Mindscar
What's Beyond the Light

Tracks
1. I Am The Bad Man
2. Headless
3. Buried Beneath The Snow
4. A Faceless Force That Must Die
5. Megalodon
6. Cerberus
7. When The Soul Dies
8. Entering The Void
9. What's Beyond The Light


Band:
Richie Brown - main vocals, guitars
Terran Fernandez - bass, vocals
Robbie Young - drums, vocals


Discography:
Mindscar (EP 2001)
Kill the King (2015)


Guests:
Augustus Invictus - Speech (track 4)


Info:
Rob Caldwell - Engineering, Mastering
John Blanche - Engineering (assistant)
Jarrett Pritchard - Mastering (assistant)
Richie Brown - Cover art

Released 2016-08-19
Reviewed 2016-11-12

Links:
mindscar.com
bandcamp

Mindscar från Florida i de trumpna staterna har en lite brokig historia som började i slutet av 1990-talet för att sedan sluta 2002. På den gamla tiden hade de en herre vid namn Heafy i sitt band, en herre som numer återfinns i ett band vid namn Trivium. Jag har ingen aning varför de ens skriver något om det i pressinfon, det spelar väl ingen roll om så Meat Loaf eller Michael Jackson hade inlett sina karriärer i bandet. Heafy gjorde dock ett gästinhopp på bandets debutalster Kill the King som kom förre året, några år efter att de återförenats någonstans kring 2012. Nu finns ingen Heafy men väl en Invictus på gästlistan och bandets nya album frågar sig vad som finns bortom ljuset, något vi kanske får svar på västvärlden väldigt snart såsom folk verkar tänka för tillfället.

Dödsmetall där vrålsången känns lite thrashigt aggressiv, intressant kan man nog påstå. Ganska intressant och rätt så varierad dödsmetall som bär både traditionella amerikanska inslag och lite mer modernt melodiösa sådant i en ganska snygg mix. Produktionen kunde ha varit bättre men den fungerar ändå hyfsat och stjälper inte albumet. Det är ett album som går rakt på sak och dessutom inte tar så lång tid att spela sig igenom, de nio spåren kräver strax över halvtimmen av din tid vilket känns ganska lagom för ett album som detta.

Det är ett schysst album, låtarna är schyssta och det är ganska underhållande att lyssna på Mindscars nyaste alster. Men det är knappast fantastiskt och ska jag vara ärlig kan jag väl inte påstå att det är ett album som kommer att skriva in sig i världshistorien. Jag tror att det är ett album som inte kommer att göra köpare besvikna men samtidigt tror jag inte att många av dessa köpare kommer att utnämna What’s Beyond the Ligh till sitt nya favoritalbum.

Det är ett album som fungerar, som innehåller några schyssta dödsmetallåtar och är en stunds tidsfördriv om man lösryckt vill lyssna på någonting lite tyngre. Mindscar har en del väldigt intressanta inslag men de behöver göra något lite bättre producerat och en mer intressant helhet om de verkligen ska lyckas.

HHHHHHH

 

Label: Independent
Tre liknande band: Death/Cannibal Corpse/Six Feet Under
Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english