Dirge
Ah Puch

Tracks
1. Invoking the Demigod
2. Montezuma’s Revenge
3. Swamp of Blood
4. The Dilemma
5. La Malinche
6. Corpse of Cortez


Band:
Ashish Dharkar - Guitars
Varun Patil - Guitars, Backing Vocals
Harshad Bhagwat - Bass, Backing Vocals
Tabish Khidir - Vocals
Vineet Nair - Drums


Discography:
Debut


Guests:


Info:
All music composed by Ashish Dharkar & Varun Patil
Additional programming by Ashish Dharkar on Tracks 1,4 & 5
Lyrics & concept by Harshad Bhagwat
Produced by Dirge & Apurv Agrawal
All songs recorded by Apurv Agrawal at DBF Funhauz, Mumbai
Acoustic guitars recorded by Varun Patil at Studio Providence
Mixed by Sanford Parker at Hypercube Studios, Chicago, Illinois
Mastered by Brad Boatright at Audiosiege, Oregon, Portland
Artwork, logo by Gaurav Basu
Photographs by Benjamin Thomas

Released 2018-10-19
Reviewed 2019-01-20

Links:
youtube
bandcamp

Jag minns att jag för länge sedan recenserade ett franskt band vid namn Dirge, ett band vars musik jag jämförde med tortyr, mer eller mindre. Nu har ett album av ett band vid namn Dirge hamnat på mitt bord igen, det när dock inte samma franska band utan ett indiskt band som skapar en historia kring Mayarikets mytologiska dödsgud, det är också med lite inslag av Aztekernas mytologi men också inslag av historiska händelser som Cortez och dennes invasion av Sydamerika. Kanske lite märkligt att ett indiskt band skapar sådant när de har så gott om mytologi på hemmaplan, kanske är det dock roligare med det exotiska även om jag inte tycker att omslaget är så värst spännande. Mayafolket och även Aztekerna känns intressanta så det är inget dumt ämne att bygga sitt konceptalbum kring.

Det är doom metal med ofta långdragna melodier, tungt, lite släpig vrålsång och relativt stämningsfull musik. Det är väl knappast något för genren nyskapande, det känns ganska välbekant och kanske att det inte är för den som gillar lite mer fartig musik. Vrålsången hade kunnat vara bättre då den tenderar till att vara lite tråkig. Variationen är dock hyfsad och även om albumet är för långt så lyckas de nästan hålla en lyssnandes i hela speltiden om 56 minuter, så man kan väl påstå att de faktiskt lyckas hyfsat i den avdelningen.

Ett ganska bra album trots allt, schyssta doomiga tongångar, bra atmosfärer och kompetenta låtar – definitivt en stark debut som visar upp god potential för mer. Det skulle inte direkt förvåna mig om doom metal-fans uppskattar detta album då det har en del trevligt att erbjuda. Det kan definitivt vara värt att lyssna närmare på om jag säger så, även om jag inte direkt enkelt kommer på så värst mycket mer att skriva om detta album, det utmärker sig väl inte direkt tillräckligt för att sticka ut och det är väl dess huvudsakliga problem. Risken är att det är ett album som kommer att försvinna lite i mängden av andra doomiga metallband som erbjuder ungefär samma sak – då kanske det är en fördel att vara från en metalliskt mer exotisk plats, som exempelvis Indien.

Ah Puch är helt okej men knappast tillräckligt vass för att verkligen stå ut från mängden. Ni som uppskattar sludge/doom metal ska utan tvekan kika närmare på detta album, den som är mer prefiert intresserad av den genren har betydligt bättre alternativ att upptäcka. Så kanske man kan sammanfatta denna kompetenta debut.

HHHHHHH

 

 

 

 

Label: Independent
Tre liknande band: Neurosis/Sleep/Acid Bath

Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english