Mindghost
The Anti-Citizen

Tracks
01. Devil On A Masquerade
02. Life Or Death
03. My Last Breath (feat. Blaze Bayley Ex. Iron Maiden)
04. Free From The Demon
05. My Darkest Corner
06. 132
07. When Tomorrow Fades Away
08. Stand Your Ground
09. When The Universe Collide
10. The Mother Of Dragons (Album Version)


Band:
Jon Grötting - vocals
Josef Andreasson - bass
Victor Lindquist Moreau - guitar
Ludwig Lindquvist Moreau - guitar
Oskar Sohlberg - drums


Discography:
The Plastic Generation (2011)


Guests:
Blaze Bayley - vocals


Info:

Released 2016-10-28
Reviewed 2016-10-29

Links:
bandcamp
youtube

Kan det vara hjärnspöke de syftar på med sitt bandnamn? Svenska bandet Mindghost som nu bjuder oss på sitt andra album The Anti-Citizen kanske är utsatta för lite spöken som bara finns i deras eget medvetande. Det är ett album som nästan bjuder på lite ”Fear of the Dark-känsla” om man tittar på omslaget, kanske även på hur det låter. Nästan en lite läskig känsla över bilden tycker jag även om albumet i sig inte är speciellt skrämmande rent stilistiskt trots ”Halloween-looken”.

Klassisk hårdrock/heavy metal med riff vi känner igen och melodier vi hört förr, lägg därtill bra tyngd och driv och du har en bra bild av hur Mindghosts nya album låter. Rejäl sångare med ordentligt mastig stämma, lägg därtill gästsång av Blaze Bayley och du kan konstatera att du har en kraftfull sånginsats på detta album. Man kan dock kanske ifrågasätta valet av Blaze som gästsångare eftersom han låter ganska lik bandets ordinarie sångare så det kanske hade skapat mer dynamik med en lite annorlunda sådan. Annars kan jag konstatera att låtmaterialet är hyfsat varierat och det finns ett par potentiella hitlåtar i listan.

Schysst album, bra låtar, underhållande och bra musik. Jag gillar det här albumet, det kanske inte är det mest nyskapande jag hört men de har åtminstone någon form av egen karaktär som gör att de inte känns stilistiskt ointressanta som väldigt många av deras genrekompisar gör. Det bästa är att de har bra driv och bra energi i sina låtar, och förstås att låtarna är av väldigt hög kaliber från start till mål. Tio vassa låtar helt enkelt även om låten om Estonia som kallas My Last Breath och den inledande djävulen på maskerad är de som sticker ut lite extra.

Rekommenderas av denna skribent, inget snack om den saken. Speciellt för er som gillar den klassiska rejäla hårdrocken men det skulle inte förvåna mig om dessa går hem bland en stor spännvidd av musikfans. Denna icke-medborgare är definitivt en värdig medborgare i en respektabel individs skivsamling.

HHHHHHH

 

 

 

 

Label: MG Records
Tre liknande band: Iron Maiden/Blaze Bayley/Judas Priest
Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english