African Connection
Queens & Kings

Tracks
1. Matanbaye
2. Gbemegiwo
3. Womba
4. Danmalio
5. Babanato
6. Dabina Meka
7. Tou Tou
8. Fela Tribute
9. Dunia


Band:

Frank "CCYoYo" Ankrah - drums, percussion, vocals
Abdulai Issaka Kyemtore - bass, vocals
Kwass Dankwah - guitar, vocals
Lasse Aagaard - lead guitar
Maggie Cawley - keys & percussion
Lasse Enoe - saxophone, flute
Martin Robert Madsen - Percussion
Olaf Johannes Brinch - saxophone


Discography:
Debut


Guests:


Info:
Recorded by Olaf Johannes Brinch, Lasse Aagaard, Michael Tshepo Mapeka & Oliver Halkem Tonnes
Mixed by Olaf Johannes Brinch
Produced by Olaf Johannes Brinch & Lasse Aagaard
Mastered by Wolfgang Johann
Artwork by Ablade Glover

Released 2018-03-30
Reviewed 2018-03-20

Links:
sounds of subterrania

Ibland frågar jag mig varför vissa album dyker upp i brevlådan, det här är ett av dem. Hallowed är ett medium för rock och metal och kanske inte afrikanska rytmer och den typen, men sådant, och annat dyker ibland upp och eftersom jag skriver om det jag börjar jobba med händer det att det blir album som egentligen inte riktigt passar in i formatet men det kan ju samtidigt vara både kul och lite omväxlande. Och denna afrikanska koppling är ganska spännande med danskar och ghananer samt någon jänkare som slår sina påsar ihop för att skapa musik inspirerad av bland annat Fela Kuti en pionjär inom så-kallad Afrobeat.

Musikalisk handlar det om afrikanska rytmer, rock’n’roll, funk och så vidare – ett ganska brett musikaliskt spektrum. Sången är på ghananernas hemspråk och fungerar bra till bandets stil som kanske inte är helt i linje med vad metal-fanatikern uppskattar. Det är också snyggt producerat, ganska medryckande överlag och för mig känns det fräscht men då ska jag förstås erkänna att jag inte är sådär överdrivet bevandrad inom just denna genre så det kanske låter precis som mycket annat i genren men det är mycket snyggt producerat.

Det är ett underhållande album tycker jag. Inte fantastiskt, men det är schysst och kul. Framförallt gillar jag det femte spåret Babanato som jag tycker är riktigt sköj. Även fjärde spåret Danmalio är schysst och kul, men det är ett ganska kul album rakt igenom. Kanske att avslutningen är lite sisådär och hade väl kunnat vara lite mer intressant men jag kan ju alltid hoppa över den och spela om det jag tycker är bäst istället. Sedan vet jag ju inte om det är ett album med så värst stor räckvidd och så vidare, men jag tror att det är ett album som kan gå hem hos många, det är medryckande och har sköna rytmer och melodier.

Borde väl kanske egentligen inte vara ett album för oss men jag kan ju inte låta bli att skriva om något jag börjat lyssna på, därför får detta album också omskrivas i denna publicering. Och varför inte? Det är ett album som jag tror kan tilltala en del av våra läsare, jag tycker faktiskt själva att det är ett ganska underhållande album med några riktigt fina höjdpunkter. Kan vara värt att titta närmare på.

HHHHHHH

 

 

 

Label: Sounds of Subterrania/Cargo Records
Tre liknande band: Junglelyd/Atongo Zumba/Fela Kuti

Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english