The Sea Within
s/t

Tracks
1 Ashes of Dawn
2 They Know my Name
3 The Void
4 An Eye For An Eye For an Eye
5 Goodbye
6 Sea Without
7 Broken Cord
8 The Hiding of Truth
Bonus CD:
1 The Roaring Silence
2 Where are you Going?
3 Time
4 Denise


Band:
Marco Minneman - Drums, Percussion, Vocal, Guitar
Jonas Reingold - Bass
Tom Brislin - Keyboards,Vocals
Roine Stolt - Guitars,Vocals, Add. keyboards
Daniel Gildenlow - Vocals & add. guitar
Casey McPherson - Vocals


Discography:
Debut


Guests:
Jon Anderson - Vocals (Broken Cord)
Jordan Rudess - Grand Piano (The Hiding of Truth)
Rob Townsend - Soprano Saxophone (The Ashes of Dawn)


Info:

Released 2018-06-22
Reviewed 2018-08-09

Links:
theseawithin.net
insideout

Ett gäng mycket kompetenta musiker från diverse spännande band slår sig samman och skapar bandet The Sea Within, så jag antar att det kan kallas en supergrupp. Som vi alla vet kan supergrupper vara riktigt spännande eller riktigt tråkiga, ofta blir det någon halvmesyr men vi ska förstås inte dra några förhastade slutsatser så därför har jag lyssnat ett antal gånger på detta band och bildat mig en uppfattning om deras första album. Ett album där man också får en bonusskiva med fyra spår och det är ett ganska långt album med väl över timmen i speltid.

Progressiv rockmusik med diverse inslag från många olika inspirationskällor, egentligen ingenting speciellt nytt eller omvälvande för genren utan ganska mycket som banden där medlemmarna finns eller har funnits och man kan dra paralleller till dem alla. Vi hör piano och saxofon och så vidare, snyggt utfört och riktigt bra producerat, det är en solitt professionell skapelse men inte speciellt spännande. Och speltiden känns för lång dessutom, det är inte mer variation som behövs utan snarare något som griper tag i mig som lyssnare för att man ska känna sig intresserad under hela tiden albumet pågår

Inte dåligt, inte fantastiskt, det är någonstans mitt emellan, ett välgjort och bra album som inte direkt sticker ut eller lyckas fånga mitt intresse. Kanske är det för många viljor, kanske blir alla de goda intentionerna omintetgjorda när de ska kombineras till låtar och album. Jag måste säga att det är ett okej album att lyssna på men jag känner mig kanske inte överdrivet road och i slutändan blir det ett av de där albumen man både kan ha och mista. För bra för att man ska kunna såga det men för dåligt för att man ska kunna hylla det, ungefär så kan jag nog sammanfatta intrycken av detta album.

The Sea Withins debut blir helt enkelt ett album som kan kollas upp av den som gillar banden där man kan återfinna bandets medlemmar men inget jag tror kommer att göra något större avtryck i musikhistorien. De gör schysst musik men det behövs mer än vad de bjuder oss på här för att göra avtryck.

HHHHHHH

 

 

Label: InsideOut
Tre liknande band: Marco Minnemann/Karmakanic/Pain of Salvation
Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english