Theocracy
Ghost Ship

Tracks
01. Paper Tiger
02. Ghost Ship
03. The Wonder Of It All
04. Wishing Well
05. Around the World and Back
06. Stir the Embers
07. A Call To Arms
08. Currency In A Bankrupt World
09. Castaway
10. Easter


Band:
Matt Smith - Vocals
Val Allen Wood - Lead Guitar
Jonathan Hinds - Guitar
Jared Oldham - Bass


Discography:
Theocracy (2003)
Mirror of Souls (2008)
As the World Bleeds (2011)


Guests:
Shawn Benson - drums


Info:
Produced, engineered and mixed by Matt Smith
Mastered by Vlado Meller
Cover artwork by Felipe Machado Franco
Art direction and design by Durling Sweden

Released 2016-10-28
Reviewed 2016-10-17

Links:
theocracymusic.com
myspace

youtube

ulterium records

Ghost Ship börjar med en käftsmäll till power metal-dänga som de kallar Paper Tiger. Förra albumet fick vi veta hade ett par av dessa fantastiskt vassa låtar men det var ändå i slutändan ett ganska ordinärt album, spökskeppet har åtminstone ett betydligt snyggare skivomslag så även om inget annat duger kan det ju vara värt att införskaffa LP-skivan bara för omslaget som tillsammans med inledande hitspåret gör det värt att fundera på. Det är annars fjärde albumet för bandet och det innehåller tio spår och tar femtiofem minuter att spela sig igenom. Tummen upp till pressfolket som inte tuggar på om mest mogna och bästa hittills och all det där tramset man alltid brukar få läsa om banden annars.

En gång i tiden bildades detta amerikanska band som ett enmansprojekt men har svällt till ett helt band och deras lätt progressiva power metal låter mer europeisk än den låter amerikansk. Riktigt snygg produktion, bra sångare och ett snyggt framförande med ett fint urval av låtar som visar snygg variation och blir inte tröttsam att lyssna på. Det är väldigt bra driv och energi i de mer tempofyllda låtarna, något som sedan balanseras snyggt av melodierna i de lugnare låtarna. Jag tycker definitivt att detta är ett riktigt kvalitativt album, power metal som låter som man vill att power metal ska låta. Ett imponerande album skulle jag vilja påstå och det är inte bara på grund av det flotta omslaget med ett spöklikt skepp som dominerande drag.

Förutom en inledande käftsmäll tycker jag att titelspåret, Castaway och avslutande Easter är ett par andra höjdare värda att nämna. Jag tycker nog att man kan påstå att albumet är ungefär lika snyggt som sitt omslag, jag kan nog inte påstå att det är imponerande tillräckligt många gånger. Och eftersom det är så imponerande är det också ett album jag kan rekommendera. Jag kan faktiskt tänka mig att det är en näst intill orgasmisk upplevelse för den som är power metal-fanatiker att lyssna på detta album.

Jag misstänker att jag kanske lär inhandla detta album på vinylplatta eftersom det definitivt kan vara ett värt att äga, det är både snyggt på omslaget och musikaliskt. Så jag får väl ta mina sedlar som jag vikt till papperstigrar och byta dem mot detta trevliga album när det är dags. Om ni letar power metal så blir det svårt att hitta något som släppts i år som slår detta på fingrarna, Ghost Ship är helt enkelt ett riktigt vasst album även om man skulle kunna ha reservationer på grund av bristen på nytänkande men det är inget som stör mig när jag lyssnar på ett så här bra album.

HHHHHHH

 

 

Label: Ulterium Records
Tre liknande band: Freedom Call/Insania [Stockholm]/Zonata
Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english