Blue Sky Theory
Cassandra

Tracks
01. The Covenant
02. Build It Up Tear It Down
03. Ignorance Is Bliss
04. It All Ends The Same
05. This Day
06. Cassandra
07. I Can’t Forget
08. Nil
09. End Of The Road


Band:
Ben Schön
Eike Behrens
Daniel Pajak
Fabian Korbjun
Patrick Timmermann


Discography:
Debut


Guests:


Info:
Artwork & Layout by Axl Hoffmann
Recorded and produced by Kai Stahlenberg at Kohlekeller Studios

Released 2016-04-17
Reviewed 2016-05-23

Links:
bst-music.com
youtube

En blåhimmelsteori, det låter ju intressant. Ett tyskt band som säger sig spela alternativ metall, och nyss har släppt sitt första album som de kallas Cassandra. Det är ett album med coolt skivomslag även om romerska siffror som låtnummer känns som ett lite lamt trick. Jag gillar ugglan. Bandet har funnits sedan 2014 och har sedan dess bytt en massa medlemmar men till sist hittade de väl sin rätta uppställning med sångare Timmermann som ska ha en bra räckvidd på sin röst. Allt det där låter ju spännande och kul och eftersom jag spelat albumet i en tysk bil måste det ju bara få ett bra betyg, eller?

Nio spår och hygglig variation, alternativ metall låter inte så värst alternativ för min del men det bär vissa proggiga inslag, lite brysk röst här och där men ganska typisk metal-stil egentligen även om det finns en del fräscha inslag som gör att det inte känns som gammal ordinär skåpmat. Sångaren börjar inte så bra i första låten men på det hela taget låter han bra – konstigt nog låter han också som en ganska typisk alternative metal-sångare. Jag gillar ljudbilden, den känns modern och fräsch och lagom progressiv med en del djup som gör att man lätt kan spela albumet om och om igen ifall man så önskar.

Undrar om det var det tyska bandet i den tyska bilen men det är ett väldigt bra album, det slår en ungefär som att få en uggla kastad i ansiktet. Man kan nog konstatera att ”Ignorance isn’t bliss” i detta fall – albumet är väl värt att titta närmare på så tacka mig för att jag gjort er uppmärksamma på att det finns. Den enda svaghet jag kan se med detta album är att det inte sticker ut sådär våldsamt mycket i jämförelse med det mesta jag hört i genren och det är väl egentligen inte så mycket av en svaghet, speciellt inte för den som inte är en musikkritiker.

Cassandra har schyssta spår rakt igenom albumet och det är kanske inte helt enkelt att plocka ut de bästa men titelspåret är en favorit jag har och spår nummer VIII som kallas Nil är en annan favorit. Fyndigt också att albumet slutar med End of the Road – något som förstås hade varit ännu fyndigare om det hade varit bandets sista album. Jag gillar den här teorin, kanske inte lika mycket som gravitationsteorin eller relativitetsteorin och några andra intressanta teorier som finns men det är en kul teori väl värd att fördjupa sig i. Missa inte Cassandra, det är ett riktigt vasst album och man kan nog inte önska sig en så mycket bättre debut än denna.

HHHHHHH

 

Label: Rockdom Records
Tre liknande band: Lithium Dawn/Malrun/Divided Multitude
Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english