om det också finns en del usla inslag. Därför tycker jag att man kan kalla albumet bra, den övervägande känslan är positiv, det finns en del snygga passager, refränger, melodier som gör det värt att lyssna på detta album.

Om de kan skala bort de mer ointressanta och rent av dåliga inslagen så har Enchantya mycket att erbjuda. De har en bra sångerska, en bra känsla för melodier, skapar musik med fin dynamik och så vidare. Känslan är att det hade kunnat vara bättre och att även om det är ett steg framåt så har Enchantya en bit kvar om de vill bli ett riktigt relevant och spännande band. On Light and Wrath är ett bra album som kommer att imponera på dem som uppskattade bandets senaste alster och antagligen också på många av dem som gillar gotisk metall.

HHHHHHH

 

 

 

 

Label: Inverse Records
Tre liknande band: Black Widow/Epica/Kittie

Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english