Fractal Cypher
Prelude to an Impending Outcome

Tracks
1. Coming Back To Life
2. The Grandeur Of It All
3. From The Above And To The Stars
4. Red Lady


Band:
Steven Cope - Drums
Tommy Fradette - Bass
Simon Lavoie - Vocals
Ludovick Daoust - Keyboards
Vincent Bruneau - Guitars


Discography:
The Human Paradox (2016)


Guests:


Info:
Recorded In 2018 At The Grid In Montreal (Canada)
By Christian Donaldson And Marc-Olivier Fréchette
Mix And Master By Christian Donaldson
Produced By Ludovick Daoust And Christian Donaldson
Artwork By Mikio Murakami from Silent Q Desing

Released 2018-11-08
Reviewed 2018-12-13

Links:
youtube

Från Kanada kommer bandet Fractal Cypher som nyss släppte sitt minialbum Prelude to an Impending Outcome. Det är en historia på fyra spår som tar strax över halvtimmen att spela sig igenom. Bandets första alster, The Human Paradox kom 2016, detta är deras andra och precis som senast är det Chris Donaldson som hjälpt bandet med produktionen.

Det handlar om progressiv metal, hyfsat komplext med lite oväntade grejer även om det i stort känns väldigt starkt inspirerat av band som Dream Theater eller Symphony X med lite inslag av andra grejer. Knappast speciellt nytänkande men kan nog ändå beskrivas som ganska fräscht. Det är bara fyra spår men bandet visar trots det upp ganska bra variation i sitt musikaliska hantverk. Speltiden känns ganska lagom också, hyfsad sångare och bra produktion. Det känns som att Fractal Cypher har en del att erbjuda på det musikaliska planet.

Bra, så skulle man väl enklast kunna sammanfatta detta alster. Framförallt ljudbilden känns väldigt tilltalande, låtarna håller en ganska hög kvalité och det hela känns som ett album man lätt tycker om. Men det är inte direkt ett fantastiskt album, det känns inte som något som verkligen fångar mig som lyssnare. Jag tycker dock att det första spåret kanske är det bästa, eller åtminstone har de bästa partierna på ett album som jag nog tycker att man kan kika lite närmare på om man uppskattar de liknande banden eller den progressiva metal-genren.

Kort och gott är det ett kul album, kanske inte fantastiskt eller något som kommer göra något större avtryck i den progressiva musikens historia. Det är helt enkelt en solid skapelse med schyssta låtar som man kan avnjuta ett par gånger innan man lägger den till handlingarna. Ett positivt utfall kanske man skulle kunna beskriva det som.

HHHHHHH

 

 

 

 

 

Label: independent
Tre liknande band: Symphony X/Dream Theater/Scar Symmetry
Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english