Vetten Äpärät
Syntyi talven kyynelistä

Tracks
1. Ancients' Call
2. Exile
3. Brothers of Hate
4. Winterheart's Silence
5. Winter Darkness
6. Grief of Woods
7. Sydäntalven viha
8. Herätys
9. Swords' Dance
10. Wind of Exhaustion
11. Ice Made New Kingdom
12. I Heard Them
13. Vala


Band:
Jarmo Luopa - Bass, Vocals (backing)
Anton Nisonen - Drums
Sami Ferm - Flute, Vocals
Aleksi Kulmala - Guitars (lead)
Leo Lemmetty - Guitars (rhythm), Vocals (backing)
Irene Penttonen - Keyboards


Discography:
Debut


Guests:


Info:
Music and lyrics by Sami Ferm
Produced by Viktor S. Gullichen
Recorded by Viktor S. Gullichen and Antti Nieminen
Engineered and mixed by Viktor S. Gullichen
Major recordings and mixing at Suomenlinnan Studio
Mastered by Mika Jussila at Finnvox Studio

Released 2016-04-01
Reviewed 2016-05-07

Links:
bandcamp
youtube
inverse

Vattenjävlar från Finland, födda ur vintertårar dyker de upp med sitt första album – ett album med kul logo och fantasifullt skivomslag. Att de är finska är svårt att inte se med tanke på alla Ä i bandnamnet, Äh! Säger du kanske då men hur många andra språk finns det som använder den bokstaven i så stor utsträckning. Hursomhelst, det är ett band som integrerar det folkmusikaliska i det lite mer extremt metalliska och sådana band har vi ett par av från Finland och nu ska vi titta på hur Vetten Äpärät står sig i jämförelse med dessa.

Folkmetall med fantasifull, nästan episk ljudbild – man kan nästan beskriva det om en form av sagoberättande, omslaget känns som att det ganska väl vittnar om vad vi får höra på detta album. Snyggt producerat album, genomgående väl framfört och sådär – fans av den här typen av musik bör ta notis. Ganska bra variation genom låtarna men en timmes speltid är nog ändå i längsta laget kan jag tycka, med det sagt får jag trots allt tillstå att detta är en kvalitetsproduktion.

Ett bra album dessutom, underhållande, intressant och så vidare. Dock kan jag ha viss reservation för sånginsatsen som väl är lite sådär, i övrigt är det kul musik och schyssta låtar även om jag skulle vilja efterlysa en riktigt vass hitlåt. Dessutom skulle jag ha velat att albumet var lite kortare, speltiderna som passade en vinylskiva känns faktiskt idealiska för den mesta musik man kan lyssna på, med ett fåtal undantag dit inte detta album kan räknas. Jag rekommenderar dock att fans av de liknande banden tar sig en titt, jag tror säker att detta kan tilltala.

Som jag redan varit inne på saknas det spår som sticker ut, det är en samling jämnbra låtar som berättar en hyfsat intressant historia – även om jag personligen ser mer fram emot uppföljaren än att lyssna än gång till på detta. Vetten Äpärät gör en helt klart godkänd debut och kan säker vara ett intressant band att titta närmare på, speciellt för den som gillar den här typen av musik. Hyvin tehty, även om jag hoppas på något lite mer spännande härnäst.

HHHHHHHH

 

 

Label: Inverse Records
Tre liknande band: Ensiferum/Korpiklaani/Finntroll
Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english