Vyre
Weltformel

Tracks
1. Alles Auf Ende
2. Shadow Biosphere
3. A Life Decoded
4. Tardigrade Empire
5. The Hitch (We Are Not Small)
6. We are the Endless Black
7. Away Team Alpha


Band:
KG Cypher - vocals
Hedrykk F. Gausenatt - guitars, bass
Zyan - guitars
Priebot - guitars
Android - drums
Doc Faruk - synth, sounds
Akku Volta - violin
Nostarion - cello


Discography:
The Initial Frontier Pt. 1 (2013)
The initial Frontier Pt. 2 (2014)


Guests:


Info:
Produced and recorded by Endzeit Kollektiv, mixed and mastered at Soundlodge Studio

Released 2018-04-20
Reviewed 2018-04-16

Links:
vyre.de
supreme chaos records

Vi färdas genom rymdens kalla mörker i jakt på världsformeln som följer Vyres ursprungliga gränsland som kom i två delar 2013 och 2014. Tre år senare får vi Weltformel från ett band där trumslagaren av misstag lyckades bli urblåst genom en luftsluss i det förflutna, något som kanske hände på deras skepp som tar dem vidare genom deras sci-fi-äventyr. De två första albumen var spännande, lite monotona men progressiva med rymdens iskalla mörker snyggt illustrerade på två album där det första kändes lite vassare. Det här ser kanske lite mindre ut som ett rymdepos men jag kan lova att det utan tvekan är ett sådant.

Ytterligheterna kommer direkt i ett spännande och dramatiskt introspår som sätter an en rymdig atmosfär som tar oss på ett äventyr genom universums mörker. Snygg produktion, intressant atmosfär, kraxiga, vråliga sångstämmor kommer senare i efterföljande delar av detta äventyr. Ett äventyr i sju kapitel och på 53 minuter av avantgardistisk svartmetall som snygg förmedlar universums skönhet, kyla och mörker, här finns allt ett äventyr i rymden behöver. Det är kanske inte så dramatiskt som ett besök på LV426 utan mer som en upptäcktsfärd, en resa genom tid och rum för att upptäcka världsformlerna. Det kan beskrivas som ett hyfsat originellt alster, väl komponerat och väl producerat – fräscht och spännande ur en kreativ aspekt.

Riktigt kul album, första spåret är musikalisk magi och det blir inte sämre allteftersom albumet fortsätter– det är ett riktigt spännande album. Den tyska konstellationen och deras äventyr i rymden förtjänar definitivt en och annan superlativ, det är utan tvekan ett av de mer kreativt spännande och bra albumen jag skrivit om i år. Det är ju också kul att de fortsätter att skapa musik som känns fräsch och spännande och att deras vinkling av sci-fi-temat fungerar riktigt bra precis som det gjorde på de inledande albumen. Men det här är bättre, Vyre träffar betydligt mer rätt nu och om ni gillade de första två albumen kommer ni nog imponeras än mer av detta. Och för mig är det som sagt det öppnande spåret med sin dramatiska atmosfär det som gör absolut starkast avtryck, det är ett ganska fantastiskt spår.

Ett varmt rekommenderat album som jag tycker att alla borde titta närmare på, det är utan tvekan ett av årets mest intressanta album och även om man inte normalt gillar den svartare metallen så bör man uppskatta ett album som detta. Det är kreativt spännande, utmärkt atmosfär, grymma låtar och helt enkelt riktigt vasst. En världsformel väl värd att kika närmare på, en formel som definitivt fungerar.

HHHHHHH

 

 

 

Label: Supreme Chaos Records/Cargo
Tre liknande band: Ulver/Arcturus/DHG

Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english