Scanner
The Galactos Tapes

Tracks
CD 1 - Compilation
1. Galactos
2. Warp 7
3. We Start It Tomorrow
4. Buy Or Die
5. Across The Universe
6. Puppet On A String
7. Innuendo (Queen Cover)
8. F.T.B.
9. After The Storm
10. Terrion
11. Out Of Nowhere
12. The Law
13. Judge On The Run
14. Nevermore
15. Always Alien
CD 2 - Re-recordings
1. Warp 7
2. Puppet On A String
3. Across The Universe
4. Buy Or Die
5. Rubberman
6. Terrion
7. Wonder
8. Tollshocked
9. Sister Mary
10. Till The Ferryman Dies


Band:
Efthimios Ioannidis - Vocals
Axel Julius - Guitars
Andreas Zeidler - Guitars
William Chapman - Bass
Hanno Kerstan - Drums


Discography:
Hypertrace (1988)
Terminal Earth (1989)
Mental Reservation (1995)
Ball of the Damned (1997)
Scantropolis (2002)
The Judgement (2015)


Guests:


Info:
Recorded, produced, mixed and mastered by Stormage at Hardland Studio, with the kind assistance of Sebastian "Seeb" Levermann
Cover artwork by Mystic Art

Released 2017-08-25
Reviewed 2017-07-31

Links:
scanner4u.de
massacre

Scanner är ett speciellt band i mitt tycke, ett band vars debutalbum gjort ett speciellt intryck på mig och ett av få album som alltid följer med mig. Efter det har det varit ganska mycket meh från Scanner, deras senaste album var ett steg framåt och riktigt bra och nu firar bandet trettio med en best of-skiva. De kallar den för The Galactos Tapes och vi får en femton spårs kompilation med det bästa från karriären i remastrat utförande och vi får en skiva med nyinspelade låtar – en skiva som varit betydligt häftigare om den varit en komplett nyinspelning av Hypertrace men så finurliga var de tyvärr inte.

Scanner har kommit i diverse utföranden genom åren med olika sångare och så vidare och de trettio åren har genererat sex studioalbum, de två första återsläpptes förra året. Därför är det stilistiskt svårt att sätta en etikett på musiken men sci-fi heavy metal är vad det handlar om, tungmetall med ett lite futuristiskt tonläge där det första och det senaste känns relativt lika varandra stilistiskt. De bjuder på material från karriären bland annat Galactos som kom som bonusspår på den japanska versionen av Hypertrace, ett spår som känns märkligt på en best of och egentligen gäller det flera av spåren på albumet, jag hade gärna sett en övervikt mot spår från Hypertrace och de borde verkligen har börjat i Warphastighet.

Bra låtar är det förstås, bra energi genom albumet och egentligen är det väl ett ganska bra dokument av Scanners historia. När det gäller nyinspelningarna är de som kommer från andra album än Hypertrace nog förbättrade versioner men sånginsatsen gör att magin i Warp 7, Terrion och Across the Universe går lite förlorad – låtarna är riktigt bra men inte av samma kaliber som originalen. Och det är väl egentligen lite grejen med detta best of-grejsande överhuvudtaget, bandet har egentligen redan gjort ett album med alla sina bästa låtar och de är inte alla med här och det förtar lite av poängen. Det var därför jag efterlyste en fet jubileumsvariant av Hypertrace om något år när jag skrev om återutgåvan förra året, den och en nyinspelning med nuvarande uppställning hade varit en bättre variant för det enda spår som är i samma kaliber som det från Hypertrace är Puppet on a String, resten av spåren på detta album skulle inte platsa på Hypertrace.

Det är en riktigt bra samling låtar men det finns vissa problem när man har ett exceptionellt album i bagaget tillsammans med ett gäng betydligt mindre exceptionella album, det är svårt att skapa en tillfredsställande kompilation men den här är helt klart värd att införskaffa - om inte annat för de schyssta nyversionerna av bandets gamla låtar. Men Scanner har helt enkelt redan släppt ett best of-album, två gånger.

HHHHHHH

 

 

Label: Massacre Records
Tre liknande band:
Helloween/Gamma Ray/Heaven's Gate
Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english