Egokills
Mellowhead

Tracks
1. Nibiru
2. Hollow Promises
3. White Flags
4. Evolve
5. Dysfunctional
6. P.D.M.
7. Mellowhead
8. Karmageddon


Band:
Janne Selo – vocals
Niko Viita-aho – guitar
Paavo Pekkonen – guitar
Mika Pusa – bass
Vilho Rajala – drums


Discography:
Creation (2014)


Guests:


Info:
Produced, recorded & mixed by Miitri Aaltonen
Mastered by Anssi Kippo
Astia-studio, Lappeenranta, Finland

Released 2018-05-11
Reviewed 2018-04-26

Links:
egokills.net
youtube


Detta finska bands namn får mig att tänka lite på alla dessa människor med storhetsvansinne som inte fattar hur betydelselösa och små vi faktiskt är om man ser till helheten. Ego dödar kanske man kan säga, det dödar själen och lyckan – ju mer man tror om sig själv desto mer meningslös tror jag att man är. Det har dock inte speciellt mycket med detta finska bands album att göra, det var bara en reflektion ifrån deras namn. Deras andra album heter Mellowhead och följer 2014-års Creation. Det är ett album där vi bjuds åtta spår och knappa 40 minuter musik musik som bandet själva beskriver som hippie metal – hippie metal från Finland.

Hippie metal, det behövs väl egentligen inte mer beskrivning än så. Det är väl producerat, sångaren är bra med en trivsam finsk accent och låtmaterialet känns väldigt varierat. I pressmaterialet skrivs det om hur det är musik som spelas av människor och inte maskiner, till skillnad från vilket metalband då? Jag kan inte på rak arm komma på ett enda band bestående av maskiner till skillnad från människor – ett sådant band skulle faktiskt kunna vara ganska intressant. De två spår som finns som video i denna recension är en bra representation för hur finnarna låter på detta album som bjuder på en ganska fräsch musikalisk uppenbarelse som tematiskt tar oss till både livets ljusa och mörka sidor i ett dynamiskt åtta spår långt äventyr.

Lätt det bästa hippie metal albumet jag kan minnas att jag hört – jag kan dock inte minnas att jag hört något annat så det kanske inte säger speciellt mycket egentligen. Men det är bra, riktigt bra. Tilltalande låtar av medryckande karaktär, fräsch ljudbild, bra känsla och energi, jag gillar sången som jag tycker lyckas att dra nytta av den finska accenten på ett sätt som imponerar – säkert medvetet. Men det är inte bara finska brytningar som tilltalar, låtarna gör det också och jag skulle nog vilja påstå att man måste leta länge och ordentligt för att hitta några svagheter, styrkor är däremot enkla att finna. Ett riktigt vasst album. Titelspåret är nog det som tilltalar mig mest, det är riktigt vasst, men också inledande Nibiru kan nämnas, avslutande Karamageddon är också väldigt tilltalande.

Mellowhead är definitivt ett tilltalande album som jag tycker är värt att titta närmare på, speciellt om du gillar hippie metal. Det är ett album som bjuder på hippie metal när den är som bäst, det kan man inte säga om alla album.

HHHHHHH

 

 

 

 

 

Label: My Fate Music/recordJet/Soulfood
Tre liknande band: Red Eleven/Shiraz Lane/The Cloudycators
Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english