Sahg
Memento Mori

Tracks
1. Black Unicorn
2. Devilspeed
3. Take It To The Grave
4. Silence The Machines
5. Sanctimony
6. (Praise The) Electric Sun
7. Travellers Of Space And Light
8. Blood Of Oceans


Band:
Olav Iversen - vocals & guitars
Tony Vetaas - bass & vocals
Ole Walaunet - lead guitars
Mads Lilletvedt - drums


Discography:
Sahg I (2006)
Sahg II (2008)
Sahg III (2010)
Delusions Of Grandeur (2013)


Guests:


Info:
Produced by Iver Sandøy.
Recorded at Duper Studio & Solslottet Studio.
Mixed & mastered by Iver Sandøy at Solslottet Studio.
Artwork by Robert Høyem at Overhaus & Olav Iversen.
Analogue and digital soundscapes, piano and percussions by Iver Sandøy.
Additional backing vocals by Iver Sandøy, Mads Lilletvedt & Torbjørn Schei.
‘Blood Of Oceans’ co-arranged by Einar Selvik, Wardruna.
Additional vocals, tagelharpa (bowed-lyre), deer-hide frame drums, various percussions and soundscapes on ‘Blood Of Oceans’ by Einar Selvik.

Released 2016-09-23
Reviewed 2016-09-19

Links:
sahgband.com
youtube

indie recordings

Dödligheten närmar sig – ondska från fanatisk religion – 2000-tals imperialism – förstörelsekampanjer mot Jorden – och så vidare till memento mori. Det tycks som att norska Sahg inte har en positiv syn på världen trots att färre dör i terror, fattigdomen har aldrig varit på så låga nivåer som nu och så vidare och så vidare. Propagandan är dock inte lika positiv, så visst kan man ge dem att det finns saker att göra med fördelningen av välstånd och så vidare; och om partier som Sverigedemokraterna, deras eget Fremskrittspartiet och liknande får som de vill går det snabbt åt skogen. Så kanske har de en poäng ändå, i sin Memento Mori.

Deras musik är ganska rivig och medryckande, de har bra energi och driv i sin musik. Schysst produktion även om jag tycker att sångaren hade kunnat vara bättre, även om han kanske fungerar hyfsat trots allt. Albumet är på många sätt imponerande och på några andra sätt inte lika imponerande – när det gäller det sistnämnda tänker jag främst på sånginsatsen men också att albumet aldrig riktigt griper tag i mig trots svarta enhörningar, rymdresenärer och hav av blod, vilket borde vara nog för ett ordentligt struptag.

Det är svårt att sätta fingret på var det inte riktigt träffar rätt för Sahg, de har en snygg och riktigt intressant ljudbild, grym produktionskvalité och schyssta låtar så de borde nå fram och jag har lyssnat mycket för att komma fram till var det brister. Efter några lyssningar för att analysera har lett mig att tro att det dels saknas svärta, albumet har inte tillräckligt med mörker, och dels saknas det ett utmärkande hitspår som får mig att vilja återvända. Albumet är lite platt om jag ska uttrycka tanken bakom mina reservationer – definitivt inte dåligt men för platt och händelselöst för att verkligen nå fram.

Memento Mori, med det namnet borde det vara ett album av mörker med mycket svärta, dramatik, djup och infallsvinklar som får mig att haja till och spetsa öronen – Sahgs version av Memento Mori är inte riktigt det, de säger rätt saker och har rätt låttitlar, omslag, och så vidare men det där lilla sista saknas. Magin, påminnelsen om döden och den känsla döden förmedlar, det är vad jag saknar på Memento Mori – jag kan dock inte ta ifrån Sahg att det skapat en riktigt fin musikproduktion även om den saknar den där svårgreppade magin.

HHHHHHH

 

Label: Indie Recordings/Soulfood
Tre liknande band:
Gorgoroth/Audrey Horne/Candlemass
Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english