Cruachan
Nine Years of Blood

Tracks
01. I Am Tuan
02. Hugh O'Neill - Earl Of Tyrone
03. Blood And Victory
04. Queen Of War
05. The Battle Of The Yellow Ford
06. Cath Na Brioscai
07. The Calf, The Lion, The Dragon And The Sword
08. An Ale Before Battle
09. Nine Years Of Blood
10. The Siege Of Kinsale
11. Flight Of The Earls
12. Back Home In Derry


Band:
Keith Fay - Vocals, Guitars, Bodhrán, Keyboard, Tin Whistle, Mandolin, Bouzouki
John Ryan - Violin, Cello, Bowed Bass
Eric Fletcher - Bass
Mauro Frison - Drums
Kieran Ball - Guitars


Discography:
Tuatha na Gael (1995)
The Middle Kingdom (2000)
Folk-Lore (2002)
Pagan (2004)
The Morrigan's Call (2006)
Blood on the Black Robe (2011)
Blood for the Blood God (2014)


Guests:


Info:
Recorded, produced and mixed by Michael Richards at Trackmix Studios, Dublin
Layout by Shelter Designs Studio

Released 2018-04-27
Reviewed 2018-06-20

Links:
cruachanireland.com

youtube
trollzorn

Folk metal-bandet Cruachan väcker lite minnen, jag kommer ihåg att skrev om och intervjuade dem för vår papperstidning för många herrans år sedan. Albumet då var Pagan och det var ett schysst album med lite bristfällig produktion, det har gått fjorton år sedan dess och jag måste erkänna att jag är ganska dåligt bevandrad i Cruachans senare åtaganden. Nine Years of Blood är den avslutande delen i en trilogi och handlar om ett krig mellan irländarna och engelsmännen i runt sekelskiftet mellan 1500- och 1600-talet. En historia som berättas i tolv spår och som avslutas hemma i Derry, något åt det hållet.

Och det är ett album i det folk metalliska facket, keltiskt folkmusikaliska undertoner, black metalliska inslag, kanske också lite thrashigt och melodiöst. Ett episkt album som spänner över ett ganska brett spektrum tycker jag att man kan påstå, och det är betydligt bättre producerat än vad Pagan som jag senast hörde med bandet var. Dock tycker jag fortfarande att man kunde ha önskat en lite fräschare ljudbild, det är ingen dålig produktion men jag har hört flera vassar produktioner i folk/pagan metal-genrerna. Variationen är ganska stark tycker jag och de berättar sin historia på ett ganska kompetent sätt, speltiden hålls också sansad så ur den aspekten är det ett ganska starkt album.

Lite vassare produktion och kanske framförallt lite starkare dynamik och djup i ljudbilden hade gjort detta till en riktig höjdare och ett av de mer intressanta albumen jag hört i år. Det är ett schysst album detta och jag giller det men det är inte ett album som verkligen sticker ut och glänser, men den som gillar folk metallen ska definitivt inte missa att titta närmare på detta album då sannolikheten att man gillar det är riktigt stor. Queen of War och The Siege of Kinsale är mina favoritspår och när jag hör dem är jag nästan villig att ge dem höga poäng men helheten når inte riktigt upp dit så betyget får trots allt stanna i mitten av vår skala men med viss mersmak.

Kanske att slutsatsen kan beskrivas som att Nine Years of Blood är ett kul album, ett album med schyssta spår och trevlig musik. Ett album som definitivt bör tilltala den som uppskattar denna genre, så om du är en av dem så ska du inte missa detta album. Men om du är lite mer löst intresserad så kan jag krasst konstatera att det finns bättre album i denna genre men att Cruachans senaste känns som ett säkert kort som inte gör en besviken.

HHHHHHH

 

 

 

 

 

Label: Trollzorn Records
Tre liknande band: Celtachor/Enisferum/Wolfchant
Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english