Heads.
Collider

Tracks
1. At The Coast
2. Urges
3. Last Gasp Shout
4. Mannequin
5. Smile
6. Wolves At The Door
7. Samsa
8. To Call And Let It Ring
9. Collider
10. Youth


Band:

Ed Fraser – Guitar, Vocals
Chris Breuer – Bass
Peter Voigtmann – Drums


Discography:
Heads (2015)


Guests:
Additional vocals and guitar noise on ‘Smile’ by Kevin Whitley.
Backing vocals on ‘Wolves At The Door’ by Emilie Zoé.
Backing vocals on ‘Last Gasp Shout’ by Jan Kerscher.
Juno, organ and mellotron on ‘Wolves At The Door’ by Peter Voigtmann. Additional guitar on ‘Last Gasp Shout’ and additional synth on ‘Wolves At The Door’ by Fabian Bremer.
Additional drums on ‘Youth’ and ‘To Call and Let It Ring’ by Luc Hess. Saxophone on ‘Youth’ by Paul Roth.


Info:
Recorded by Jan Kerscher in October 2017 at Ghost City Recordings, Röttenbach, Germany.
Mixed and Mastered by Magnus Lindberg at Redmount Studios, Stockholm, Sweden.
Assistant Engineering by Peter Voigtmann and Dennis Borger.
Graphic Design and Layout by Fabian Bremer.

Released 2018-04-06
Reviewed 2018-05-05

Links:
headsnoise.com
youtube
soundcloud
this charming man

Heads släpper album nummer två, deras självbetitlade debutalbum släpptes 2015 och fick ett väldigt bra betyg av oss. Collider kallar de album nummer två och de fortsätter att hålla det kort med 42 minuters speltid. Jag skulle dock inte påstå att omslaget är speciellt spännande men så brukar det ju vara när man hamnar i noise-rock, post-rock, den typen av musik – det brukar vara går omslag som ackompanjerar musik som förnimmer om den stilen. Sett till den aspekten är Heads knappast något undantag, deras omslag vittnar ganska väl om vad vi kommer att få höra när vi lyssnar på Heads.

Enligt uppgifter är Post-rock, noise-rock, post-punk alla beskrivningar som kan användas för att beskriva detta album och den stil som Heads erbjuder. Sludge kanske också kan användas, det är lite gått, lite skönt mörknande atmosfär och så vidare. Väldigt snyggt producerat, stilistiskt välbekant men ändå kanske lite fräscht, dock inte på samma sätt som debuten för tre år sedan. Hyggligt varierat även om det håller sig inom genren och kanske inte slår mig som lika nyskapande som senast. Den dramatiska atmosfären har de dock behållit och produktionen är nog minst lika vass som sist jag skrev om dem – en kvalitetsproduktion skulle man nog utan vidare kunna påstå att det är.

Andra albumet för Heads är inte lika bra som det första, det är väl ingen besvikelse men det är inte heller ett steg framåt. Jag gillar Heads och Collider är ett trevligt album som jag uppskattar, även om jag inte uppskattar det lika mycket. Kanske är det på grund av att Collider saknar de där låtarna som sticker ut som det fanns flera av på debutalbumet för tre år sedan. Och allt jag hör när jag lyssnar på Collider leder fram till slutsatsen att I Heads Fall var det faktiskt lite bättre förr.

Den spännande slutsatsen får bli att om du uppskattade Heads första album eller om du gillar musik som kan beskrivas på samma sätt som detta album kan detta definitivt vara ett album att titta närmare på. Även om spåren kanske inte är av absolut bästa kaliber är Collider ett trevligt album som visare att Heads nog kommer att fortsätta vara relevanta och intressanta i fortsättningen. Ett schysst album kort och gott.

HHHHHHH

 

 

 

 

Label: This Charming Man Records
Tre liknande band: Alchemist
/Metz/Coilguns
Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english